Безплатна регистрация

Публикации

5 SEO техники, които незабавно трябва да спрете да използвате

Google все по-често променя своя алгоритъм. В тази връзка трябва да бъдем все по-внимателни, когато правим SEO оптимизация на сайта си. Някои техники, които доскоро са давали добри резултати, вече носят наказания, докато други, които преди са били пълна загуба на време, сега са станали задължителни.

 

Даваме пример с 5 SEO техники, при които трябва да се внимава, защото те могат да се отразят негативно на един сайт.


Техника 1. Гост публикации, които са спам

По-рано тази година Мат Кътс направи изявление, с което вся паника сред уеб общността. По думите му, ако през 2014 г. използвате гост публикации, за да се сдобиете с линкове, може би ще е по-добре да спрете да ги правите.

Неговата блог публикация определено разтревожила потребителите.

Гост публикациите отдавна играят важна роля за стратегиите за съдържание и SEO. Въпросът е дали наистина идеята на Кътс е да се сложи край на тази практика.

Отговорът е и да, и не.

Статията на Кътс не е публикувана след въвеждане на промени по алгоритмичния код. Ето защо паниката е неоснователна. Хората, които наистина трябва да се притесняват, са тези, които изпращат писма, за да молят за блог публикации, в които да се сложи беклинк към сайта им.

Това е и причината Кътс да се изкаже по този начин за гост публикациите. Спам техниките за оптимизация още веднъж са превърнали нещо хубаво – в този случай гост публикациите, в черна SEO техника.

Трябва да се прави разлика между най-обикновените гост публикации и тези, които са спам. Няма нищо лошо в това да се пишат гост публикации, стига обаче човек да внимава.

Щом Мат Кътс се е изказал по този начин, е много вероятно да бъдат направени промени по алгоритъма, така че гост публикации, които са спам, да не излизат сред резултатите. Ето в какво могат да се състоят промените:

•    Първо, Google ще се справи с онези линкове към гост публикации, които са неуместни спрямо тематиката на сайта. Например не е добра идея на сайта на фирма за автомобилни застраховки да има линк към forbes.com/technology.
•    Второ, Google ще затегне наказанията срещу оптимизирания анкор текст в гост публикациите. Няма случаи, в които е добре да се използва оптимизиран анкор текст, но има вероятност, когато оптимизираният анкор текст е използван в блог публикации, да започнат да се налагат по-строги наказания в по-кратки срокове.
•    Трето, Google ще даде по-голяма тежест на Google авторството и авторитета. Те и сега играят важна роля. Ето защо е необходимо да държите под око метриките. За целта отидете на Google Webmaster Tools > Labs > Author Stats. Вашият авторитет като автор ще даде по-голяма тежест на гост публикациите ви.

Ако обаче в гост публикациите се занимавате с някое от изброените по-долу неща, е по-добре да престанете да го правите:

•    използвате оптимизиран анкор текст;
•    опитвате се да се класирате по дълги ключови фрази;
•    опитвате се да се класирате по често търсени ключови думи;
•    създавате неуместно съдържание;
•    създавате съдържание с ниско качество.

Към момента гост публикациите все още са възможен вариант за оптимизация. Те увеличават популярността на бранда и дори помагат да изградите авторитета си като автор.

Съвет: човек трябва да внимава, когато създава гост публикации.


Техника 2. Оптимизиран анкор текст

Дълго време хората, които се занимават с оптимизация, използваха анкор текст с ключови думи, за да постигнат по-добро класиране. Но с оптимизирания анкор текст човек вече може да си навлече наказание от Google.

Всъщност оптимизираният анкор текст е анкор текст, в който са използвани ключови думи, по които искате да се класира сайтът ви. Например, ако един сайт се опитва да се класира по ключовата фраза „top mobile phone“, той ще я използва като анкор текст в линка към своя сайт за мобилни телефони.

Тази практика даваше страхотни резултати, докато Google не се обяви срещу нея в документа „Link Scheme“.

 



В него се казва, че има няколко често срещани примера за неестествени линкове, които нарушават правилата на Google. Такива са линковете с оптимизиран анкор текст, използвани в статии или съобщения за пресата, публикувани на други сайтове. Например:

    There are many wedding rings on the market. If you want to have a wedding, you will have to pick the best ring. You will also need to buy flowers and a wedding dress.

С други думи, човек не бива да оптимизира анкор текста, защото това води до налагане на алгоритмични наказания, които постепенно се отразяват на класирането на сайта. Най-малкото подобни действия носят риск.

От казаното дотук навярно се питате какъв анкор текст трябва да се използва?

Има няколко типа анкор текст, на които човек спокойно може да заложи:

•    URL адреси: www.quicksprout.com
•    Брандиран URL: For more advice on content marketing, check Quicksprout.
•    Дълги фрази: I’m a major fan of guest blogging, and I still recommend that you practice it with caution.

Линковете все още са важни, но тяхната тежест при оптимизация на един сайт е свързана със самото им съществуване, а не толкова с анкор текста.

Съвет: не използвайте оптимизиран анкор текст.


Техника 3. Качеството на линковете е по-важно от количеството

Колкото повече беклинкове има един сайт, толкова по-добре, нали?

Оказва се, че не е така.

Човек може бързо и лесно да купи евтини линкове или да намери фирма, занимаваща се със SEO, която да направи линк билдинг. За седмица-две тя ще създаде голям брой линкове към страниците, които искате.

Но това може да съсипе сайта ви, особено ако:

•    линкът е от сайт, на който е наложено наказание;
•    сайтът, от който е линкът, има нисък DA, или авторитет на домейн (например под 20);
•    към сайта ви се появят голям брой линкове за кратък период от време.

Линк билдингът е бил и продължава да бъде основен източник на приходи за много фирми, които предлагат оптимизация на сайтове, но качеството на оптимизацията зависи от авторитета на сайта, от който идват линковете.

Ето един пример. На графиката се вижда, че на един сайт в продължение на месеци е правена неуспешна кампания за оптимизация. Хората, които се занимавали с оптимизацията, правели линк билдинг с некачествени линкове като луди. И това оказвало негативно влияние върху сайта. Но после, когато започнала агресивната кампания за маркетинг на съдържанието, нещата се променили:

 



Възходът съвпаднал с много малко на брой беклинкове от сайтове с висок DA (2 DA 90+ линка). Спадът съвпадал с големия брой беклинкове от сайтове с нисък DA.

Съвет: Линк билдигът все още играе важна роля при оптимизацията на един сайт, но човек не бива да прави линк билдинг с голям брой беклинкове с нисък DA.


Техника 4. Наситено на ключови думи съдържание

Отдавна се знае, че не е добре един текст да е прекалено наситен на ключови думи. Това е един от първите трикове при оптимизацията на сайтове.

Според Google прекалената наситеност на ключови думи означава да се използват прекалено много ключови думи или цифри на една страница в опит да се манипулира класирането на сайта в Google. Често ключовите думи се използват в списък или извън контекст, а не в свързан текст. Използването на прекалено много ключови думи или цифри води до отрицателен потребителски опит и може да има негативен ефект върху класирането на сайта. Опитайте се да се фокусирате върху създаването на полезно, информативно съдържание, в което ключовите думи са използвани по уместен начин и като част от текст.

Въпреки предупрежденията и възможните последици, някои хора все още използват прекалено много ключови думи.

В клип от 2011 г. Мат Кътс илюстрира ефекта от добавянето на още и още ключови думи. Наблюдава се увеличение, застой и спад в класирането.

 



Ако добавите една-две ключови думи, ще подобрите класирането на сайта си. Ако добавите още ключови думи, това няма да спомогне кой знае колко за по-добро класиране. А ако добавите още повече ключови думи, това ще се отрази отрицателно на класирането.

С други думи, прекалената наситеност на ключови думи води до наказания.

Ето четири съвета, които ще ви помогнат да избягвате това и да създавате съдържание, за което няма да бъдете наказани.

•    Наказания се налагат за прекалената наситеност на дълги ключови фрази, а не на често търсени думи. Дълга ключова фраза е например „San Francisco hotel vacation cheap“. Ако я използвате прекалено много пъти, ще ви бъде наложено наказание. Няма проблем обаче да използвате повече пъти ключовата дума „San Francisco“.
•    Освен ключови думи, добавяйте и повече съдържание. При ключовите думи най-важното е не колко пъти ги използвате. Препоръчително е да добавяте повече съдържание, като от значение е не само броят публикации, но и  дължината на съдържанието. Колкото повече страници има сайтът ви, толкова повече страници ще се индексират. Когато на тях има дълго, информативно съдържание, то ще е по-тясно насочено към четящия и ще са използвани уместни ключови думи.
•    Не се тревожете за наситеността на ключовите думи. Вместо това се старайте да създавате наистина добро съдържание за читателите си. Преди хората, които пишеха текстове за оптимизация, стриктно следяха за повторяемостта на ключовите думи, за да са сигурни, че са ги използвали в позволените пропорции. Всъщност целта на човек трябва да е да създава съдържание за потребителите, а не за търсачките.
•    Използвайте свързани ключови думи. Въведени са известни промени и съществува объркване относно употребата на скритото семантично индексиране (LSI) в Google. Това, което не бива да забравяте, е, че свързаните ключови думи помагат да се избегне прекалената наситеност на ключови думи и същевременно да се подобрят резултатите при търсене. Например вместо твърде често да използва „San Francisco hotel vacation cheap“, човек може да включи естествени фрази като „places to stay in the Bay Area“ или „lodging near Union Square“.

Съвет: не прекалявайте с дългите ключови фрази и публикувайте повече и по-дълги статии.


Техника 5. Разчитате повече на беклинкове, отколкото на съдържание

Линковете са важни, но не са единственият компонент на оптимизацията. Заблуда е човек да си мисли, че ако се създадат много линкове към един сайт, това ще се отрази по магически начин на авторитета на сайта, ще донесе добро класиране и огромен трафик при търсене.

Защото в действителност не е така.

За да е наистина ефективна, оптимизацията трябва да се състои от няколко компонента, а не само от една или две техники, за които се хвърлят огромни усилия.

Оптимизацията може да се сравни с вилица. За да може човек да ползва вилицата, тя трябва да има няколко зъба, обикновено четири.

И при SEO оптимизацията е така. За да е ефективна, човек трябва да използва четирите й компонента:

 



Линковете са само част от решението. Можете да направите линк билдинг с много линкове, но ако не влагате достатъчно усилия за маркетинг на съдържанието, социални сигнали и за солидна вътрешна оптимизация на сайта (скорост на сайта, потребителски интерфейс и т.н.), значи си губите времето и напразно си пилеете парите.

Съвет: няма нищо лошо в това да имате стратегия за линк билдинг, но трябва да постигнете баланс с другите елементи на оптимизацията – маркетинг на съдържанието, социални медии и вътрешна оптимизация на сайта.


Обобщение

SEO оптимизацията не се състои в това да се следват най-новите хитрости или техники. Това е дългосрочна стратегия, при която се взимат предвид всички уместни фактори. Оптимизацията все още е важна, но вече не е същата, затова е необходимо човек да съобрази стратегията си с новостите.





Публикувано на 28.05.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация