Безплатна регистрация

Публикации

7 прости съвета за повече успех в маркетинга

Някога имали ли сте чувството, че независимо колко време и пари инвестирате в маркетинг кампаниите си, нещата просто не се получават. Ако е така, не се притеснявайте, защото не сте единствените.

 

Решението на проблеми от този род не е да харчите още пари, защото ако влагате повече средства в нещо, което така или иначе не върши работа, обикновено тези средства отиват на вятъра.

Тогава какво е решението?

За съжаление е невъзможно да се отговори с едно изречение, защото всеки бизнес се сблъсква с различни проблеми по отношение на маркетинга. Но с тези 7 простички съвета на Нийл Пател от Quick Sprout, усилията ви в сферата на маркетинга ще се увенчаят с повече успех.
 

1. Обяснете с какво точно се занимавате

Не е необходимо да пишете роман. Няколко абзаца или изречения може да се окажат напълно достатъчни.

Най-голямата маркетингова грешка, която фирмите допускат, е, че пропускат да обяснят каква точно е дейността им. Ако на посетителите на вашия сайт не им стане ясно с какво се занимавате, няма да станат ваши клиенти.

Тази грешка може да се поправи с помощта на обяснителни текстове или видео клипове. Няма правилни или грешни начини за постигане на успех. От вас се иска само ясно да предадете посланието си.

С помощта на обяснителния си видео клип, от Crazy Egg например успяват да увеличат месечните си приходи с 21,000 долара. Видеото е дълго почти три минути.

 

 
Другият вариант е да използвате обяснителни текстове също като Нийл Пател. Когато се допитал до 119 от своите клиенти, 37 от тях споделили, че са решили да направят покупка, след като прочели тези текстове.

Сами избирате по какъв начин да представите информацията, но задължително обяснете с какво точно се занимавате. В противен случай усилията ви ще са безполезни, защото хората няма да са наясно какво предлагате.

Ако се чудите откъде да започнете, можете да зададете на своите клиенти следния въпрос:

    Как бихте представили [името на вашата фирма] на свой приятел или колега?

Отговорите ще ви дадат някакви идеи.


2. Дайте на хората време, преди да направят покупка

Когато някой дойде на сайта ви, искате да му продадете предлаганите от вас продукти или услуги, нали? Това е целта на всички, които се занимават с бизнес. Важно е обаче да разберете кога е правилният момент за тази стъпка.

Посетителите на сайта ви спадат към три основни групи:

•    Купувачи – искат да станат ваши клиенти.
•    Хора, които просто разглеждат – нямат намерение да купуват.
•    Потенциални клиенти – искат да получат по-подробна информация, но още не са готови да купуват.

Хората от първата група не представляват проблем, защото вече са приготвили кредитната си карта. Но повечето посетители спадат към втората и третата група.

Съвсем естествено възниква въпросът какво да правите.

Ами, необходимо е да мине известно време, преди да започнете да продавате своите продукти/услуги. Най-лесният начин е да започнете да събирате имейл адреси и след това да накарате хората да се върнат на сайта ви, когато са готови да купуват. Фирмите, занимаващи се с електронна търговия, предлагат талони за отстъпка срещу имейл адреса ви. А компаниите, които търгуват с други компании, а не с крайния потребител, като Hubspot например, в замяна на вашия имейл адрес предлагат да създадат съдържание, което представлява реклама на продуктите/услугите.

Възможностите за събиране на имейл адреси нямат край. Следващата крачка включва изпращане на писма през определен интервал от време, докато човекът отсреща не стане ваш клиент.

И един съвет – създайте поредица от поне 7 писма, защото ще постигнете повече конверсии, ако първо изградите взаимоотношения с посетителите на сайта си чрез няколко писма и чак тогава им продадете продукта/услугата си, отколкото ако продажбата се осъществи от раз.

Освен създаването на поредица от писма, трябва да извлечете максимума и от ремаркетинга, защото той е един лесен начин да накарате хората да се върнат на сайта ви. При  ремаркетинга "добавяте" бисквитка на хората, които посещават сайта ви, така че когато сърфират из интернет пространството, виждат ваши реклами.

Например, когато посетите Quick Sprout, след това виждате обявите им във Facebook.


3. Не забравяйте за призивите към действие (calls to action)

Навярно те са един от най-простите елементи на уебстраницата и въпреки това повечето хора, които имат сайт, допускат грешка с тях. Ето 11 неща, свързани с бутоните за призив към действие, които трябва да изпробвате, ако искате да постигнете максимален брой конверсии:

1) Текст на бутона – от Crazy Egg са отчели, че броят конверсии се е увеличил с над 20%, след като са сложили на бутона нов текста,  гласящ "покажи ми моята топлинна карта".


2) Цвят на бутона – SAP отчели над 32% увеличение на конверсиите, след като направили бутона оранжев.

 

3) Разположение – може да се окаже, че ако поставите бутона в долната част на сайта, конверсиите ще се увеличат. Необходимо е обаче да изпробвате различни варианти, за да видите кой от тях ще е най-успешен.

 

4) Дизайн – ако около призива към действие сложите символи на кредитни карти, символи на доверие или дори изображение на продукта си, броят конверсии може да се увеличи.

 

5) Кога да се показва – ако човекът види призива към действие веднага, може да се разсее и да пропусне описанието на продукта/услугата. И тук ще трябва да изпробвате различни варианти и да видите в коя част на целевата страница е най-добре да го поставите.

 

6) Бъдете креативни – не е задължително призивът към действие да е бутон – на практика той може да бъде представен по какъвто начин решите. Един от най-ефективните призиви към действие на KISSmetrics е бутонът в края на един видеоклип.

 

7) Подходете като психолози – Ramit Sethi направил интересен експеримент – накарал хората да кликнат на призива към действие, слагайки на него текста "Не кликвай".

 

8) Специални ефекти – оказва се, че ако призивите към действие се местят надолу при скролиране или пък се движат, броят конверсии може да се увеличи. Лесно ще постигнете такива ефекти с помощта на Hellobar.

 

9) Призив към действие при затваряне на страницата – с помощта на софтуерни решения като Bounce Exchange и WP Lead Magnet, призивът към действие може да се показва при затваряне на страницата. По този начин броят конверсии на NeilPatel.com се увеличил с 46%.


10) Повече празно пространство – може да ви звучи малко глупаво, но ако оставите повече празно пространство около призива към действие, той ще се открои и по-голям брой хора ще кликнат на него.


11) Без призив към действие – ако махнете всички призиви към действие и кажете на хората, че към момента продуктът е изчерпан, най-вероятно броят потребители, които искат да направят покупка, ще се увеличи. Timothy Sykes изпробвал този подход и получил повече съобщения от потенциални клиенти, отколкото когато на сайта му имало бутон "Купи".


4. Оптимизация за по-голяма нетна печалба от един потребител, а не за краткотрайна възвръщаемост на инвестициите

Нетната печалба от един потребител са всичките пари, които той харчи за ваши продукти. Например, ако от Amazon знаят, че средно един потребител пазарува 30 пъти за период от 3 години, са склонни да загубят пари при първата поръчка, защото ще знаят, че ще си възвърнат парите в бъдеще.

Ако искате да разберете как се изчислява нетната печалба от един потребител, вижте следната инфографика.

Маркетингови канали като AdWords са скъпи и ще поскъпват още повече. Вместо да оптимизирате с цел незабавна печалба, оптимизацията трябва да е с цел добра печалба от един потребител. Така ще можете да отделите повече средства за маркетинг и да се конкурирате с големите риби.

С други думи, струва си да загубите пари, стига да знаете, че с течение на времето ще си ги възстановите.


5. Оптимизация за повече конверсии

Както стана ясно, цените за по-известните маркетингови канали като AdWords ще продължат да се покачват, но въпреки това маркетолозите продължават да изпипват кампаниите и да намалят разходите по тях.

И въпреки че е добре да изпипвате кампаниите, това е загубена кауза, защото в крайна сметка доставчиците на реклами като Google и Bing контролират разходите, а ако те искат разходите да се увеличат, това ще се случи, независимо какво правите вие.

Затова, вместо през цялото време да изпипвате кампаниите, е добре 25% от времето да е посветено на оптимизация с цел повече конверсии. Увеличението на конверсиите с 50% означава, че средствата, които трябва да отделите за спечелване на един клиент, намаляват с 50%. По този начин можете да се справите с постоянно увеличаващите се цени на рекламите.


6. Стига сте търсили простичко универсално решение

Хората често питат кое е най-важното нещо, което трябва да направят, за да увеличат продажбите си?

Отговорът е, че в маркетинга няма едно-единствено простичко решение, защото всеки маркетингов канал е отговорен за някакъв процент от общия брой продажби. Това означава, че ако не използвате различни канали, няма как да постигнете броя продажби, към които се стремите.

Ако сте сред щастливците и откриете златна мина, най-добре се възползвайте, докато можете, защото е въпрос на време останалите маркетолози да започнат да използват същите трикове и тактики.

Насочете усилията си върху създаване на маркетингова инициатива, която впоследствие постоянно да тествате и усъвършенствате, за да увеличите шансовете си за успех. Винаги следете какви резултати се постигат във всеки конкретен случай и ще успеете да постигнете повече успех.

С други думи, спрете да търсите едно-единствено просто решение.


7. Нека продуктът ви сам да се продава

"Growth hacking" е сравнително ново понятие, зад което стои идеята за усъвършенстване на продукта, в резултат на което привличате повече клиенти, а бизнесът ви се разраства.

Компании като Facebook и Dropbox използват този модел, за да увеличат потребителската си база.

Как става това? Ами, трябва да прецените кои аспекти на продукта ви могат да накарат повече потребители да се регистрират.

От YouTube например окуражават потребителите да вграждат видео клипове на сайтовете си и по този начин отчитат повече посещения и трафик.

 

 
Dropbox ви дават повече пространство за съхранение, ако поканите по-голям брой хора.

 

  
 Qualaroo пък увеличават потребителската си база със значката "Powered by Qualaroo", която ще среща из мрежата.

 


 
Всички тези примери показват как хората леко са променили продуктите си, за да могат да увеличат потребителската си база. Те не са харчили пари за маркетинг, а са усъвършенствали продукта си, като за тази цел е трябвало да използват услугите на front-end разработчик.


Заключение

Не се разочаровайте, ако не можете да увеличите потребителската си база или приходите си. Трябва да се опитате да разберете какво точно не правите както трябва. Най-вероятно не прилагате правилно една, или дори няколко, от гореизброените тактики. След като осъзнаете къде бъркате, поправете своята грешка.





Публикувано на 21.10.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация