Безплатна регистрация

Публикации

11 начина за измерване на резултатите от участието в социалните медии

Чували сме, че "информацията е злато" и може и да е така, но като всяко злато, тя трябва да бъде обработена, за да се увеличи нейната реална стойност.

 

Онлайн и мобилните комуникации генерират огромно количество информация и няма инструменти или технологии, които да могат да я анализират изцяло.

Онлайн комуникациите предлагат много субективна информация, но тя е по-ценна тогава, когато е комбинирана с вече налична информация, като по този начин предлага "завършен" изглед, който оптимизира ефективността в маркетинга и бизнеса. В момента най-голямата бариера за това е липсата на хора с умения или по-точно, хора с аналитични умения и усет към маркетинга.

Много често компаниите се фокусират върху информацията като самостоятелна единица. Важно е да запомним, че информацията има стойност, защото помага на хората. Помага им да намерят най-добрата оферта, най-добрата доставка, най-сигурната препоръка... информацията се използва по най-различни начини и пътища, като по този начин продуктите и услугите, които са подкрепяни от тази информация, стават по-добри за крайния клиент.

Дори след като социалните медии станаха едни от най-изследваните и дискутирани маркетинг тактики, специалистите все още се опитват да разберат тяхната истинска стойност. Много организации срещат трудности при определянето на социалната си стратегия и следователно имат проблеми при разчитане на резултатите на техните социални програми.

Повечето анкети, попълнени от хора, които се занимават със социален маркетинг, свързват стойността на тези медии с изграждането на бранд, силно лидерство, услуги за крайни потребители и други важни, но трудни за измерване ползи. Когато се постави въпросът "За какво са подходящи социалните медии?", директните отговори не са никак много. Тук обаче се игнорира факта, че социалните медии позволяват на самите потребители да са канал за продажби, PR и услуги.

Обикновено компаниите, които са усетили най-големи ползи от социалните медии, са подходили към тях на няколко стъпки.

- Първо, като платформа за изслушване и разбиране на разговорите в мрежата, които се отнасят до тях или техните продукти и установяване къде точно се провеждат те.
- Второ, като място за подкрепяне на взаимодействието с настоящи и потенциални потребители чрез дейности, които са стойностни за самите тях (услуги, открития, забавление и т.н.)
- И накрая, като канал за продажби, който може да ускори продажбите и да продава директно.

Под този подход се крие жизнено важният елемент за успеха в социалните медии - желанието да се експериментира, да се учи и оптимизира. За разлика от елегантния и лесен за разбиране PPC модел, социалните медии са комплексни и техните стойности варират значително за различни променливи. И макар да са трудни за измерване, те са нещо, за което си заслужава да насочим малко усилия.

Организации, които търсят как да измерят въздействието си в социалните медии, могат да го направят по няколко начина.

Социално тестване


Една от най-горещите теми при анализирането е проблема за приписване не стойност за измерването на успеха в социалните медии, който се предоставя от социалните платформи. Водещи тук са Facebook фен страниците, Facebook "Like" бутона и последователите в Twitter.

Много изводи бяха направени от доклада на Syncapse, според който бе изчислено, че средната стойност на един фен във Facebook е 136.38 долара, като този резултат е базиран на интервюта с 4,000 фена на няколко водещи марки.

 Феновете, по определение, са потребители, които вече са свързани вече по някакъв начин с марката. За проучването фена измерва успеха на марката и нейното взаимодействие с клиентите и до такава степен, че те да станат фенове. Това че те са фенове, не означава, че ще похарчат повече пари, а по-скоро начин за идентифициране на някого, който би похарчил повече.

Независимо дали потребителя е фен или "харесва" вашата марка, вече има нова променлива със стойност за специалистите. Феновете обикновено са по-активни социални потребители с много мрежи и желание за осъществяване на контакт. Веднъж след като са заявили тяхното отношение към марката, с тях може лесно да се комуникира със съобщения, подобно на e-mail  маркетинга. Те са по-склонни да споделят съдържание и да комуникират с техните мрежи относно самата марка или неин продукт, към който те имат създадено впечатление и отношение.

 

Действие и взаимодействие

 

Приятелите и последователите е добре да се изследват, но е по-важно да се запитаме какво правят те, след като веднъж вече са станали част от социалното семейство на вашата марка. Споделят ли вашите съобщения? Защо и защо не? Правят ли това, което социалните медии обещават на марките - да продават на техните мрежи, да говорят за марката, да задават въпроси? Отговор на този въпрос няма и това трябва да е знак за еволюцията на маркетинг програмите в социалните мрежи.


Участието е свързано с трафика, който е насочен към вас. Запомнете, че един въвлечен потребител е много ценен. Взаимодействието може да бъде всякакво, от оставяне на коментар, до участие във форуми, оставяне на потребителски мнения и рейтинги. Това може да стане на вашия уебсайт или на други такива.

Трафик


Това е един от най-очевидните начини за измерване на социалните медии. Запомнете, че качеството често е над количеството, макар че това не винаги е така в действителност.

 

Продажби

 

Важен измерител, подобно на следенето на платените препратки от Google, тук можем да следим продажбите, които се генерират от посетителите през Вашата фен страница.

 

Косвени поръчки

 

Някои компании не могат да предлагат услугите си онлайн поради спецификата на техните продукти. Много специфични бизнеси или бизнес към бизнес продукти няма как да се включат в онлайн търговията, но имат големи ползи от думите за тях, писани в социалните медии.


Оптимизация за търсачки

 

Не можем да пренебрегнем и SEO фактора. Социалните медии имат много по-големи възможности тук, отколкото сте си представяли. Например, добре сложена история / видео / картинка в дадена социална мрежа ще генерира много трафик, а и един допълнителен линк, но реалната полза тук е, че ще генерира много повече допълнителен интерес.  Блогърите  следят социалните мрежи и са жадни за нови и интересни истории.

Един линк и 20,000 посещения от Facebook, могат да доведат от 40,000 посещения и 100 линка от други сайтове. 100 линка означават, че страницата ви ще се класира по-добре в Google, което ще увеличи и трафика. Запомнете, че можете да използвате и сайтове като Twitter и YouTube, за да подобрите ранговете си в резултатите от търсенето.

 

Оценка на марката

 

Предаването от уста на уста и вирусния фактор (особено в сайтове като Twitter, Facebook и Digg), могат да помогнат за промяна на оценката на марката - негативно или позитивно. Това включва обвързване като любима марка, подхождане с внимание, сещане често за марката, склонност за закупуване и т.н.


Скъпите телевизионни реклами се измерват по този начин, така че ако това измерване е достатъчно добро за телевизията, то със сигурност е добро и за интернет, нали? Позитивните асоциации към марката чрез различни кампании в социалните медии могат да доведат до повече кликове върху платени реклами и отговори от други начини на реклама. Знаем, че телевизионните реклами засилват активността и в търсачките, което от своя страна води до по-големи печалби, а сме сигурни, че социалните медии могат да направят същото.

 

PR

 

Основите на връзките с обществеността се промениха завинаги. През последните пет години имаше много трудности за PR специалистите, които не успяваха да се ориентират в блогосферата. Но ако PR-ът не може да контролира блогърите, как бихте задържали клиентите си?


Twitter означава, че всеки си има блог и място, където да казва на приятелите си (а и не само на тях) неща, които го вълнуват. Социалните медии са сайтове, с голямо ехо по целия свят! Ако успеете да измерите PR-а, значи ще можете да измерите и социалните медии.

 

Обвързване с потребителите

 

Възможността за избор и лекотата, с която потребителя може да преминава от една марка на друга, обвързаността с потребителя е един от най-важните показатели в днешния бизнес. Тази обвързаност може да бъде офлайн или онлайн, на вашия сайт или на други сайтове, особено социални медии. Обвързаността с потребителите е ключът към подобряване на удовлетворението и лоялността към марката, а също и приходите.


Вслушването в потребителите може да подобри цялостния ви бизнес, продукцията и нивото на обслужване. Алтернативата е да се игнорират потребителите, което изпраща ужасяващо съобщение. Според много проучвания обвързаните потребители бих препоръчали марката ви и биха поръчвали по-често.
Ангажираност

Позитивния ефект на обвързаността на потребителите е нарасналата ангажираност. Това е изключително важен фактор в дългосрочен план.

 

Ползи

 

Ако успеете да се обвържете с потребителите си, сигурно е че ще можете да генерирате повече бизнес ползи от настоящата ви база с потребители (които от своя страна ще препоръчат вашия бизнес на техните мрежи от приятели, семейство и други социални контакти. Това намалява нуждата ви от огромни бюджети за реклама, насочени към много потребители. Това е много по-доходоносно и по-ефективно организирано.


Надяваме се, че повече бизнеси ще намерят баланса между придобиването на клиенти и ангажирането и запазването им.


Твърде много агресивни стратегии за набиране на потребители не са толкова успешни и от гледна точка на маркетинга, и от гледна точка на действие.


Запомнете и старата мъдрост, че е по-евтино да запазиш настоящ клиент, от колкото да търсиш нов.





Публикувано на 24.08.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация