Безплатна регистрация

Публикации

Основни грешки при рекламата с платени препратки (PPC)

Често се допускат множество грешки при управлението на реклами PPC(pay per click). Тук сме се постарали да покажем някои от основните пропуски, които се дължат най-вече от самата личност на човека, който управлява кампанията, а не толкова от неговата техническа компетентност.

 

Прекаляване по отношение на кликовете.

Акцентиране в броя на кликовете. Не прекалявайте с фокуса върху кликовете, много често това ще доведе до излишни разходи. Докъде трябва да се стигне, за да има баланс между кликовете от платени препратки и тяхната възвращаемост?

Не се опитвайте да подведете хората да посещават Вашия сайт, ако те наистина не се интересуват от него. Когато те разберат че „специалната” Ви оферта, не е толкова специална, просто ще напуснат сайта, а Вие ще се похарчили излишни пари за да привлечете повече посещения.

Не е добра идея да съставяте подвеждащ текст на платената препратка, да използвате ключови думи, които нямат нищо общо с предлаганите продукти или услуги на Вашия сайт или са с прекалено широко съвпадение. Истинската полза от PPC е че рекламирате за хора, които наистина се интересуват от Вашите продукти, не разводнявайте рекламата за да получите излишни допълнителни посещения.

Желание да сте на винаги на топ позиция.

Вие рекламирате от известно време с платени препратки в Google и излизате на достатъчно добри позиции, но искате да сте задължително на първа позиция. Обикновено в такава ситуация се наддава повече и Вашата реклама излиза на първо място. Но на каква цена? Може да се окаже че при новата цена вече не е рентабилно да се продава конкретен продукт или услуга през сайта. Винаги мислете за възвращаемостта на инвестицията, а не затова на кое място се показва рекламата Ви.

Самодоволство относно постигнатите резултати.

Понякога си мислим че сме станали много добри при управлението на рекламните ни кампании. В такива ситуации, човек си мисли че няма какво повече да промени, за да подобри представянето. Тогава спираме да следим новостите, които се случват и публикуват за Google и преставаме да анализираме резултатите. Винаги има какво да се подобри.

Алчност

Тази грешка касае най-вече агенциите, които управляват платени препратки за свои клиенти. Когато клиентът плаща процент от целия рекламен бюджет за управление на кампанията, агенцията решава да го изразходва докрай, независимо дали това е рентабилно или не.  Тогава фокуса на кампанията се премества от постигането на максимален резултат за клиента, към изразходване на максимален бюджет. Разбира се това не води до никъде в дългосрочен план, рано или късно клиентът си намира друга агенция или си наема собствен персонал за управлението на кампанията.

Най-лесния начин да се смени начина на заплащане при възлагане на поръчката, да се плаща бонус за конкретен постигнат резултат при възможно най-малък бюджет. Например за разходи под определена стойност на единица продажби в електронен магазин.

Нетърпение

Преди  да се прави промяна при управлението на една PPC кампания, трябва да имаме достатъчно информация. Много често хората се нетърпеливи и на базата на резултатите от един или два дни, бързат да променят текстовете на плетените препратки или да наддават излишно за определени ключови думи. Добре е да съберете данни поне за няколко седмици, преди да пристъпите към промени.

Фокус върху кампаниите на конкурентите.

Това че някой конкурент е решил да рекламира точно по определени ключови думи или с конкретен текст на препратката, не означава че трябва сляпо да се копира. Правете сравнение, на разчитайте и на собствената си преценка за това, кое работи лично при Вас и кое не. Освен това е добре да се отличавате от другите като послание, за да изберат да кликнат точно на Вашия текст.

Мързел

Най-общо резултатът от мързела са същите както при самодоволството – нищо не се променя. Не се тестват нови текстове, нови ключови думи, не се прави анализ на ефекта от посещенията през отделните ключови думи и отделните препратки. С две думи – застой на кампанията.

Това са основни грешки произтичащи от характера на управляващия кампанията, които почти винаги се срещат в някаква комбинация.  Разбира се, ако системно се опитаме да ги преодоляваме, резултатите от нашите PPC кампании, чувствително ще се подобрят.





Публикувано на 10.04.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация