Безплатна регистрация

Публикации

Как Google оценява качественото съдържание?

Качественото и уникално съдържание е основен фактор в алгоритъма на Google за по-добро класиране. Много често тази уникалност дава сериозно предимство на един сайт пред друг на подобна тематика.

 

Но по какъв начин търсачките идентифицират качествено съдържание?

Последващите ъпдейти на алгоритъма на Google, които достигат своята връхна точка с пуснатия наскоро Панда 4.1, целят да усъвършенстват резултатите, така че те да отговорят на целта на търсенето и да осигурят възможно най-разбираемия, достъпен и добре написан отговор.

Казано по-просто, Google и другите търсачки винаги търсят оригинално качествено съдържание и стават все по-добри в това да откриват и да не взимат предвид страници, които се опитват да измамят системата.

Например преструктурирането на алгоритъма Колибри през 2013 г. дава възможност на Google по-добре да разбира значението зад търсенията, както и семантиката на съдържанието.

Така възниква въпросът на какво трябва да обърнете внимание, ако искате да създадете съдържание, което търсачките ще отчетат като висококачествено? Ето 5 ключови фактора, които могат да се открият:

1. Холистично съдържание

Съдържанието не трябва просто да е фокусирано върху оптимизацията по отделни ключови думи, а изчерпателно да покрива темата и да е базирано на тематични клъстери, отделни теми или тематични области, които се въртят около ключовите думи, и разнообразие от свързани думи за търсене.

Тази промяна се дължи на промяната в алгоритъма Колибри. Преминаването към семантично търсене означава, че Google вече може много по-добре да разбере какво е намерението на търсещия, когато въвежда думата за търсене.

По тази причина е необходимо фирмите да включат тематични клъстери, за да бъде съдържанието холистично и същевременно да го направят по-уместно за потребители, които имат различни цели на търсене.

Добър начин да се постигне това е съдържанието да се разглежда от гледна точка на т. нар. доказани термини на търсене (proof terms) и уместни термини на търсене (relevant terms), тъй като и едните, и другите имат силен положителен ефект върху класирането на предни позиции в Google.

Например, ако се търси фраза като „iPhone 6 plus“,  доказаните термини на търсене като „ Apple“ или „мобилен“ са думи, които са тясно свързани с основната ключова фраза и има голяма вероятност да се появят заедно с нея.

Уместни термини на търсене като „огъване“ или „размер на екрана“ са малко по-отдалечени и са част от по-малък клъстер на съдържание, но също са важни.

2. Дължина на текста на страницата

Когато през 2012 г. са анализирани факторите, свързани с доброто класиране на страници в Google, е имало по-голям брой думи с отрицателно съотношение на страница.

Това вече се промени през 2013 г., като тенденцията продължава.

Очевидно не става въпрос за това да се пишат повече думи. Търсачките искат качествено съдържание, което е уместно и съдържа тематични клъстери, а не отделни ключови думи, между които няма връзка.

3. Четимост на рекламния текст на страницата

Като част от целта да се дават полезни резултати, Google взима предвид и четимостта на текста, или колко лесно или трудно се четат дадени страници.

Методът за оценка на четимостта на Флеш анализира дължината на думи и изречения, за да оцени четимостта на съдържанието.

Скалата варира от 0 (трудно) до 100 (лесно), като добре класираните страници получават средно 73/74. Съдържанието, което е между 60-70, е лесно разбираемо за 13-15-годишни ученици.

Следователно уеб съдържание, което има за цел да се хареса на аудитория от неспециалисти, трябва да се чете лесно и да е недвусмислено, за да се класира добре.

За по-специфични търсения, покриващи академични теми, резултатите може да са малко по-различни. Следователно е важно да се създава съдържание, което отговаря на целта на търсене и нуждите на таргетираната потребителска група.   

4. По-малко реклами на страницата

Сайтовете, които се класират на първите 30 позиции, обикновено включват по-малко реклами от средното. Резултатите показват, че интегрирането на Adlinks и Google Adsense имат отрицателно съотношение спрямо доброто класиране.

Това отразява желанието на хората да намират и четат холистично съдържание, вместо да се разсейват от реклами.

5. Наличие на изображения

Навярно снимките и клиповете не са със същата тежест като 1000 думи, но изглежда се приемат добре от Google и освен това правят една страница по-привлекателна за читателите.

Първите 10 сайта, които се класират при търсене в Google, обикновено имат някъде между 6-8 изображения на страница. Така че, ако към съдържанието има уместни изображения с високо качество, това ще помогне за по-добро класиране.

Google става все по-добър в разпознаването на качествено съдържание и последващите ъпдейти на алгоритъма ще продължават да понижават лоши и спам страници в класирането.

Ако искате да постигнете убедително и дълготрайно присъствие при търсене, редовното създаване на качествено съдържание за таргетираните аудитории трябва да е ключов фактор във вашата стратегия.





Публикувано на 10.03.2015
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация