Безплатна регистрация

Публикации

Как да съставите маркетингов план

Фирмите от малкия и среден бизнес могат сравнително лесно сами да управляват маркетинговите си кампании в интернет. Вижте как стъпка по стъпка можете да си създадете маркетингов план, който ще ви помогне в бъдеще да разширите своя бизнес.

 

Стъпка 1: Задайте си конкретна цел

Ако например имате блог, навярно целта ви ще е повече хора да се абонират за бюлетин. Добре е човек да залага най-вече на имейли, защото ще можете да проследявате процента отворени писма. В сравнение с Google и социалните мрежи, електронните писма ви помагат да сте по-последователни и да постигнете по-добра ангажираност на потребителите.

Една често допускана грешка е тази, че хората искат по-високи приходи, повече трафик или потребители, но не конкретизират точните резултати, към които се стремят.

Така, ако през изминалата година блогът ви е имал 12,250 потребители, може да си поставите за цел до края на тази година потребителите да станат 50,000.

Когато човек си постави ясна цел, е по-лесно да планира действията си така, че да я постигне. Ще е твърде амбициозно да си поставите за цел 500,000 потребители, а 20,000 ще постигнете по естествен начин, така че 50,000 е разумна цифра.

Не забравяйте, че конкретните цели са по-лесно постижими.

 




Стъпка 2: Направете изчисления

Тази стъпка изисква да изчислите с колко са се увеличили потребителите ви през последните 3 месеца. В конкретния случай се отчитат около 40 нови потребители на ден.

След това можете да умножите 40 по броя дни, които остават до края на годината, например 329. Това прави 13,160 нови потребители от общо 27,160 (14,000 до момента плюс 13,160 нови, които се очакват до края на годината).

Излиза, че за да достигнете целта от 50,000, ви трябват 110 нови потребители на ден.

От голяма полза е човек да разполага с конкретни цифри, защото така всяка промяна, която прави, и всяка стратегия, до която прибягва, ще помогнат за постигане на крайната цел. По този начин ще си спестите доста усилия, които няма да донесат желаните резултати.

Освен това е препоръчително да си поставяте само по една цел на година, тъй като така ще се фокусирате изцяло върху нея.


Стъпка 3: Изчислете бюджета за трафик

Има два основни начина да увеличите броя абонирани потребители, клиенти и т.н. Това са:

а) Увеличаване на конверсиите
б) Увеличаване на трафика към сайта ви

Ето ги и цифрите за конкретния пример:

Посещения на ден: 700
% нови посетители: 75%
Нови посетители: 525
Брой абонирани потребители на ден: 40

А) Увеличаване на конверсиите

Към момента конверсиите на разглеждания блог са около 7%, което означава, че на 100 посетители, 7 се абонират за бюлетин.

За да се достигне до 110 нови абонати на ден, конверсиите трябва да се увеличат 2,75 пъти.

С други думи, конверсиите трябва да станат 20% (110 / 525).

Б) Увеличаване на трафика към сайта

Алтернативният вариант е да се увеличи трафикът към сайта ви.

В този случай трябва да се вземат предвид само новите потребители, тъй като се приема, че старите вече са се записали за бюлетин или не проявяват интерес.

Общият брой нови посетители на ден е около 525, а на нови абонирани потребители – около 40.

40/525 = 7,62% – това е процентът на конверсиите

За да се постигнат 110 абонати, без да се увеличават конверсиите, трафикът трябва да се увеличи на 1,925.

Или, за да се постигнат 110 абонати, без да се увеличават конверсиите:
110/7,62% = 1,312 посетители на ден.

Посетители на ден (1,925) * Процент нови посетители (75%) * Конверсии към момента(7,62) = 110 нови абонирани потребители на ден.

Целта на тези изчисления е да видите кой вариант е по-удачен. За конкретния пример, за да се удвоят конверсиите, не е необходим по-висок трафик, защото той вече е налице.

От друга страна, за да се постигне по-висок трафик, човек трябва да рекламира.


Стъпка 4: Количествени маркетингови модели

Нека да разгледаме двата възможни варианта:

A) Избройте всички възможни идеи, които биха ви помогнали да увеличите конверсиите:

1. Добавете изскачащ прозорец за попълване на имейл адрес.
2. Създайте безплатна електронна книга, която потребителите да могат да си свалят, след като впишат своя имейл адрес.
3. Събирайте имейл адреси през началната си страница.
4. Оптимизирайте сайта си за мобилни устройства.
5. Добавете из сайта си повече полета, където потребителят да може да впише имейл адреса си.
6. Събирайте имейл адреси през страниците си в социалните мрежи.
7. Сложете линк към имейла си към материалите, които сте публикували в Youtube.

До този списък създайте две колонки: 1) Увеличение в конверсиите в проценти и 2) Трудност за изпълнение.

Във втората колонка използвайте оценка от 1 до 5, където 1 е най-лесно, а 5 – най-трудно.

В трета колонка умножете цифрите от първите две колони. По този начин ще ви е по-лесно да прецените кои точки от списъка да са с приоритет.

Б) Избройте всички възможни идеи, които биха ви помогнали да увеличите трафика към сайта си:

1. Повече гост публикации
2. Повече реклама в Reddit
3. Създаване на подкаст
4. По-висока активност в Instagram
5. Публикуване на нови и стари статии в социалните мрежи

И до този списък направете две колонки: 1) Увеличение в трафика и 2) Трудност за изпълнение.

Разделете получените цифри и запишете резултата в трета колонка. И тук виждате кои точки трябва да са с приоритет. Например, ако рекламите дават добри резултати и можете да си позволите да похарчите, да кажем, още 500 долара на месец, тогава си заслужава да вложите тези пари.

И едно важно пояснение – за разлика от конверсиите, тук трябва да взимате предвид два ключови фактора:

Предвидимост – Трябва да сте сигурни, че когато повторите дадено действие, всеки път ще получавате сходен резултат. Например, ако веднъж отчетете успех на началната страница на Reddit, това не означава, че всеки път ще е така.

Степен на успех – Ако дадено действие дава резултат, но не такъв, какъвто би спомогнал за постигане на крайната цел, по-добре се откажете от него.

Ето и инструменти, с помощта на които ще увеличите трафика си.


Стъпка 5: Работете здраво

Всеки е чувал за "Правилото 80-20", наричано още "Закон на Парето", което може да се приложи и в маркетинга. Някои специалисти препоръчват да отделяте 80% от времето си за реклама на вашето съдържание и 20% за неговото създаване, като това звучи доста разумно.

"Правилото 80-20" може да се приложи и като повторите онова действие, което е довело до 80% от трафика, и само в 20% от случаите експериментирате с нови методи.

Маркетингът на съдържанието например е много популярен в днешно време. Затова пишете статии и привличайте трафик чрез SEO. Имайте предвид, че когато хората споделят вашето съдържание, те се учат от вас и впоследствие проявяват интерес към закупуване на вашите продукти или услуги.

Проблемът е, че резултатите невинаги могат да се предвидят. Може да отделите 8 часа за написването на страхотна блог публикация, която обаче да не ви донесе никакъв резултат. Когато използвате дадена стратегия, винаги следете какви резултати постигате, защото това, което дава добри резултати при някои хора, не носи успех при други.


Стъпка 6: Цели за деня и седмични отчети

А) Задайте си цел за деня, върху която да се фокусирате. Навярно ще ви е от полза да вписвате дневните резултати в отделен документ. Когато виждате черно на бяло, че не успявате да постигнете целта си (в случая 110 абонирани потребители на ден), това ще ви кара по-бързо да измисляте нови методи, които да носят по-добри резултати.

Б) Всяка седмица си правете отчет, за да видите какво сте постигнали. Така ще можете да се фокусирате върху това, което ви носи успех, и да спрете да се занимавате с неефективните дейности.

 




Стъпка 7: Дефинирайте типа потребители

Трябва да отделите известно време, за да определите следните неща:

А) КОЙ е вашият потребител

В примера, който разглеждаме, много от читателите искат да започнат бизнес, доскоро са учили или пък се занимават с маркетинг, обичат книги със съвети за самоусъвършенствуване и т.н. Това означава, че са на възраст около 25-40 години. Колкото по-конкретно дефинирате типа потребители, толкова по-полезно ще е това за следващата стъпка.

Б)  КЪДЕ е вашият потребител

Ако знаете, че потребителите ви харесват даден блог, напишете гост публикации за него. Когато сте наясно какъв е идеалният ви потребител, по-лесно ще разберете къде в интернет пространството да го откриете.

ВИНАГИ можете да изпратите имейл на настоящите си потребители и да ги попитате кои са любимите им личности в Twitter, кои са любимите им блогове и сайтове. Освен това в Google Analytics можете да видите откъде точно са дошли потребителите ви.

Имайте предвид, че в Google Analytics имате възможност да настроите цел, като по този начин ще виждате не само от кои сайтове идва по-голямата част от трафика, но от кои сайтове идват най-много абонирани потребители. Това ще хвърли повече светлина върху съотношението между качество и количество.

Освен това вашето съдържание/продукти ще се сторят по-уместни на абонираните потребители/клиенти. Така потребителите ще покажат по-голяма ангажираност към сайта ви и ще ви препоръчат и на други потребители.

Ето един пример от Google Analytics за препращане на трафика:

 




Ето и пример за реклама, насочена към конкретна група потребители:

 




Стъпка 8: Вършете си работата с удоволствие

Като цяло маркетингът е лесна работа, стига хората да искат това, което им предлагате. Но по-вероятно е продуктите или услугите ви, както и начинът, по който ги предлагате, да не съвпадат с желанията и очакванията на потребителите. По-подробна информация ще откриете на Monthly1k.com.

Дори да не целите повече хора да се абонират за имейли от вас, пак има какво да научите. Когато си съставяте план, трябва да си поставите ясна цел, която да дърпа бизнеса ви напред.

И не на последно място, не забравяйте да бъдете търпеливи. Когато имате план и си правите таблици и седмични отчети, ще ви е по-лесно да следите напредъка си, както и да видите на какво да наблегнете, за да постигнете още по-добри резултати.





Публикувано на 23.04.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация