Безплатна регистрация

Публикации

Балансът при рекламиране с Google Adwords

Управлението на кампания с платени препратки е балансиране по острието на бръснача. От една страна се опитваме да оптимизираме бюджета за реклама и да постигнем максимална възвращаемост. От друга страна се стремим да докараме повече трафик към сайта. Същевременно трябва да се съкрати и времето за управление на самата кампания. Целият процес по писането на текстовете за отделните препратки, подбора на ключовите думи, разпределянето им в отделни кампании и определяне на начина за наддаване е доста трудоемък, особено ако се управлява голяма кампания с множество ключови думи.

 

Какви са двете крайности? Преди години кампаниите се правеха без толкова усилия, определяше се една целева страница, една обща кампания, с всички ключови думи или фрази в нея и се пускаше с автоматично наддаване. Този подход би довел до изключително неефективно изразходване на средствата към настоящия момент. Конкуренцията по отделните думи вече е значима. Сега трябва да има доста по-голяма прецизност. Но докъде би довела тя?

 

Идеалният вариант би бил всяка реклама да свързана смислово с ключовата дума и да води към конкретна целева страница с точно определено съдържание. В крайния вариант за всяка дума трябва да има и отделна реклама и отделна целева страница. Разбира се влагането на толкова труд не е оправдано, като се има предвид, че някои думи могат въобще да не доведат до посещения на сайта.

 

В общия случай 5% от ключовите думи водят до 90% от трафика на сайта. Чисто статистически, трудно може да се направи извод за резултатите от рекламата с по-малко кликаемите ключови думи, може никога да не успеем да съберем достатъчно информация за тях. Тогава, как точно да ги управляваме? Няма перфектно решение по този въпрос, но ето някои насоки:

 

- Различните рекламни групи трябва да са взаимно изключващи се.

Нито едно търсене от една група, не трябва да стартира реклама от друга група. Така може да загубите пари, ако двете групи са с различна стойност на кликовете. Най-добрия начин за това е да използвате негативни ключови думи. Например ако продавате LCD телевизори, много вероятно е да търсите различни типове купувачи. Едните преследват най-ниска цена, други преследват най-нова технология. Ако едната кампания е групирана около „евтини LCD телевизори”, другата ще бъде групирана около „последни модели LCD телевизори”. Към втората група трябва да добавим негативната дума – „евтини”, защото двете групи ще очакват да видят различни рекламни послания и да бъдат насочени към различни целеви страници.

 

- Наблюдавайте CTR на отделните думи в една и съща група, ако той се различава чувствително за различните думи, трябва да се раздели групата – очевидно е че таргета на потенциалните клиенти е различен, просто за едни думи има интерес, а за други няма. За тези, за които няма, трябва да се измисли друго послание и да се подготви друга целева страница в сайта.

 

Разбира се има много други аспекти при управлението на една кампания, но ако ползвате горните две правила, това ще е добро начало.





Публикувано на 10.04.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация