Безплатна регистрация

Публикации

9 начина как да използвате информацията относно търсенията на сайта ви за мърчъндайзинг

Думите, които потребителите изписват в търсачката на вашия сайт, представляват богата и ценна информация, чрез която можете да научите повече за поведението на клиентите.

 

С използваните думи те по свой начин казват на търговеца какво точно искат.

Тази информация може да се използва по различен начин: за подобряване функционалността за търсене в сайта, за оптимизация на страниците с резултати при обикновено търсене, за подобряване на мърчъндайзинга.

Греъм Чарлтън, който е главен редактор в Econsultancy, разглежда 10 начина за подобряване на мърчъндайзинга чрез умело използване на информацията относно търсенията в сайта, с помощта на примери от SLI Systems.


Използвайте цветни ленти, за да привлечете вниманието към конкретни продукти

Използвайки информацията относно търсенията в сайта, можете да поставите акцент върху определени продукти на страниците с резултати от търсене с помощта на цветни ленти:

 



По този начин можете да поставите фокуса върху новите продукти, намалените продукти или продуктите, които са в ограничени количества. Но внимавайте да не прекалявате, защото в противен случай ефектът ще се загуби.


Създайте целеви страници за групи продукти

Можете да създадете целеви страници, с които да популяризирате група продукти при търсене по определени ключови думи.

Така например, ако търсите "Tvs" на сайта John Lewis, се появява тази целева страница, на която е събрана цялата гама предлагани телевизори, съвети за потребителите, специални оферти, както и потвърждение за 5-годишна гаранция, което е ключов фактор за увеличаване на продажбите.

 



Информацията относно търсенията в сайта позволява на търговците да преценят за кои продуктови категории си заслужава да се използва този вид мърчандайзинг.


Нека потребителите лесно да намират продукти чрез синоними

Тук ще ви помогнат търсенията на сайта и конкретните случаи, в които не са открити резултати. Вероятно често се допуска грешка при изписване или потребителите търсят бранд, чиито стоки не предлагате.

Във втория случай, вместо да не излизат никакви резултати, може да се показват такива, които са свързани с търсената дума.

На снимката долу се вижда как при търсене на "Esky" (марка, която предлага хладилни кутии), излизат подобни продукти на други марки:

 




Направете страницата с резултати от търсенето красива и нагледна

Страницата с резултати от търсенето трябва да позволява на клиентите бързо да се ориентират и да преценяват дали продуктите отговарят на търсенето им.

 



Освен това съществува възможността да популяризирате определени продукти с помощта на по-големи изображения или чрез опцията за бърз преглед.


Нека резултатите да се показват според разцветката

Вероятно имате продукти, които се предлагат в различни цветове. Ако клиентът търси по цвят, му покажете съответните артикули.

 



По този начин потребителят получава по-пълна представа как реално изглежда дадена стока и това му помага по-лесно да се реши да направи покупка.

Тази тактика е от полза в случаите, когато са налични снимки на продукта във всички предлагани разцветки.


Използвайте анализи, за да предвидите бъдещите тенденции

От ключовите думи и продуктите, които клиентите търсят на сайта ви, можете да научите много за това кои от търсените продукти не се предлагат на сайта или кои трябва да се популяризират повече.

Обръщайте внимание на тази информация и бъдете готови да действате в зависимост от очертаващите се тенденции.


Дайте на потребителите/ копирайтърите/ търговските представители информация за търсенията на сайта

Лесно можете да се възползвате от автоматичен бюлетин, който да дава информация за най-честите търсения. Той обикновено е много полезен за потребителите, които искат да са информирани кога търсенето се увеличава и намалява, но също и за тези, които искат да предвидят потенциално търсене на продукти, които не са в наличност.


Използвайте функцията за автоматично дописване на думи за търговски цели

Функцията за автоматично дописване е много полезна за потребителите, защото им помага да намерят ключовите думи, които търсят, и да избегнат проблеми, свързани с неправилно изписване. Но освен това тази функция предлага възможности за мърчъндайзинга.

На снимката се вижда как когато потребителят търси конкретен продукт (в случая кошница за вино), на сайта се показват конкретни предложения с цена, снимка и малко текст.

Информацията за търсенията на сайта може да се използва, за да се определи кои продукти най-много ще се харесат на потребителите при търсене.

 




Нагласете резултатите при търсене, за да популяризирате определени продукти

Целта на търсенето е да излизат уместни резултати, но чрез него търговците също така могат да изкарат определени продукти в началото на страницата с резултати.

Това може да са сезонни продукти, продукти с висока надценка или продукти, от които има много бройки на склад.





Публикувано на 09.09.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация