Безплатна регистрация

Публикации

Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър - първа част

Саймън Оксли е британски илюстратор и дизайнер, който живее в Япония. Там той е създал собствено студио за дизайн. Най-известните му творби са логото на iStockphoto и известната на всички птичка на Туитър. Всичките му творения се отличават с простота и лаконичност. Кореспондентите от Tutsplus ни зарадваха с интервю с този самобитен дизайнер.

 

1. Разкажете ни малко за себе си

Аз съм на 40 години, живея и работя в Япония заедно с моята жена Норико и двамата ни сина – Тайлър и Хегън. Последните седем години се занимавам с фриланс дизайн, мои клиенти са много японски корпорации. Също така продавам мои работи за постери и картички в Лондон, Мелбърн и Лос Анджелис.

Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър


2. По какъв начин станахте дизайнер?

От детството обичам да рисувам, а последвалите успехи в тази насока ми дадоха възможност да се заема сериозно с това. Започнах да работя в една неголяма компания, която се занимаваше със създаването на компютърни игри. И така станах дизайнер.

Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър

 


3. Бихме искали да научим нещо повече за птичката на Туитър. Как се появи тази рисунка. Вие предполагахте ли, че тя ще стане толкова популярна?

Вече не си спомням със сигурност по какъв повод нарисувах тази птичка. След като я завърших, я качих в iStockphoto и продължих да работя по други проекти, впоследствие тази птичка бе купена за лого срещу неголяма сума. Разбира се, тогава аз и не предполагах, че тя ще стане толкова известна.

Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър

 


4. Въпреки че птичката не е официално лого на Туитър, тя вече е част от търговската марка и се е превърнала в синоним на Туитър. Но това не Ви донесе никакви дивиденти. Това не Ви ли смущава?

Аз гледам на това философски. Разбира се, че би било великолепно, ако бях споменат като създател на птичката в страниците на Туитър, но аз разбирам защо те не желаят да направят това, а и те не са длъжни. Аз харесвам това, което Туитър дава на хората – възможността за споделяне на идеи и емоции. Между другото „Вашингтон пост“ публикува статия за Туитър, за птичката и за мен. Така че в крайна сметка това се отрази положително на моето творчество и кариера.

 


5. Къде намирате идеи за своите илюстрации? Откъде черпите вдъхновение?

На този въпрос не мога да отговоря еднозначно. В самия живот, в спомените, в най-различни неща.

Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър

 


6. Разкажете за Вашия творчески процес. На хартия ли рисувате или веднага на компютър? Какви инструменти ползвате?

За работата си използвам основно програмата Adobe Illustrator CS2. Дълги години съм рисувал с моливи, мастила, четки и бои. И сега винаги имам под ръка лист хартия и моливи, за да мога веднага да скицирам възникналата идея. Когато започвам да работя, аз не знам как ще изглежда крайната рисунка. Тя се ражда в процеса на рисуване. Понякога това става бързо, но друг път – не толкова.

Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър


Вижте: Интервю със Саймън Оксли – илюстраторът, създал птичката на Туитър - втора част





Публикувано на 03.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация