Безплатна регистрация

Публикации

Смартфоните и тяхната роля когато пазаруваме

Всеки, който притежава смартфон знае, че те са особено удобни, когато искаме да проверим цената на някой продукт или отзивите за него докато сме в магазина.

 

Маркетинговите стратегии обаче не могат да бъдат базирани на предчувствия, така че ще Ви представим няколко проучвания, които ще дадат повече информация по този въпрос.

 


Дайте на клиентите информацията, от която имат нужда

Според доклад на Vibes от септември, 80% от хората, които имат смартфон винаги или често го носят със себе си когато пазаруват. От тези потребители една трета (33%) са използвали своя телефон, за да намерят даден продукт в конкурентен уебсайт, докато 20% са разглеждали уебсайта на дадения магазин.



Втората най-често срещана дейност е търсенето на ревю за даден продукт (31%), последвана от сканирането на QR кода за повече информация (27%).

От тези, които се информират относно вариантите, 25% си тръгват от магазина и си купуват стоката от магазин на конкуренцията. Това са 6% от потребителите на смартфони като цяло. Това може да Ви изглежда като малък процент, но смартфоните надделяват на пазара и този процент все повече ще се увеличава, освен ако магазините не предоставят на клиентите си информацията, която им е нужна, за да вземат информирано решение за покупка. Данните на Vibe идват от онлайн проучване на 1006 притежатели на смартфон във Великобритания.


Все повече клиенти разглеждат стоката преди да я закупят

Изследване на JiWire върху потребителското поведение показва, че употребата на мобилни телефони в магазина става все по-често срещана. Според доклада Q3 Mobile Audience Insights 85% от притежателите на смартфон използват своето устройство докато са в магазина. Това е с 33% повече от процентите, получени през 2011 година, когато по-малко от две трети са използвали своя телефон. Сравнителното пазаруване (49%) и търсенето на ревю (41%) остават най-популярните дейности сред потребителите, а 19% от тях са направили покупка чрез мобилния си телефон докато са били в магазина.



Докладът на JiWire е базиран и на информацията от употребата на мобилни телефони, която показва, че клиентите са най-активни когато се намират в моловете. Ако клиентите се намират в големи магазини (като Walmart и Target), е 63% по-вероятно да използват своите телефони, отколкото ако се намират в магазини за електроника. Също така, ако се намират в голям магазин, е 144% по-вероятно да използват своите телефони, отколкото ако се намират в магазини за облекло.



Докладът на JiWire, Mobile Audience Insights Report е съставен чрез данните от около 315 000 публични Wi-Fi локации, както и анкетирането на 1400 случайни клиенти в медийния канал на JiWire в периода между юли и септември 2012 г.


42% от притежателите на смартфон проверяват цените докато са в магазина

Според изследване на Tradedoubler сред 2000 европейски потребители, 42% от потребителите на смартфони ги използват, за да сверяват цените на място, докато 13% твърдят, че са сменили магазините след като са намерили по-добра алтернатива другаде. Офертите на място или ваучерите спомагат за това да запазите интереса на една пета от потенциалните купувачи.


Опитът подчертава и важността на това да имате сайт, оптимизиран за мобилни телефони. Една четвърт (26%) от анкетираните казват, че биха купували по-често от оптимизирани уебсайтове, а 50% от анкетираните великобританци казват, че не са доволни от клиентския си опит, когато пазаруват чрез мобилен телефон.

 


Употребата на мобилни телефони и по-често срещана сред по-младите възрастови групи

Както може би очаквате, за потребителите на вързаст между 18 и 34 е по-вероятно да използват своите смартфони докато пазаруват. Малко повече от половината (51%) потребители във Великобритания проверяват цените и ревютата чрез своя мобилен телефон докато са в магазина. За хората на възраст 55 години и повече този процент е едва 16%.



Като цяло, 43% от анкетираните във Великобритания и 50% от тези в САЩ казват, че са проверявали цени и ревюта за продукти докато са били в магазина. Макар че хората, които използват мобилните си телефони, за да намират повече информация за търговците все още са малцинство, цялостният брой на хората, които правят това се е увеличил от 2011 г. насам – за Великобритания от 25% на 32%, а за САЩ – от 27% до 41%.


Поведението се различава в зависимост от вида на магазина

Изследване сред потребителите на смартфони в САЩ показва, че поведението им се променя в зависимост от типа магазин, в който се намират.

Например използването или изискването на купон е по-вероятно да се случи в хранителните магазини (41%) и магазините за облекло (41%). За сравнение в магазините за електроника по-голямата част от потребителите четат ревюта (73%), сравняват цени с други магазини (71%) и сканират QR кодовете, за да получат повече информация за продукта (57%). Колкото повече клиентите обмислят дадена покупка, толкова по-голям е шансът да се обърнат към своите смартфони за повече информация.



Мобилните телефони влияят върху 5.1% от продажбите на дребно в САЩ

Според информация от Deloitte, 5.1% от всички покупки в магазин в САЩ в момента се влияят от мобилните телефони. Това твърдение е базирано на изчислената средна стойност, която отразява вариращите стойности на продажбите за различните видове магазини. Тоталът варира според вида магазин, като мобилните телефони влияят върху 8.3% от продажбите на електронните магазини и върху 3% от продажбите в магазините за хранителни стоки и бензиностанциите.



От Deloitte прогнозират, че до 2016 година мобилните телефони ще влияят върху продажби за 689 милиарда долара. Някои от доказателствата за тази прогноза идват от факта, че 61% от анкетираните (изследване сред 1041 души) казват, че използват своя смартфон, когато пазаруват в магазина, а 52% казват, че го използват на път към магазина.

През 2012 г. мобилните телефони са повлияли върху продажби за 1.5 милиарда лири във Великобритания

Според изследване на Deloitte (сред 2000 души), почти половината (46%) от потребителите на смартфони във Великобритания са използвали своето устройство, за да търсят информация преди или по време на пазаруване. В резултат компанията установява, че около 6% от продажбите в магазина ще бъдат повлияни от употребата на мобилни телефони, а това се равнява на продажби за 15.2 милиарда лири за година. Това е почти удвоената стойност на директните продажби през мобилен телефон, които Deloitte изчислява на 8 милиарда лири за 2012 година.

Употребата на смартфони също увеличава и стойността на конверсиите при употребата в самия магазин. Според Deloitte почти три четвърти (74%) от потребителите във Великобритания, които са посетили онлайн магазин или апликация на даден търговец през мобилния си телефон по време на последното си пазаруване, са направили покупка.

Влиянието на мобилните телефони при покупките в магазина варира в зависимост от сектора. За електрониката влиянието е 10%, за хранителните стоки е едва 2.9% и 3.8% за супермаркетите. Но докато 64% от потребителите на смартфони са използвали устройството си, за да извършат плащане към банка или да платят сметка, само 1% са използвали смартфона си, за да извършат плащане в самия магазин.


Повече от половината потребители на смартфони в САЩ сравняват цени

Според проучване на Empathica сред 6500 интернет потребители в САЩ, 55% от притежателите на смартфони са използвали своето устройство, за да сравнят цени докато са в магазина. Също така 34% казват, че са сканирали QR код, а 27% са чели онлайн ревюта за даден продукт. И всичко това се е случило преди да вземат решението за покупка.





Публикувано на 18.12.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация