Безплатна регистрация

Публикации

Какво стои зад провала на повечето маркетинг планове за съдържанието на сайтовете

Какво от това, че имате добър маркетинг план относно съдържанието на сайта Ви, ако той не привлича клиенти и не увеличава продажбите?

 

Истината е, че повечето маркетинг стратегии се провалят, защото маркетьорите са получили грешна информация относно подхода, който ще им донесе полза.

Добрите истории не подтикват продажбите, нито пък ангажирането на хората. Това, което кара хората да купуват са увереността (създадена чрез интересни блогове, видеоклипове, файлове за сваляне и т.н.) и ясни, примамливи призиви за действие.

Ето и няколко прости съвета, които ще Ви помогнат да избирате такова съдържание, което ще привлича клиенти и ще увеличава продажбите като усилва вярата им в собствените способности. Ако искате повече продажби в резултат на каченото на сайта Ви съдържание, убедете се, че карате клиентите да се чувстват сигурни в себе си като купувачи.

Един чудесен пример е компанията PetRelocation.com. Това е средна по големина компания, която развива дейността си в щата Тексас, САЩ. Рейчъл Фарис работи за PetRelocation.com и всеки месец привлича десетки хиляди долари чрез нови клиенти като използва Фейсбук и блогове.
И така:


Силата на увереността

PetRelocation.com помага на хората да придвижат своите домашни любимци от едно място на  друго. Компанията предлага услуги, които улесняват превоза на животните до различни презоекански дестинации. Прасета, коне, змии, маймуни и каквото още се сетите, PetRelocation.com безопасно ще превози животното и ще уреди цялата необходима документация за това. Много държави изискват значителна документация, когато става дума за животни и карантинен период.

Компанията всъщност предлага нещо много повече от услуга – тя предлага увереност. Много от клиентите се страхуват за своите любимци - притесняват се дали всичко по превозването ще мине гладко. Рейчъл Фарис споделя, че клиентите имат толкова много притеснения, че в крайна сметка за продажбата не е важно каква ще бъде цената на услугата или дори качеството й, а онова, което екипът на PetRelocation.com осигурява. Най-голямото препятствие пред продажбата е това клиентите да бъдат убедени, че техният любимец ще бъде откаран до желаната дестинация без никакви проблеми.


Продавайте своя опит

Повечето търговци, които предлагат услуги ще се намерят именно в тази ситуация: да продават своя опит. За разлика от продажбата на продукти (краткосрочен резултат), повечето търговци на услуги продават едно дългосрочно обещание. Ето какво правят в PetRelocation.com, за да постигнат това.
Като цяло, собствениците на домашни любимци са от онзи тип хора, които се вълнуват, когато нещо хубаво се случи с техния любимец – например успешното му превозване на хиляди километри. Има и още нещо, което спомага за маркетинговия успех на компанията: хората обожават да правят снимки на животните си и да ги качват във Фейсбук. С малко окуражаване собствениците са доволни да направят снимка на своя успешно пристигнал любимец и да я качат в профила си в социалната мрежа. Повечето клиенти не пропускат и да благодарят на PetRelocation.com за това, че успешно са се справили с нещо, за което те не са били напълно сигурни, че е възможно. Ето така компанията създава спокойствие и доверие у бъдещите си клиенти. Това, в съчетание с призивите за действие увеличава и броя на продажбите.


Предложете сигурност, не просто истории

Има разнообразни подходи към постигането на ефективното съдържание, което ще Ви донесе продажби. Двете най-ефективни стратегии са: решаване на често срещани проблеми (които потребителите имат) и подаряването на малки дози изживявания, които са свързани с Вашия продукт или услуга. Това е най-доброто съдържание за блогове или всякакъв друг тип съдържание, което публикувате.

Можете да включите и историите в тази формула на успешното съдържание, но тя трябва да бъде достатъчно значима за клиентите, така че да провокира обсъждане и то в посока, която да Ви свърши работа. Ако не успеете да подтикнете някаква реакция у клиентите спрямо историята, която сте публикували в социалната мрежа, то това би било загуба на ценно време.

Отговорът от клиентите има по-голямо значение от реакцията (например когато клиентите споделят съдържанието Ви).

Най-ефективният и практичен начин да генерирате продажби чрез блогове, видеоклипове, приложения за даунлоуд и други, е да намерите начин да изградите сигурност у клиентите, така че те да се почувстват стабилни и по-силни интелектуално, в подходящо състояние да извършат покупка. Това обаче е първата стъпка.


Предизвикайте отговор, не залагайте само на брандиране

Клиентите обикновено имат въпроси и нужда от съвет преди да извършат покупка. Или пък искат мостра, която им дава основание да вярват (стават по-уверени), че каквото и да поискат, то може да се случи за тях – във връзка с време, бюджет, възможно най-малко усложнения и други. Те искат да са спокойни. Искат да вярват, че някой (Вие) може да накара това, което искат те, да се случи.

Вашето съдържание трябва да разказва някаква история и заедно с това винаги да дава на клиентите причина да вярват, че желаното от тях ще се случи и могат да действат. Това е частта, която повечето хора пропускат.


Вярвайте в изхода на даден процес

Бихте могли да разкажете най-честната, интересна и затрогваща история, но така и да не накарате клиента да вдигне телефона, да напише имейл, да си уреди среща с Вас, да попълни анкета и изобщо – да предприеме някакво действие. А това си е чиста загуба на добър материал! Трябва да се фокусирате върху директния отклик на клиента.

Дайте на хората усещането за стабилност и така ще спечелите доверието им. Това важи особено за търговците на услуги, които "ухажват" клиентите си даден период от време. Можете да възприемете подхода на PetRelocation.com, който те прилагат за платформи като LinkedIn или YouTube. Наблягат основно на това да показват изключително добрия клиентски опит и високото качество, което получават клиентите.

В заключение – тайната на успешното съдържание всъщност не е тайна. Да накарате социалните медии да продават за Вас се случва като се върнете към основата. Бъдете разпознаваеми, харесвани и спечелете доверието на клиентите. Помогнете им да се чувстват по-уверени, а после им дайте знак за действие вместо просто да им разказвате интересни истории.





Публикувано на 16.10.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация