Безплатна регистрация

Публикации

Въведение в информационната архитектура

Информационната архитектура е наука (някои биха казали дори изкуство) за определяне на структурата, организацията, навигацията, именуването и индексирането в един уебсайт. Именно информационният архитект трябва да реши как сайтът ще бъде структуриран, какъв вид съдържание той трябва да съдържа и как сайтът ще реагира при бъдещо разрастване. Накратко информационната архитектура определя гръбнака на един уебсайт.

 

Много сайтове започват с много малко информация, само няколко страници, и те нямат ясно изразена структура. Но какво се случва, когато сайтът се разрастне? Често страниците и линковете се оказват разхвърляни навсякъде. Организационната схема, която изглежда напълно логична за един човек, може въобще да не се харесва на друг.

Ако работите върху организацията в действащ сайт, най-вероятно той изглежда като пълен хаос, в който нито Вие, нито вашите посетители могат да се ориентират. Именно тук информационната архитектура може да Ви помогне да вникнете в структурата на информацията, да уточните основните цели на сайта и в крайна сметка да ги постигнете, като ефективно организирате страниците. Нека да погледнем различните начини, по които информационната архитектура може да помогне.


Внасяне на ред в хаоса и организиране

Именно от организацията зависи дали посетителите ще открият точно това, което търсят в сайта Ви, или ще го напуснат недоволни. И има повече от един начин да организирате информацията.

Представете си една библиотека. В нея можете да подредите книгите по автор, по заглавие, по тематика или дори по размер и цвят. Кой е най-добрият начин за подреждане? Правилният отговор е, че зависи. Разбира се, че подреждането по размер и по цвят не е практично за една обществена библиотека. Смисълът е в това, че в интернет трябва да организирате информацията така, че лесно да може да бъде намирана.

Схемата за класифициране, която трябва да използвате, ще зависи от фактори като например: Вашите бизнес цели, размерът на Вашия сайт, плановете за бъдещо развитие, таргет групата и много други.


След третия линк завийте вляво

Навигацията е единственият инструмент, който потребителите имат във виртуалния свят. Последователната и ясна навигация, както и някои помощни хитрости, като например връщането на предишната посетена страница и поставянето на линк към началната страница в логото, всичко това помага на посетителя да се ориентира.

Какъвто и модел да изберете, уверете се, че навигационната схема пасва добре на избрания модел. Отново нека да споменем за целите на Вашия сайт. Например дали желаете посетителите да останат на страниците Ви и да разглеждат колекцията от рецепти, или сте по-заинтересовани от това те да купуват Вашите стоки? Вашата навигационна схема трябва да насочва потребителите според избраните цели. Картата на сайта е още една визуална помощ, помагаща на потребителите да се ориентират.

Едно от най-важните неща е да се разбере, за кого е предназначен даден сайт и какви са целите на потребителите. Ако сайтът ви е насочен към крайния потребител, не включвайте инженерен или маркетингов жаргон в него, това само ще отпъди клиентите. Обозначаването също трябва да е много ясно и последователно в целия сайт. В някои от по-новите сайтове е създаден различен дизайн за обикновени и корпоративни клиенти. Затова Вашата потребителска аудитория трябва да разбира съдържанието на страниците.


Потърси ме

Търсачките в сайтовете имат много прост интерфейс. Единственото, от което имате нужда, е едно текстово поле и бутон, след което сте готови за търсене. Обаче, от гледна точка на управлението търсачката е съвсем друго нещо. Информационният архитект трябва да определи списъка с ключови думи за сайта, които ще служат като речник за търсачката. Всеки път, когато потребителят провежда търсене, въведените ключови думи ще бъдат сравнявани с тези от речника на търсачката и резултатите ще бъдат показани на потребителя, въз основа на откритите съвпадения. Отново добре е да познавате своите посетители и да разбирате начина, по който те използват сайта Ви. За по-малки сайтове обаче може би търсачката не е необходима.


Как всичко това се съчетава?

Вече знаем какво е информационната архитектура, но как всичко това се съчетава с дизайна на един уебсайт? Тъй като информационната архитектура определя структурата на сайта, и като цяло определя неговото съдържание, тя трябва да се използва в съвсем началните стадии. Разбира се, че най-добрият момент, в който да създадете информационната архитектура, е в самото начало.

Фазата на планирането ще Ви зададе целите и сферата на дизайна. След като съберете началната информация, можете да създадете структурата на сайта, може би под формата на карта на сайта или като схема. Навигацията, класифицирането и определянето на ключовите думи за речника вече могат да бъдат оформени. По време на визуалния дизайн и създаването на сайта интерфейсът се конкретизира още по-ясно, а също така могат да се внесат корекции в структурата на сайта. Добре е преди да бъде качен в интернет, сайтът да бъде тестван по отношение на всеки от тези компоненти.

Заключение

Информационната архитектура има за цел да създаде обобщена картина на сайта и след това да я разбие на малки късове информация, предназначени за Вашите потребители. Това означава, че трябва да бъде извършен процес на планиране, в резултат на който потребителите Ви да открият на сайта Ви добре организирана информация, в която те лесно да могат да навигират към това, което ги интересува.





Публикувано на 14.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация