Безплатна регистрация

Публикации

Тестове базирани на данните или UX тест: Какво да изберем

Днес се използват значителен набор инструменти за анализиране на поведението на потребителите в даден сайт. На базата на това поведение можем по-добре да оптимизираме структурата и съдържанието на сайта, което да доведе до желания от нас резултат.

 

Тестването е задължително що се отнася до развитието и оптимизацията на уебсайтовете. Вместо да разчита на предчувствия, специалиста по интенет маркетинг ще тества потенциалните промени в своя сайт преди да ги въведе в употреба.

Защо тогава въпреки всички тези тестове, сайтовете не постигат желания от нас резултат?

Отговорът не се крие задължително в самите тестове, а по-скоро в начините, по които те се прилагат. Виждали сме многобройни тестови процеси, проведени за също толкова многобройни уебсайтове и това, което забелязахме е, че проблемите, довели до неуспешните тестове са еднакви за всички.

Лоши тестове и добри тестове

Може би най-често срещаната причина за провал на тестовете е методиката, по която се провеждат.

Нека разделим тестовете на два типа. В първия тип се включват тестовете, при които използвате информацията събрана посредством логовете за потребителското поведение и след това да формирате хипотеза за тестване. Вторият тип тестове са така наречените UX тестове, при които някой има идея и решава да я тества.

Като цяло UX тестовете са по-малко успешни, но в името на добрата практика тази презумпция трябва да бъде проверена. А резултатите от това са доста показателни.

Тестовете от първия тип водят до реално подобрение на работата на сайта в 77% от случаите. UX тестовете получават само 10% успех. И така  тестовете базирани на събиране на данни от потребителското поведение са 7.7 пъти по-успешни от UX тестовете.

Защо тестовете се объркват?

Една от причините e доминацията на мнения от най-високоплатените хора (или HIPPO - highest paid person's opinions).

Много често решенията за това, какво да променим в сайта се базират не на сериозен анализ на информацията, а на онова, което смята най-високо платеният човек в екипа. Притежателите на уебсайтове трябва да отчитат тази информация като фактор и да не разчитат само на субективни мнения.

Мненията обаче не са единственият проблем. Най-очевидният проблем е, че много хора нямат достъп до достатъчно количество значима информация. Успешното тестване изисква голям обем добре структурирана информация, за да се изведат качествени резултати. При UX тестовете обикновено се работи с малка група хора и резултатите, които се получават не са статистически значими.

Дори когато разполагате с информацията, неточностите все пак могат да се промъкнат в тестовете чрез недобре съставени статистически модели. Например, ако добавите допълнителни променливи към AB тест, това ще удвои или утрои времето, за което ще получите резултатите. А това често ще доведе до по-малко валидни резултати, освен ако не се направи подходяща поправка.

Единственият начин да сте сигурни, че тестовите резултати са валидни е като следвате строги научни методи – дори ако сложите правилните съставки в едно ястие, лошата рецепта ще го провали!

И последно, тестовете често се провалят заради лоши процеси или системи. Платформите за извършване на тестове, които предлагат някои уебсайтове, просто не са пригодени да дават ценна информация. Те идват от времена, в които докладването, а не разбирането е било обект на анализите, а така те се провалят, когато трябва да покажат резултати при тестване. Дори когато разполагаме с добре конфигурирани тестови инструменти, те рядко са интегрирани с други системи (като прихващането на информация и анализиране), които предлагат повече възможности за постигането на валидни резултати.

Как да правим успешни тестове

И така, как можем да си осигурим успех при тестването? Има три ключови етапа, като всеки трябва да бъде изпълнен, за да увеличим максимално вероятността за успех.

1.    Добрите тестове се базират на щателно анализиране

Не се предоверявайте не експертите и различни интернет гурута.


UX тестовете могат да доведат до позитивни резултати (дори и само 10%), но този подход означава, че ще загубите голяма част от своята инвестиция за тестване.

2.    При тестването трябва да има приоритетни моменти

Добрите тестове отнемат време и ресурси, така че се уверете, че ще тествате най-важните неща първи. Какво въздействие очаквате? Дали промяната на цвета на даден бутон ще има въздействие от 10%? Вероятно не. Фокусирайте се върху тестването на нещо, което е по-значимо за потребителите, нещо, което ще ги впечатли.

Като част от определянето на приоритетите трябва да вземете предвид и това колко е дълъг тестът и какво време ще отнемат промените. Един по-дълъг тест ще донесе по-добри резултати, но също така ще отнеме от ресурсите и потенциално може да отложи позитивните промени.

Също така трябва да вземете предвид и за какво време ще започнат да действат промените – промяната на цяла страница може да бъде времеемка задача дори преди да обмислите друг тип тестване.

3.    Помислете за възвръщаемостта на своята инвестиция

Фокусирайте се върху тестове, които ще увеличат приходите, а не просто броя прегледи на дадена уебстраница (освен ако не притежавате уебсайт, който печели от рекламни импресии). Трафикът и CTR (clickthrough rate) са чудесно нещо, но трябва да се убедите, че тестът ще увеличи приходите Ви през сайта.

Финалният етап на тестването е да се убедите, че притежавате техническата инфраструктура, за да създадете хипотеза, да тествате и да въведете всичко това в употреба. Добре е когато направите първият си сплит тест, после процесът да се автоматизира и след това да го въвеждате във всяка кампания без да има нужда от пренастройване и нови кодове.

Започнете своите тестове сега

Увеличаването на влиянието на онлайн маркетинга означава, че тестовете ще се превръщат във все по-важна част от работата на всеки уеб маркетинг специалист. Увеличение от 7.7 пъти на резултатите на даден сайт не бива да бъде пренебрегвано.

Уверете се, че тестовете, които провеждате са устойчиви и ориентирани към процесите.

В добавка трябва да имате технологичен набор от инструменти, който ще Ви позволи да се възползвате от информацията, с която разполагате. Без всичко това тестовете биха могли по-скоро да се превърнат в чудесна рецепта за загуба на време и провал, отколкото да Ви донесат оптимизация и успехи.





Публикувано на 08.01.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация