Безплатна регистрация

Публикации

Приложението Conversion Tracking в Google AdWords

В тази статия ще научите основите при употребата на Conversion Tracking в Google AdWords.

 

Ще Ви разкажем какво представлява, как работи и защо е нужно на Вашия онлайн магазин. Представете си следната ситуация: имате онлайн магазин и използвате Google AdWords, за да привличате трафик. Всяка седмица изразходвате част от маркетинг бюджета си за кликове и контролирате разходите чрез дневния си бюджет в настройките на кампанията. Оставяте кампанията да тече две седмици и през този период  редовно следите статистиката за Вашите онлайн продажби. В края на двете седмици правите финална равносметка на продажбите, като проверявате колко клика сте получили за своите реклами и колко сте похарчили за тези кликове. Изчислили сте всичко, но има един малък проблем – не знаете колко от тези кликове са се превърнали в реални продажби чрез Вашия уебсайт.

Във Вашия АdWords акаунт ще намерите безплатното приложение Conversion Tracking. То Ви позволява да проследявате възвръщаемостта на Вашата инвестиция (Return Of Investment/ROI), като Ви показва дали даден клик е последван от някакво действие на уебсайта Ви, което за Вас е ценно. Тези действия се наричат конверсии, тъй като подпомагат превръщането на даден клик в ценен за бизнеса резултат.

По-конкретно конверсията може да бъде едно от следните неща или комбинация от тях:
 - Онлайн покупка
 - Запитване, направено чрез полето за контакти
 - Вписване в бюлетин
 - Даунлоуд на whitepaper

Защо да следим конверсиите?


В добавка на това, че има смисъл да знаете какви са разходите, които правите за AdWords кликове, проследяването на конверсиите ще Ви позволи също да задълбаете в спецификата на това какво върши работа във Вашите АdWords кампании. Така не само ще следите цялостния процент ROI на кликовете Ви, но също и следните важни елементи:

- Специфични думи, които водят до конверсия: Това ще Ви помогне да определите кои ключови думи имат най-висока стойност, както и тези с най-ниска. Използвайки тази важна информация, можете да взимате по-информирани решения относно структурата на Вашите кампании.

- Стойността на дадена конверсия на ниво ключова дума: След като можете да определите кои ключови думи водят до конверсия, също можете да съпоставите стойността на всяка конверсия със сумата, похарчена за кликове за всяка от тези ключови думи. Например похарчили сте 1 лев за ключова дума А, която е довела до продажба на стойност 10 лева. Сега разполагате с информация, която Ви помага да оцените стойността на тази конкретна дума във времето. Това означава, че можете да осигурите по-голям бюджет за кампании, които съдържат подобни ключови думи, или да предложите повече варианти на тази ключова думи, за да проучите дали подобните термини с по-ниска средна цена за клик (Cost Per Click/CPC) водят до дори по-голям брой конверсии и ROI.
    

Как работи Conversion Tracking?


Conversion Tracking е безплатно приложение с лесни настройки. Трябва просто да въведете част от код на страницата, до която посетителите стигат след като са извършили конверсия. Това може да бъде страница тип "Благодарим Ви за покупката" или страницата, която благодари на клиента за това, че се е записал да получава Вашия бюлетин. Google AdWords Ви осигурява кода, който да сложите на значимите страници от сайта Ви. Кода ще получите, докато се регистрирате за Conversion Tracking.

Ето и един пример. Търговец иска да следи продажбите на калъф за iPhone от своя сайт. В такъв случай той ще включи кода в страницата, до която потребителят стига след като е закупил калъф за iPhone. В практиката следващият пример е типичен процес от клик до конверсия:

 1. Клиентът кликва върху рекламата на онлайн магазина, след като е търсил калъфи за iPhone онлайн;
 2. След това той разглежда сайта и прави покупка;
 3. Ако ползвате Conversion Tracking покупката ще се запише като конверсия срещу ключвата дума "калъф за iPhone".
    

Преброяване на конверсиите


Може би се питате, ако някой кликне повече от веднъж на Вашата реклама, но направи само една покупка – как се измерва това? Отговорът е, че Google записва два типа конверсии:

1. Конверсии "1 за клик": когато една конверсия се записва за всеки AdWords клик, който води до конверсия в рамките на 30 дни. Това означава, че максимум една конверсия се записва за клик – конверсиите, които се случват след първата, не се броят. Например клиент кликва върху реклама и прави покупка в понеделник, след което се връща на сайта в рамките на 30 дни, за да направи втора покупка. В този случай ще бъде записана само първата конверсия. Този показател е добър вариант за конверсии, идващи например от запитвания, при които стойността на конверсията произлиза от едно уникално действие.

2. Конверсии “много за клик“: този показател ще следи всички конверсии, които се случват в рамките на 30-дневен период, последващ единичен  AdWords клик. Това е полезна опция за конверсии като продажбите, при които всяка поотделно е стойностна всеки път когато се осъществи.
    

Заключение


Надяваме се, че статията Ви е помогнала да разберете по-добре как работи AdWords Conversion Tracking и по-важното – защо трябва да започнете да го използвате още днес. Ако нямате реална оценка за разходите по кампаниите си, то Вие просто гадаете, а това не е особено полезно, когато трябва да решите дали да продължите с дадена кампания или да потърсите допълнителен бюджет за маркетинг. Може похарченото от Вас да Ви носи много продажби и стойност в други аспекти, но няма как да разберете това, ако не следите нещата. С това безплатно и лесно за употреба приложение можете да следите своя ROI и да се сдобиете с ценна оценка на своите АdWords кампании.





Публикувано на 11.07.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация