Безплатна регистрация

Публикации

Защо Graph Search на Фейсбук ще промени правилата на играта

Фейсбук най-много от всички платформи спомогна за революцията в търсенето онлайн и то вече не е такова, каквото го познавахме.

 

Наскоро от компанията обявиха, че въвеждат "Graph Search". Това е нов инструмент, чрез който ще можем да намираме хора, места и неща, както и да използваме Фейсбук по един изцяло нов начин.

"Graph Search" извежда Фейсбук отвъд границите на царството на социалните мрежи. Това е място, на което да поддържаме социални контакти и да управляваме връзките си.

Ако изключим  newsfeed-a, смешните картинки, досадните коментари и прекомерната употреба на "Like" бутона, всичко се свежда до връзките между хората.

Сега умният начин на търсене ще ни позволи да разгледаме връзките, да ги сортираме и да се свържем с по-голям брой хора по повече различни начини.

Да кажем например, че живеете в Калифорния и се прибирате в Ню Джърси, за да посетите семейството си. Искате да намерите някой, с когото да си направите разходка в събота през деня и някой, с когото да отидете на рок концерт вечерта. От известно време не сте били в града и не сте сигурни кой все още е тук и кой би искал да Ви придружи за разходка или концерт.

Вече ще можете да търсите за "приятели в Ню Джърси, които обичат да се разхождат" и "приятели в Ню Джърси, които харесват рок музика", което бързо ще стесни кръга. Това умно търсене ще Ви доведе до повече случайни връзки.

 

 

В Google от години се опитват да усъвършенстват начина, по който потребителите стигат до информацията, която търсят. Фейсбук направи първата крачка към свързването на потребителите с техните приятели, семейства, колеги и познати по един по-умен начин.

Фейсбук е създала мрежа, в която се търси по-лесно, точно както от Google са имали възможността да го направят. Дали Фейсбук се опитва да се състезава в борбата за по-добро търсене?

Дали потребителите, които искат да отидат на ваканция до Гранд Каньон ще са по-склонни да търсят във Фейсбук, да намират хора, които вече са били там, да ги попитат за съвет относно пътуването? Или пък ще продължат да ползват Google? Само времето ще покаже.

Фейсбук създава един нов тип търсене, който потенциално ще служи като допълнителен поток приходи за компанията.

Когато потребителят изпише в полето за търсене "приятели, които са финиширали маратон", това би могло да доведе до появата на sidebar с реклами, които да варират от маратонки за джогинг, енергийни напитки и бързосъхнещи облекла до тренировъчни самоучители.

Когато изпишете подобно нещо в полето за търсене, това казва на Фейсбук, че маратонът вероятно е сред нещата, които Ви интересуват – а ако не е, защо бихте го търсили тогава?

Статусите, check-in, фотографиите и видеоклиповете представляват само част от социалните действия, които се извършват ежедневно (ежеседмично, ежемесечно и т. н.) във Фейсбук. Социалните платформи като Yelp и Foursquare например съдържат милиони check-in и ревюта, които биха били със страхотна стойност за Фейсбук, ако успеят да ги интегрират в Graph Search.

Би било забележително, ако можете да напишете "приятели, които хапват в ресторант Олив" и да видите не само списък с приятели, които са обявили във Фейсбук, че са били там, но и списък от хора, които скоро са дали детайлни ревюта на мястото.

За всяко приложение от типа на Foursquare или Yelp има съответната апликация (app), която можем да сравним с тях, а придобиването на Инстаграм (2012) и Gowalla (2012) показва, че Фейсбук разпознава появилите се възможности и бързо започва да получава приходи от това. Значимостта на всяка една от по-малките платформи нараства сега, когато можем да търсим из "социалния свят".





Публикувано на 22.01.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация