Безплатна регистрация

Публикации

Дизайн на интернет сайтове за мобилни устройства - втора част

Броят на потребителите, които сърфират в интернет чрез мобилни устройства, продължава да нараства, но в същото време от мобилните сайтове може още много да се желае. Интересно е, че създаването на интернет приложения за потребителите с мобилни устройства е много по-лесно, отколкото може би си мислите. В тази статия ще представим седем фундаментални стъпки, които, ако бъдат следвани, ще Ви помогнат да избегнете препятствията, пред които се изправят голяма част от мобилните уеб сайтове. След прочитането на тази статия ще знаете къде точно да насочите усилията си, за да създадете един успешен мобилен сайт.

 

Вижте:  Дизайн на интернет сайтове за мобилни устройства - първа част

3. Трябва да познавате потребителите си

Целта на всеки уеб сайт е да познава добре своите потребители, за да им предостави най-адекватно съдържание. Тази цел е дори още по-важна при мобилните сайтове – трябва да знаете не само потребителите си, но и това, което те най-вероятно ще търсят на Вашия мобилен сайт, а също така къде ще се намират, в момента, когато отварят страниците Ви.

Гугъл е една от компаниите, които са вложили сериозни усилия за усъвършенстване на интернет приложенията за мобилните потребители. Експертите в Гугъл са разделили потребителите на три основни групи. Това са три солидни категории и си струва те да бъдат проучени преди да разработвате свой мобилен сайт. Нека да ги разгледаме:

* Случайни потребители
Тези потребители действат по сходен начин с тези в традиционните уеб сайтове. Случайните потребители не са сериозно заинтересовани от нещо конкретно, но имат няколко свободни минути между задачите. В света на десктоп компютрите тези няколко минути може да са между две съвещания или докато потребителят е в кратка почивка. За мобилния потребител тези няколко минути могат да бъдат, когато той е седнал някъде навън и чака приятели, в колата или в таксито, пътувайки нанякъде и др. Ако сайтът Ви е фокусиран върху съдържание, което да е интересно на случайните потребители, тогава трябва да вземете под внимание ограниченията във времето и размерите на екрана на мобилния потребител. Целта тук е да направите съдържанието си по-интригуващо, така че случайните потребители  да се връщат отново и отново. Например не трябва да предоставяте обемисто съдържание. Вместо това трябва да го представяте на малки части, които да са достатъчни, за да заинтригуват потребителите, но не са прекалено големи, за да не може потребителят Ви да го разгледа предвид ограниченията във времето.

* Постоянни посетители
Постоянните посетители са тези, които се връщат за някакви специфични новини или информация. Ако сайтът Ви предоставя информация за акции, прогнози за времето или спортни резултати, вероятно ще имате голям брой постоянни посетители. В такъв случай трябва информацията Ви да бъде лесно достъпна, потребителите Ви трябва да могат да достигнат до нея след не повече от 3-4 клика.

* Потребители със спешни нужди
В зависимост от бизнеса Ви, дефиницията на потребителите със спешни нужди ще се отличава. За потребител на един онлайн магазин следното съобщение може да се категоризира като спешно: „Моите книги трябваше да пристигнат вчера. Те закъсняват, какъв е проблемът?“ По-сериозен сценарий за спешен проблем може да бъде следният: „Закъснявам с 15 минути. Ще мога ли да хвана полета си?“ За някои потребители всичко е спешно. Обаче идентифицирайки най-важните нужди на Вашите потребители и предоставяйки релевантна и достъпна информация, Вие ще увеличите неимоверно полезността на Вашия мобилен сайт.

4. Публикувайте само минимума от информация

Потребителите, сърфиращи с мобилни устройства, имат различни нужди и изисквания и предоставянето на същата информация, която се съдържа и на обикновения сайт, въобще не е добра идея. Затова един от най-добрите съвети е на мобилния сайт да публикувате само минимума от информация.


5. Изберете най-доброто име на домейн


Създавайки мобилна версия на Вашия сайт, ще трябва да изберете домейна, чрез който потребителите ще могат да го откриват, а също така ще трябва да информирате евентуалните посетители, че този сайт въобще съществува. Има няколко възможности за избор на мобилен домейн, нека да ги разгледаме.

* Използвайте отделен домейн (напр. www.example-mobile.com)
Създаването на отделен домейн не е за препоръчване, тъй като това може само да обърка потребителите – колко хора всъщност ще запомнят и двата адреса – на традиционния и на мобилния сайт? И кой от тях ще трябва да рекламирате?

* Използвайте субдомейн (напр. m.example.com)

Създаването на субдомейн е вероятно най-популярната възможност. Използването на субдомейн (например mobile или само m за по-кратко), позволява лесно асоцииране с основния Ви сайт, без да се създава объркване. Друг вариант е да поставите елемента mobile в края на адреса – (напр. http://example.com/mobile/).

В същото време може да се очаква потребителите Ви да запомнят погрешно адреса на мобилния сайт. И затова превантивно да създадете няколко различни субдомейна от най-често срещаните – m, mobile и др. - и да ги пренасочите към основния си сайт.

Вижте: Дизайн на интернет сайтове за мобилни устройства - трета част





Публикувано на 03.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация