Безплатна регистрация

Публикации

33 съвета за SEO писане, с които ще създадете страхотно съдържание

SEO писане – това е изкуството да се пишат текстове за уебсайт, които ще се класират добре при търсене по определени ключови думи.

 

SEO писането се оказва сравнително лесно за хора с известен опит и представлява отличен начин за привличане на ценен уеб трафик, без да се харчат много средства за платени реклами.

Но не всичко опира до класирането и трафика. Писането на опитимизирано за търсачките съдържание е свързано с ангажиране на потребителите, налагане на авторитет и продажба на продукти. Все пак какъв е смисълът да се привличат потенциални клиенти на страниците, ако това не помага да постигнете целта, която сте си поставили?

Ето списък със съвети как да пишете за SEO, така че съдържанието да е страхотно и да се приема добре както от читателите, така и от търсещите машини.


Проучете аудиторията си

Едно от основните правила, свързани с писане на текстове за SEO, гласи да знаете за кого всъщност пишете. Няма как съдържанието да се класира добре и да продава, ако не таргетира конкретна аудитория. Ето защо е необходимо да направите нужното проучване и това със сигурност ще даде резултати.


Измисляйте привлекателни заглавия

Едно неустоимо и добре обмислено заглавие не само кара читателите да прочетат статията, но задава тона на съдържанието. Именно заглавието може да направи силно първо впечатление. Заложете и на ефективна оптимизация и съдържанието ще се класира много добре.


Използвайте цифри, за да кликнат читателите на заглавието

Ако наистина искате хората да четат статиите Ви, използвайте цифри в заглавията. Проучвания показват, че подобни заглавия (особено такива с нечетни числа) получават повече кликвания. Причината е психологическа и се дължи на факта, че човешкият мозък обича списъци. Освен това списъците предполагат конкретна информация и добра четимост.


Използвайте изпитани формули за заглавията

Спестете си време, без да жертвате кликванията. Някои от най-добрите и грабващи заглавия представляват стари формули за заглавия, които човек просто е променил по някакъв начин. Ето защо можете да се възползвате от старите заглавия, без да се колебаете.


Използвайте подзаглавия

Грабващото заглавие привлича вниманието на потребителите, но как да ги накарате да продължат да четат? Отговорът е: като използвате подзаглавия. Чрез тях читателят ще добие обща представа за текста и по-лесно ще се ориентира в него. Също така подзаглавията описват вашето съдържание на търсачките.


Изберете подходящ шрифт

Подходящият шрифт и размер на шрифта могат да направят текста по-лесен за четене и визуално по-интересен и по този начин да спомогнат за по-добра ангажираност на потребителите. Точно по тази причина копирайтърите и хората, които пишат за уеб, обръщат толкова голямо внимание на "козметичните" детайли на рекламния текст. Освен това някои шрифтове са по-безопасни, когато се пише за уеб, защото се поддържат от компютърните системи на повечето потребители.


Болд и курсив

Смисловото подчертаване на дадена дума или фраза чрез болд или курсив (Italic) определено допринася за добрата четимост на текста. Колкото по-лесно смилаема е информацията, толкова повече хора ще прочетат написаните от вас статии.


По-дълги текстове

По-дългото съдържание безспорно се класира по-напред при търсене. Проучвания показват, че по-дългите публикации (от 1,500 думи нагоре), са по-полезни за читателите, а това помага да се наложите като авторитет и специалист.


Скъсете абзаците

И докато по-дългите публикации и статии като цяло дават по-добри резултати от по-кратките, не може да се каже същото за по-дългите абзаци. Те отегчават и стряскат читателите – нещо, което Вие едва ли желаете. Ето защо, за да постигнете по-голям успех, е добре да се придържате към кратки абзаци от по няколко изречения.


Не пренебрегвайте ключовите фрази

Класирането по конкурентни ключови думи може да се окаже трудно, особено ако сайтът Ви е нов. В такива случаи на помощ идват ключовите фрази. Ако използвате по-уместни ключови думи, можете драстично да намалите конкуренцията, както и да увеличите трафика и реализациите.


Давайте отговори на потребителските въпроси

Ето още един начин да се възползвате от ключовите фрази, защото когато хората имат въпроси, те ги изписват в Google. Това е причината за ъпдейта Колибри. Когато, в качеството си на контент райтър, успявате да отговорите на тези въпроси по мъдър и правдоподобен начин, вашите текстове се класират при търсене, ангажират потребителите и водят до осъществяване на продажби.


Думи, които пораждат емоции

Добрите копирайтъри знаят колко са важни думите, които пораждат емоции у четящия. Тези думи помагат да изградите връзка с читателя и да му въздействате. Освен това допълват много добре ключовите думи.


Забравете за наситеността на ключовите думи

Това е мит, свързан с оптимизацията. Наистина е важно в съдържанието да използвате силни ключови думи и да не прекалявате с оптимизацията, но по нищо не личи търсачките да са благосклонни към конкретна наситеност на ключовите думи. Не забравяйте, че никой не иска да чете празни приказки, наситени с много ключови думи.


Използвайте вариации на ключовите думи

Вместо да се фокусирате прекалено много върху наситеността на ключовите думи, можете да обърнете повече внимание на смислово свързани ключови думи, синоними и различни граматически вариации. По този начин не само ще подобрите шансовете за по-добро класиране, но и ще избегнете излишните повторения.


Говорете на езика на читателите

Пишете ли по начина, по който Вашата аудитория говори? Ако пишете за блог например, е най-добре да заложите на разговорен тон и да използвате типичните за аудиторията думи и изрази. Когато броят на читателите се увеличи, търсещите машини ще обърнат внимание и на този фактор.


Актуално съдържание

Редовното обновяване на съдържанието е важно както за търсачките, така и за читателите. Търсещите машини приемат добре наскоро публикуваното и актуално съдържание, защото точно това искат потребителите. Както настоящите, така и потенциалните читатели имат нужда от точна, навременна информация.


Пишете по горещи теми

Писането по нови теми, както и създаването на новини, свързани с бранша, представлява отличен начин бързо да излезете на челните места при търсене. Всеки човек иска да е в крак с най-новата информация. Дори можете да пробвате с мониторинг и подбор на съдържанието, но трябва да сте много внимателни.


Пишете мета описания

Много хора ги пренебрегват, защото писането им отнема време. И въпреки това качественият SEO копирайтинг почти се обезсмисля без грабващите мета описания. Те оказват пряко влияние върху трафика от даден резултат при търсене към една уеб страница.


Добавете снимки за повече кликвания

Имайки предвид, че статиите със снимки, инфографики и други визуални елементи се радват на до 94% повече разглеждания, можем да заключим, че ще допуснете голяма грешка, ако решите да не използвате визуални елементи. Те имат известна тежест по отношение на оптимизацията, стига да са оптимизирани както трябва.


Пробвайте с клипове

Клиповете невинаги дават резултат, като някои маркетолози дори твърдят, че те не оказват почти никакво влияние върху оптимизацията. Въпреки това обаче клиповете могат да се окажат отличен начин за увеличаване на потребителската ангажираност, продажбите и процента на реализациите. Клиповете имат и предимства, и недостатъци, които е добре да обмислите.


Изходящи линкове

Линковете към уместни източници могат да подкрепят ключова информация и да направят материала по-полезен за читателите. Още повече, че търсачките приемат за по-полезни сайтовете, в които има изходящи линкове към авторитетни блогове и сайтове.


Вътрешни линкове

Вътрешни линкове, например линкове към страници на сайта Ви, са също толкова важни. Подобно на изходящите линкове, вътрешните линкове правят сайта по-полезен и допринасят за по-добър потребителски опит. Също така структурата на вътрешните линкове оказва влияние върху обхождането на сайта при търсене.


Цитирайте правилно източниците

Интернет е създаден с цел споделяне на информация. Но ако не цитирате използваните източници по правилния начин, това може да стане причина търсачката да Ви наложи наказания. Ето защо трябва да се научите да цитирате правилно други автори и блогъри.


Уникално съдържание

Краденото съдържание е друго нещо, което ще Ви навлече наказания. Да не говорим, че хората не искат да четат една и съща информация. Ето защо трябва да сте оригинални и да създавате уникално съдържание. Използвайте програми за проверка за плагиатство, за да избегнете неволните съвпадения. Помнете, че "проучване" не означава копиране на чуждо съдържание.


Използвайте инструменти за писане

Защо да влагате повече усилия от необходимото? Има голям брой удобни онлайн инструменти, които помагат при писане за SEO, и повече са безплатни. Просто трябва да ги потърсите в Google.


Използвайте SEO инструменти

В мрежата има и много безплатни инструменти за оптимизация, които могат да помогнат на копирайтърите с маркетинга на съдържанието.


Използвайте MS Word максимално добре

Навярно знаете, че в Word има функция "Find", която ще Ви помогне да видите дали не сте повторили дадена дума твърде много пъти. Запознайте се с различните функции на Word, за да улесните значително процеса на работа.


Редакция

Дори да умеете да пишете страхотно съдържание, трябва да внимавате за грешки, защото те оказват негативно влияние върху правдоподобното звучене на текста. Текстообработващите програми не хващат всички грешки, които човек допуска, затова можете да помолите свой приятел да редактира текста вместо вас или да платите на някой фрилансър.


Следете различните показатели

Проследявайте показатели като показвания на страници, степен на отпадане, SEO, а също и харесвания и споделяния, защото те ще ви дадат идея как Вашето съдържание се приема от хората и търсачките. Това Ви дава възможност да доизгладите някои неща.


База от ресурси

Всеки сериозен копирайтър трябва да има шаблони за SEO копирайтинг, да си записва идеи, да прави списък с инструменти и дори да трупа ключови думи – всичко, което Ви вдъхновява, Ви прави по-продуктивни. Така ще спестите време и ще Ви бъде по-лесно да създавате страхотно съдържание.


Не забравяйте призива към действие

Убедителният призив към действие е неизменна част от професионалния копирайтинг. Именно чрез него ще накарате своите читатели да предприемат желаните от Вас действия – това е и целта на един рекламен текст. Много от силните ключови думи, привличащи голям трафик, са отлични варианти за призив към действие.


Купувайте публикации за блог

Истината е, че писането не се удава на всеки, а и дори да пишете добре, е възможно да Ви липсва време или желание. В тези случаи използвайте копирайтинг услуги. Една добра агенция може да напише статиите и да се заеме с копирайтинг на сайта вместо Вас.


Маркетинга на съдържанието е новото SEO

Как да постигнете истински успех със съдържанието за SEO? Ами като го популяризирате. Покажете го на читателите, накарайте ги да го прочетат и ги насърчете да го споделят. Когато търсачките засекат по-висока активност, в повечето случаи ще наградят усилията Ви, а това ще доведе до увеличаване на продажбите.





Публикувано на 06.08.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация