Безплатна регистрация

Публикации

Защо повечето маркетинг кампании се провалят до 3 месеца

През изминалите години имах привилегията да работя с компании от най-различни размери... от стартъпи до едни от най-големите компании в света.

 

Автор: Neil Patel

 

През изминалите години имах привилегията да работя с компании от най-различни размери... от стартъпи до едни от най-големите компании в света. Причината е, че те често ме наемаха, както и други консултанти, защото техните вътрешни маркетинг кампании търпяха провали.

Независимо какъв беше размерът на компанията, за 3 месеца те прекратяваха маркетинг инициативите, защото усещаха, че не работят.

И за съжаление това го имаше в много от компаниите. Ето защо се получаваше така.

Бюджетът се планира на тримесечие

Маркетингът не е винаги тримесечен разход. Някои неща като SEO-то не могат да бъдат включвани и изключвани просто така. Трябва продължително да се правят, дори когато се губят пари в краткосрочен план, с надежда да се спечелят пари в дългосрочен.

В зависимост от вида на маркетинг кампанията, която планирате, направете бюджета адекватно. Не планирайте да правите нещо за няколко месеца и след това да го подновите, ако работи или да го прекратите, ако не работи. Съмнявам се, че ще си върнете инвестицията от инбаунд маркетинг усилията си за три месеца.

Ако правите pay-per-click кампания, можете да я спрете в близките месеци, ако не си връщате инвестицията, но повечето маркетинг кампании не работят по този начин. Обикновено трябва да планирате бюджета си за година, а не за тримесечие.

Копирате конкурентите си

Допусках тази грешка много, когато започнах своята кариера на предприемач. Вместо да бъда креативен, гледах какво правят моите конкуренти и ги копирах.

Това, което работи за вашите конкуренти, невинаги ще работи и за вас. Могат да правят pay-per-click реклами от години, тъй като quality score-а им е висок, а в същото време цената им за клик да е ниска. Но ако решите да направите същото, вашият quality score няма да е толкова висок, когато започвате, а оттам и ще трябва да плащате повече за клик.

Не копирайте другите хора. Започнете да мислите извън границите, тествайте.

Добър пример за това е маркетингът на съдържанието... имаме изключително много конкуренти в KISSmetrics, но винаги генерираме повече трафик от тях, защото сме по-добри в този тип маркетинг. И въпреки че много от конкурентите ни имат повече пари от нас, това е трудно да се копира, дори и да хвърлят милиони долари в него.

Използвахме креативни маркетинг стратегии вместо да харчим хиляди долари в типичните канали, които се използват от нашите конкуренти.

Не позволявайте парите да са ви оправдание, защото винаги има и други начини за привличане на потребители.

Маркетинг усилията ви не се финансират сами

Не е лесно да направите краткосрочна възвращаемост на инвестицията, но е възможно. За целта можете да разделите кампаниите в два раздела. В първия кампанията ще възвърне инвестицията за няколко месеца, а другия раздел са кампаниите, които ще го направят дългосрочно.

Кампании като pay-per-click или ремаркетинг могат да се възвърнат за 30 до 60 дни. SEO, маркетингът в социалните медии и маркетингът на съдържанието са кампании, които възвръщат инвестицията в дългосрочен план.

Преди да започнете която и да е от маркетинг кампаниите, трябва да проиграете няколко метода, за да видите каква е тяхната възвращаемост. Редно е да заложите на няколко тактики, а не само на една, защото някои ще сработят, а други не.

Когато започнете да генерирате приходи от настоящата ви кампания, можете да инвестирате в дългосрочните. По този начин няма да губите твърде много пари, защото маркетинг кампаниите започват сами да се издържат.

На увеличавате на максимум печалбата

Обичайно много хора дават например $500 за pay-per-click кампания и генерират $1000 печалба. Обикновено това се смята за успешна кампания.

Но това, което трябва да следите, е и продължителността на лоялност на клиента. Ако разберете, че тя е около $1000 за първата година, но $5000 в следващите 3 години, можете хипотетично да инвестирате $4999 в маркетинг за краткосрочен период, ако нямате други разходи. В реални условия няма как да изхарчите толкова много, за да привлечете клиент, но можете да инвестирате $1000 в pay-per-click реклама и така ще съберете 5 пъти повече клиенти, в сравнение ако се инвестират само $500.

В краткосрочен план може и да не направите никаква печалба, но в дългосрочен ще направите много повече.

Не бива да оптимизирате кампаниите на сесийни приходи, а е редно те да бъдат спрямо продължителността на лоялност, като така ще можете да привлечете повече клиенти и да генерирате повече печалба.

Фокусирате се върху трафика, а не върху конверсиите

Ако запитате някой маркетинг специалист какво би направил за вас, обикновено ще чуете обещания за увеличаване на трафика. Но той не е равнозначен на повече печалба.

Маркетинг специалистът не бива да ви докарва само трафик, но и клиенти. Част от неговата работа е да накара този трафик да се обърне в продажби. Това означава, че те трябва да следят целия трафик и да променят някои елементи от страницата, които да увеличат конверсиите.

A/B тестването не е нещо, което по принцип не е задължително. Добра практика е да го вкарате в маркетинг арсенала си. Ако можете да увеличите двойно или тройно конверсиите, това означава че цената на клиент ще падне до три пъти.

Ако не смятате, че A/B тестването е ценно, прочетете тази публикация, в която обясняваме как можете да увеличите конверсиите си до 363%.

Заключение

Стратегията е важна толкова, колкото и маркетинг тактиките, които ще се използват. Преди да започнете каквато и да е маркетинг кампания, трябва да разберете какви са вашите цели и кой е най-ефективният начин да ги постигнете.

Без стратегия дори и най-големите маркетинг специалисти могат да се провалят. Ако не премислите добре нещата, ще загубите време и пари.





Публикувано на 04.06.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация