Безплатна регистрация

Публикации

10 полезни съвета за писане на неустоими заглавия

Както може би забелязахте, заглавието трябва да грабва вниманието на читателя и да поражда у него непреодолимо желание да научи повече по темата.

 

Ако заглавието на тази статия беше "Как да пишете заглавия", най-вероятно щяхте да я подминете. Сега обаче четете съветите.

Определено не всички от изброените тактики ще донесат успех на всеки сайт и от вас зависи да прецените какви заглавия ще се сторят най-привлекателни на аудиторията ви, но като цяло тези тактики са отлична отправна точка.

А ето и самите съвети...


Цифрите носят успех

Постовете, включващи списъци, са тактика, която се използва непрестанно. Истината е, че те все още носят успех.

Това изображение от началната страница на Buzzfeed показва колко много се разчита на цифри за споделянето на постове.

 



Очевидно е защо постовете със списъци не губят своята популярност. Хората искат статии с лесносмилаема информация и често изгарят от любопитство да научат какво точно сте включили в списъка.

По-голямото предизвикателство е да откриете идеалната цифра. Съдейки по най-популярните постове за изминалата година обаче се оказва, че всичко над 10 върши работа.

Читателите искат да са сигурни, че четенето си заслужава, затова колкото повече съвети и примери включите, толкова по-добре.


Задължително използвайте прилагателни

Определено няма да сбъркате, ако включите прилагателно в заглавието, защото така заглавието ще звучи по-вълнуващо и полезно, въпреки че съдържанието си остава същото.

Затова добавете някоя от следните думи: невероятно, страхотно, прекрасно, отлично, полезно, брилянтно, уникално и т.н. – на практика списъкът е безкраен.

Освен това вие самите трябва да кажете, че тези съвети са убийствени, нали така? Точно затова е хубаво да включите прилагателно в заглавието – всичко е субективно и едва ли някой официално ще се оплаче, че съветите не са достатъчно убийствени.


Нека на читателите да им стане любопитно

Не може всички постове да представят списъци, затова друга техника е да накарате читателите да проявят любопитство и да пожелаят да научат повече по темата.

Това означава да формулирате твърденията си така, че да изглежда сякаш читателят ще загуби, ако не кликне на статията ви.

Обърнете внимание на следните примери от Upworthy. Те са доста общи и не подсказват какво точно ще включва статията, и все пак доста успешно пораждат любопитство у читателя.

 




Рекламирайте ползите

Заглавието е като търговско представяне, затова, ако кажете на читателя, че ще е полезно за него да прочете статията, ще насърчите повече кликвания.

Така например "10 страхотни съвета за писане на заглавия" трябва да стане "10 страхотни съвета за писане на заглавия, с които ще увеличите трафика си", а "16 полезни показателя за социалните мрежи" се превръща в "16 полезни показателя за социалните мрежи, които ще се харесат на шефа ви".

На практика от вас се очаква да обясните по какъв начин четенето на поста ще бъде от полза на читателите или как точно статията ще направи живота им по-лесен.


Използвайте името на някоя знаменитост или на известна марка

Знаменитостите се радват на широка популярност, така че защо не извлечете от това полза за себе си? Ако вмъкнете името на известна личност в заглавието, хората ще го забележат и ще искат да научат повече.

Дори да използвате името по малко завоалиран начин, например "Съветите на Джъстин Бийбър за дигитален маркетинг", на хората пак ще им стане любопитно каква точно е връзката между двете.

Същото важи и за имената на брандове. Опитът на Econsultancy сочи, че постовете, които черпят примери от популярни брандове, например отличното обобщение на изследването на  McDonald’s, направено от Andrew Warren-Payne, със сигурност водят до увеличаване на трафика.


Създайте чувство на неотложност

Понякога любопитството не е достатъчно, за да кликнат хората на поста ви. Затова ще е добре да създадете и чувство на неотложност.

Един от начините да го направите е като внушите на читателя, че няма да може да работи пълноценно, ако не прочете вашите съвети или примери.

"10 неща, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да направите, преди да се регистрирате в Twitter" или "Вижте изследването на случаи на ASOS, преди отново да изпратите имейл като част от имейл маркетинг кампания" са отлични примери в това отношение.


Правилото за 65 символа

Има много причини Chris Lake от Econsultancy да препоръчва заглавия с не повече от 65 символа. Най-важните обаче са:

- Google реже дългите заглавия при търсене;
- същото се отнася за Google News;
- по-кратките заглавия са по-подходящи за споделяне, тъй като позволяват на потребителите да включат и свой коментар;
- кратките заглавия се вместват в темата на имейла.


Задайте въпрос

Тази стратегия не е чак толкова успешна в  Econsultancy, но е добре човек да използва различни комбинации.

Тактиката е от полза, когато представяте резултатите от изследване или въпроси и отговори. В такива случаи ще ви свърши работа нещо от сорта на "Какво е адаптивен уеб дизайн и наистина ли имате нужда от него?".


Как да...

Също както при въпросите, заглавия, започващи с "Как да", са полезни за постове с детайлни съвети и изследвания.

Подобни заглавия показват на читателя, че може да научи нещо от съответния пост, а това от своя страна трябва да накара повече хора да кликнат на линка, а също и да го споделят.

Ето няколко примера: "Как Coca-Cola използва Twitter, за да увеличи продажбите си" или "Как да увеличите абонамента за имейли в три кратки стъпки".


Бъдете рационални

От време на време хората от Econsultancy случайно попадат на тема, по която читателите търсят информация, и в резултат на това се отчита увеличение в трафика.

Три такива теми са "Законът за бисквитките" на ЕС, Pinterest и адаптивният уеб дизайн.

След като попаднете на гореща тема, ще откриете многобройни начини да вместите ключовата дума в заглавието, след което просто ще си седите и ще гледате как броят на посетителите се увеличава.

И все пак трафикът не е най-важното, така че темите трябва да отговарят на нуждите на читателя, а съдържанието да е качествено. Но ако хората искат да научат повече по дадена тема, ваш дълг е да им дадете повече информация.

Със сигурност от значение е не само заглавието, но и съдържанието. Колкото и добро да е съдържанието обаче няма да привлечете читатели без гореща тема в заглавието.





Публикувано на 30.07.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация