Безплатна регистрация

Публикации

9 ключови компонента за успешни имейл кампании

Имейл маркетингът е един от любимите инструменти на хората, занимаващи се с реклама в интернет. Като съотношение разходи - възвръщаемост, той изпреварва почти всички останали инструменти за интернет маркетинг.

 

Изпращането на имейли е не само един страхотен начин да комуникирате с клиентите и да поддържате "топъл" списък с имейл адреси, но освен това може и трябва да се използва като средство за генериране на потенциални клиенти(лийдове).

Но ако искате имейл маркетингът да ви помогне да генерирате повече лийдове, първо трябва да накарате получателите да отворят писмото и да цъкнат на линковете и бутоните в него. Ето защо хората, занимаващи се с имейл маркетинг, непрестанно мислят за броя отворени писма и честотата на кликване, защото подобряването на тези параметри ще увеличи шансовете получателите на имейлите да се превърнат в лийдове.

Въпросът е как да създадете перфектния имейл, как да накарате някого да отвори писмото от вас, когато го чакат още 17 непрочетени писма, и как да направите офертата си достатъчно вълнуваща и примамлива, така че човекът да кликне на линка и да посети целевата ви страница. Независимо дали развивате своята стратегия за имейл маркетинг отскоро или пък от години, ефективният имейл има 9 компонента, за които трябва да внимавате всеки път, когато изпращате имейл. Ето повече информация за тях:


1) Тема на имейла

Защо е важна:

Трябва да грабнете вниманието на четящия, а получателите виждат темата на имейла, преди да отворят писмото. И това, което е по-важно – темата съставлява част от информацията, която получателят взима предвид, когато решава дали изобщо да отвори писмото. Оптимизираната тема ще ви помогне да грабнете вниманието на хората и да ги убедите да отворят писмото и да прочетат повече по въпроса, по който им пишете.

   
Как да я оптимизирате:

На първо място, темата на имейла трябва да е уместна за аудиторията и да засяга притесненията на читателите. Ако например изпращате имейл на списък с маркетолози на средно ниво и знаете, че една от основните им тревоги е свързана с липсата на време, темата на имейла може да гласи: "Искате ли маркетингът да ви отнема по-малко време?". Ако формулирате предложението си по начин, подходящ за аудиторията, хората ще се заинтригуват и ще пожелаят да разберат как ще им помогнете да решат своя проблем.

Друго важно нещо, което можете да направите при оптимизация на темата на имейла, е да я персонализирате. Включете например малкото име на получателя или името на фирмата. По-вероятно е човек да отвори писмо с тема "Как маркетингът на HubSpot може да стане по-ефективен", отколкото такова с тема "Как маркетингът на вашата фирма може да стане по-ефективен". Причината за това е, че първата тема на имейла е персонална.

И накрая, за да създадете силна тема на имейл, използвайте глаголи за действие като "присъединете се", "вземете безплатно", "свалете" и т.н. Трябва ясно да заявите какво е предложението ви, да се стремите към яснота в процеса на убеждаване и да сте възможно най-кратки.


2) Име на подателя

Защо е важно:

Трябва да спечелите доверието на читателите. Името на подателя е другото нещо, което получателят вижда, преди да отвори писмото. То е ключов фактор, от който зависи решението дали писмото да бъде отворено или не. Оптимизирайте избора на име, което да използвате всеки път – така ще си спечелите доверието на читателя и той по-лесно ще разпознава вашите писма.

Как да го оптимизирате:

Имейл маркетингът трябва да е персонализиран, затова имейлите следва да се изпращат от реални хора. Можете дори да включите малка снимка на подателя и подпис – така ще демонстрирате приятелско отношение и ще покажете, че имейлът е изпратен от човек, а не от машина.

Освен това можете да пробвате различни имена за подател, за да видите кое от тях ще се окаже най-успешно. Може би най-голям ефект ще има, ако пишете от името на главния изпълнителен директор на вашата фирма, а може би хората ще се радват да получат имейл за нова електронна книга от самата авторка. В този случай включете и името на фирмата – така читателите по-лесно ще идентифицират непознатия автор. Изпробвайте няколко различни варианта, за да видите кой от тях ще е най-успешен.

 



3) Персонализиране на писмото

Защо е важно:

Трябва изпращаните от вас писма да са уместни. Според едно изследване на MarketingSherpa, 4 от общо 10 човека, абонирани за имейли, маркират като спам писмата, които са им се сторили неуместни.

Един от най-успешните начини да направите писмата по-уместни за получателя е да покажете, че знаете нещо за него, например името, местоработата му и това за какво се тревожи. Естествено, в никакъв случай не трябва да звучите заплашително, а по-скоро да показвате, че разбирате какви са проблемите на хората и можете да им помогнете да ги решат. А това се постига с персонализиране на имейла.

 

 
Как да го постигнете:

Персонализирането в никакъв случай не се свежда единствено до назоваване на човека по име. Използвайте в писмото демографските данни и данните, касаещи поведението на потребителя. Можете да използвате името на фирмата, за която работи, местоположението й, длъжността на човека, страниците, които е разглеждал на сайта ви, продуктите, които е поръчвал и т.н. Просто използвайте въображението си, защото масовият маркетинг вече е неефективен. Намерете начин да убедите получателите, че имейлът ви е написан лично до тях.


4) Текст на писмото

Защо е важен:

Писмото трябва да е стегнато и грабващо. Обикновено маркетолозите се фокусират най-много върху този компонент, когато оптимизират електронните писма. По какъв начин текстът ще звучи най-добре? Как предложението ще изглежда най-убедително? Изключително важно е да използвате подходящ език, тон и оформление, защото така ще се увеличи шансът хората да се възползват от предложението ви.

Как да го оптимизирате:

На първо място, от текста на писмото трябва да става ясно какво е предложението ви и защо е полезно. Обвържете текста с предложението. Ако искате да създадете добър текст на имейл, използвайте малко, но въздействащи думи. Ако писмото е за електронна книга, посветена на това как да използвате Twitter за бизнес цели, можете да започнете така: "Начинът, по който използваме Twitter, е неправилен".

След подобно изречение ви се иска да научите повече, нали? Искате отговори на въпроси като "Как", "Защо", "Какво трябва да знам за Twitter" и т.н.

Нека текстът бъде кратък, интересен и грабващ. Разкажете някаква история, подкрепете твърденията си със статистика и смело заложете на експресивен език.

Освен това е важно да използвате кратки абзаци и булети, които визуално да разделят текста на порции, за да не затормозявате четящия. Хората нямат време да четат фермани, така че ако текстът на писмото изглежда "плътен", читателите на мига ще загубят интерес. А вие не искате това.

 

 

5) Изображения

Защо са важни:

Писмата с цел маркетинг трябва визуално да привличат вниманието върху себе си. Изображенията са много важни, защото помагат да приковете вниманието на четящия след отваряне на писмото. Освен това с тях можете по-лесно да онагледите предложението си.

 

 
Как да ги оптимизирате:

Изображенията трябва да са уместни. Лесно е да изберете някоя най-обикновена снимка, но от нея няма да стане ясно за какво се отнася писмото или какво предлагате. Ефектът ще е много по-голям, ако снимката отговаря на предложението. Например, ако става въпрос за електронна книга, можете да включите снимка на корицата й. Така човекът веднага ще разбере, че му предлагате книга.

Много е лесно, нали? Но освен уместна, снимката трябва да е атрактивна и веднага да привлича вниманието на читателя.


6) Призив към действие

Защо е важен:

Със сигурност искате хората, на които изпращате писмото, да станат ваши клиенти. А призивът към действие е най-важната част от имейла, защото крайната цел е да накарате читателя да кликне на бутона или линка и да предприеме някакво действие. Нали в крайна сметка целта на оптимизацията на електронни писма е повече хора да кликнат на призива към действие, който да ги препрати към целевата страница, след което да се превърнат в лийдове. С други думи, преходът от кликове към конверсии се постига именно чрез призива към действие.

 

 
Как да го оптимизирате:

На първо място трябва да изберете един най-важен и ясно формулиран призив към действие. Той трябва да се свежда до основното нещо, което искате читателят да направи.

След това създайте самия призив към действие. Независимо дали ще използвате бутон или  линк, той трябва ясно да се откроява и фокусът на писмото да пада върху него. Точно затова призивът трябва да изпъква и да грабва вниманието на четящия. Също така ще е добре да го разположите в горната половина на писмото, защото така хората ще го видят, без да се налага да скролират надолу.

Добре е и да оптимизирате думите, които използвате в призива към действие. Очаква се текстът на писмото да е ясен и ориентиран към действието (използвайте глаголи като "свалете", "регистрирайте се"), да създава усещане за неотложност ("днес", "сега"), а тонът  да е приятелски ("присъединете се към нас").

И накрая, един страхотен начин за оптимизация на призивите към действие е да включите в писмото различни линкове и бутони, които да насочват към една и съща целева страница. Така ще дадете на читателите повече възможности да кликнат на тях и да станат ваши клиенти, като вероятността да го направят също ще се увеличи.


7) Линкове за споделяне в социалните мрежи

Защо са важни:

Давайки възможност на получателите на имейла да споделят вашето предложението в социалните мрежи, не само разширявате кръга от хора, които виждат офертите ви, но и увеличавате шансовете за генериране на нови лийдове. Все пак, ако изпращате имейли на хора, които вече фигурират в базата ви данни, те няма как да се превърнат в нови лийдове. Но ако те споделят съдържанието с други хора, които не са част от вашата база данни, ще генерирате нови лийдове.

Как да ги оптимизирате:

Включвайте линкове за споделяне в социалните мрежи във всичките си писма. И не се колебайте да дадете на хората възможност за избор, защото всеки си има любима социална мрежа. Затова е добре да включите линкове за Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest и Google+. Освен това можете да сложите линк за препращане на писмото, като по този начин ще накарате читателите да споделят съдържанието ви, което ще доведе до генериране на нови лийдове.

Друго важно нещо при оптимизацията на линкове за споделяне в социалните мрежи е да ги персонализирате, използвайки ваш текст. Вместо да използвате автоматичния текст за споделяне в Twitter, можете да си измислите свой. Освен това е добра идея да оптимизирате мета описанието на целевите страници, защото именно този текст се показва във Facebook и LinkedIn, когато хората споделят линкове към тези страници. Каквото и да правите, най-важното е хората да могат лесно да споделят съдържание и да им покажете, че точно това трябва да направят.

 

 

8) Линкове за отписване

Защо са важни:

Едва ли искате да изпращате писма на хора, които не желаят да ги получават. Ако един човек не се интересува от имейлите ви, няма смисъл "насила" да го включвате в списъка си с адреси. Точно затова трябва да осигурите възможност за отписване. Така броят отворени писма и честотата на кликване ще са по-целенасочени, защото ще изпращате писма само на хора, които искат да са в списъка ви с абонати.

 

 

Как да ги оптимизирате:

Човек трябва да може лесно да намери линка за отписване. Това не означава той да се набива на очи като призива към действие, но и не трябва да е скрит. Ако хората искат да се отпише от имейлите, но не виждат откъде става това, може да ги маркират като спам, което е много по-лошо за вас, защото ще се отрази отрицателно на репутацията ви в интернет пространството.

Бихте могли да използвате и друга тактика и да персонализирате страницата за отписване от линкове. Постарайте се да я направите забавна и привлекателна и се опитайте да накарате читателя да не се отписва или поне да не губите връзка с него в социалните мрежи. По този начин вероятността човек да напусне списъка ви ще намалее, въпреки че сте му осигурили тази възможност.


9) Мобилна версия

Защо е важна:

Случвало ли ви се е да отворите писмо през телефона си и текстът да е прекалено голям или малък или пък прекалено дълъг, така че скролирането да е невъзможно.

Едва ли искате хората, които получават писмата ви, да се сблъскват с този проблем. Със сигурност целта ви е писмата да се виждат добре на най-различни устройства.

 

 

Как да я оптимизирате:

Оформяйте писмата си така, че да излизат добре на всякакви устройства. Използвайте темплейти за мобилни устройства и се старайте човекът отсреща да е доволен, независимо откъде отваря писмото ви. Така няма да изпуснете потенциални лийдове заради устройствата, през които потребителите отварят своята поща.

Оптимизацията на електронните писма причинява главоболия на доста хора, а не би трябвало. Стига да знаете на кои елементи да обърнете внимание и как да ги оптимизирате, за нула време ще успеете да увеличите честотата на кликване и броя конверсии.





Публикувано на 21.10.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация