Безплатна регистрация

Публикации

Какво научих от Стив Джобс?

В тази статия ще ви представим наблюденията на Гай Кавазаки. Той е известен бизнес гуру и е работил за компанията Apple. Ето основните уроци, които той е научил лично от Стив Джобс.

 

1. Експертите не вършат работа.

 

Експертите – консултанти, гурута, анализатори не могат да вършат нещата, затова съветват. Те могат да Ви кажат къде грешите, но не могат да Ви кажат какво да направите. Те могат да Ви кажат как да продадете нещо, но не могат сами да го продадат. Могат да Ви кажат как да създадете успешен екип, но самите те са лоши мениджъри.

 

2. Клиентите не могат да Ви кажат от какво се нуждаят.

 

 В Епъл не са привърженици на маркетинговите проучвания. Ако попитате Вашите клиенти от какво имат нужда, те ще Ви кажат – по-добър, по-бърз и по-евтин продукт. Това не води до революционни промени, а само до по добри версии на старите продукти. Клиентът трудно излиза извън рамката на това, което вече познава.

 

3. Прескочете директно към следващата тенденция.

 

Големите пробиви се правят, когато отидете отвъд границите на познатото. Производителите на мастиленоструйните принтери се надпреварваха във внедряването на повече опции. Но след изобретяването на лазерния принтер, тази надпревара стана безпредметна.

 

4. Големите предизвикателства изискват най-доброта работа.

 

Конкуренцията с IBM или Microsoft е сериозно предизвикателство. Промяната на нагласите на потребителите също. Служителите на Apple трябва да дадат най-доброто от себе си за да посрещнат тези предизвикателства.

 

5. Дизайна е от значение.

 

Стив Джобс подлудява хората си с изискванията си по отношение на дизайна. Той е прав в това отношение – някои хора действително са маниаци по отношение на дизайна, а много други го усещат подсъзнателно. Може би не всички, но това са тези хора, които са от значение и влияят на решенията вземани от другите хора.

 

6. Използвайте големи графики и шрифтове.

 

Наблюдавайте презентациите на Стив Джобс и вижте големината на шрифтовете и изображенията, които използват. Те действително въздействат по-силно.

 

7. Гъвкавостта на ума е признак на интелигентност.

 

При първия вариант на iPhone не е имало приложения за него. Стив Джобс е бил против от съображения за сигурност. Но много скоро след това разбира грешката си и Епъл бързо наваксва с приложенията.

 

8. „Стойността” за потребителя в даден продукт е различна от неговата „цена”.

 

Жалко ще е, ако взимате решения за всичко само въз основа на цената. Не само цената от значение, важна е и стойността. А в стойността има и други компоненти – обучение, поддръжка, удоволствието от ползването на продукта.

 

9. Първокласните играчи наемат първокласни играчи.

 

А играчите наемат А играчи. Б играчите наемат В играчи, а те наемат Г играчи.

 

10. Изпълнителния директор трябва сам да демонстрира продуктите на компанията.

 

Пълната статия на Гай Кавазаки може да прочетете в неговия блог. Основната теза е че за да промените света, първо трябва да промените мнението на хората около вас.





Публикувано на 26.10.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация