Безплатна регистрация

Публикации

11 урока по маркетинг на съдържанието, на които ни учат 20 от 100-те най-успешни блога

Нийл Пател от Quick Sprout споделя, че когато започвал кариерата си в сферата на маркетинга, имал възможността да работи с 20 от 100-те блога, които търсачката за блогове Технорати определя като най-успешни.

 

Неговата задача била да им помогне да увеличат трафика си, като в повечето случаи бил постигнат огромен успех.

Така например трафикът на TechCrunch се увеличил с 30%, а този на Gawker Media – с 5 милиона посещения на месец.

По думите на Пател, тази статистика звучи доста внушително, но постижението не е кой знае какво. Единственото, което той направил, било да поработи върху някои онпейдж елементи, да се опита да извлече максимална полза от социалните медии и да създаде изходящи линкове, с които да увеличи трафика от търсачките.

Внушаващо е това, че при някои от сайтовете посещенията на отделна страница на месец скочили от нула на 100,000,000. През годините Пател имал възможност да наблюдава, да изследва и да се учи от стратегиите, които тези сайтове използват.

А ето и какво точно е научил:


Най-важно е да се улови точният момент

Почти всички от тези блогове добили популярност, защото осигурявали информация по въпроси, вълнуващи повечето хора. Сайтовете подбирали теми, които хората търсят, а това дава по-големи шансове за увеличаване на трафика.

Блоговете намирали темите си в сайтове като Google Trends. Там са изброени всички горещи теми, така че ако посветите статия на някоя от тях, има по-голяма вероятност да увеличите трафика към блога си.

Един от сайтовете, които в миналото използвали тази стратегия, е Mahalo. Голяма част от трафика на Mahalo идвал от публикуваните материали по темите в Google Trends.

Mahalo вече не използва стратегия толкова често, което личи и по спада в трафика, показан на графиката. Но ясно се вижда, че стратегията е била доста ефективна.

 




Качество, а не количество

По отношение на съдържанието, Пател предпочита качеството пред количеството, но тази стратегия не дава резултат, ако се опитвате да постигнете 5 или дори 10 милиона уникални посещения на месец.

Всички 20 блога, за които Пател работил, се фокусирали първо на качеството и чак след това на количеството. Те не допускали на сайтовете им да се публикуват некачествени текстове, но същевременно си поставили цели и по отношение на количеството, като например да публикуват по 4 статии на ден.

След като получил достъп до всички им статистики, Нийл Пател забелязал, че съществува пряка връзка между броя постове на ден и трафика. Най-популярни били блоговете, които създавали повече съдържание.

Следователно успехът не се дължал на социалните медии, а на Google. При сайтовете, публикуващи повече от 4 материала на ден, обикновено над 55% или дори повече от трафика идвал от търсещите машини.

 


На горната графика се виждат две линии. Първата показва общото 8-процентно месечно увеличение на трафика от редовните потребители. Ново съдържание се публикувало всяка седмица.

Втората линия показва популярно съдържание, което водело до резки увеличения в трафика. Поради честото публикуване на съдържание в блога, имало по-големи шансове за подобни резки увеличения и благодарение на това процентът скочил от 8% на 10%.


Популярността на блога е свързана с влиянието ви

Повечето блогъри имат доста контакти. Със сигурност за това е допринесъл и блогът им, но те са имали много контакти, още преди да го започнат.

Благодарение на своите контакти, чрез споделянията във Facebook и туийтовете на приятелите си, тези блогъри успели да популяризират публикуваните статии и максимално да увеличат трафика си.

Ако искате блогът ви да стане популярен, трябва да си създадете много контакти. Колкото по-влиятелни хора познавате, толкова по-голям ще е трафикът ви от социалните мрежи.


Наемете влиятелни автори

Всички блогове, с които Пател работил, разполагали с повече от един автор. Невъзможно е да се радвате на популярност, ако имате само един автор. Просто няма как един човек да пише по цели 10 или дори по 4 качествени статии на ден.

Това означава, че ще са ви нужни повече автори, ако искате по-голям обем съдържание. Когато наемате още хора, не оценявайте само способността им да пишат, но и тяхната влиятелност.

Големите блогове обичат да наемат известни хора. Когато Пател започвал първия си блог  Pronet Advertising, наел MG Siegler, който бил активен потребител на социалната мрежа за новини Digg, и по този начин Пател успял да генерира повече трафик.

По-късно и от TechCrunch наели MG Siegler и огромното му влияние спомогнало за привличането на повече трафик. По тази причина той е един от най-известните блогъри в блоговете за технологии в мрежата.


Следвайте статистиките, а не интуицията си

Популярността на един блог или липсата на такава рядко се дължи на късмет. В повечето случаи големите блогове използват статистиките, с които разполагат, за да видят как могат да увеличат трафика си.

Едно от основните неща, на които се обръща внимание, са статистиките, свързани с авторите. За всеки отделен пост на един автор се анализира средният трафик, броят коментари и споделянията в социалните мрежи.

По този начин става ясно кои автори генерират най-много трафик. След това се гледа при кои автори се отчита най-много трафик на публикация. Това е важно, защото някои от авторите ще пишат повече, а други по-малко, а вие със сигурност ще предпочетете по-често да пишат тези, при които съотношението трафик-публикация е по-голямо.

По този начин става по-лесно да се вземе решение и кого да уволните. Със сигурност последното нещо, което искате, е да плащате на човек, който не допринася за увеличаване на трафика ви.


Всичко зависи от заглавието

Някои редактори отделят също толкова време за създаване на въздействащо заглавие, колкото и за редакция. Ако заглавието не е хубаво, хората няма да прочетат съдържанието. Точно затова редакторите са доста критични към заглавията.

Ако искате да се радвате на широка популярност, трябва да наемете добър редактор, който да преглежда статиите на авторите и да следи заглавията да се приемат добре както от читателите, така и от търсачките.

Не е лесно да научите някого на креативност. Ето защо ви трябват редактори с творчески подход към работата, които още от самото начало знаят какво правят.

В повечето случаи няма да сбъркате, ако наемете човек, работил във вестник или списание.


Не е необходимо да пишете, за да пожънете успех

След като сте натрупали определен обем от публикации в сайта си, можете да  използвате съдържание, написано от други хора. Списание Entrepreneur използва тази стратегия и в момента публикува съдържание от блога на KISSmetrics, като по този начин увеличава трафика си.

И на Нийл Пател му се е случвало да използват неговото съдържание – от Business Insider го попитали дали могат да публикуват на своя сайт няколко статии от блога на Quick Sprout. В замяна обещали линк към Quick Sprout, така че Пател с удоволствие се съгласил.

След като публикували няколко от статиите му, Пател осъзнал, че от Business Insider генерират повече трафик от публикациите в блога му, отколкото самият той успява да генерира. Този пост например събира над 21,211 разглеждания на Business Insider и само  6,315 разглеждания на Quick Sprout.

Другото нещо, което Пател научил от конкретния случай е, че от Business Insider разделяли съдържанието на различни страници. Въпреки че според Пател това не било чак толкова важно, се оказало, че по този начин се увеличило съотношението между броя видени страници и броя потребители, а това се отразило добре на приходите от реклама.


Трябва да подклаждате огъня

Началото е най-трудно. Ето защо фирми като AOL предпочитат да се сдобиват с готови блогове, отколкото да ги създават. След като създадете блога си, трябва да си набавите трафик отнякъде, в противен случай той няма да стане популярен.

Някои от блоговете, с които Пател работил, като Mashable например, оставяли коментари в чужди блогове. Други пък използвали контактите си – при стартирането на блога си например Гай Кавазаки изпратил имейл на целия си списък с контакти.

На днешния пазар е трудно да създадете блог, който да стане известен от самото начало. Рекламите във Facebook са един от начините да постигнете повече успех. Нека платените ви реклами във Facebook да препращат към целева страница, на която да събирате имейл адреси, а в замяна осигурете на хората безплатна електронна книга.

После всеки път, когато напишете статия за блога си, можете да изпращате писмо на списъка с имейл адреси, подканвайки хората да прочетат новия материал.


Увеличете трафика си с още блогове

След като вече имате трафик и сте си изградили авторитет в Google, можете да увеличите трафика още повече, като се сдобиете с още блогове. Преди години GigaOM купили блога на Apple и благодарение на това трафикът им от Apple драстично се увеличил.

След като обединили всичките си блогове (тези, които сами стартирали, и тези, които впоследствие придобили) в един-единствен домейн – gigaom.com, авторитетът на компанията в Google се подобрил, което в крайна сметка помогнало за увеличаване на цялостния трафик.

Не е необходимо да харчите много пари за новите блогове. Блогове, които генерират 50,000 или дори 100,000 посещения, могат да се купят за петцифрена сума или за по-малко. Тъй като от повечето такива блогове не се изкарват никакви пари, когато предложите на някого 10,000 долара за блога му, няма как да не го заинтригувате.

Блогът Gym Junkies генерирал 170,000 посещения на месец, когато Пател го купил за 30,000 долара. Сделката в никакъв случай не била неизгодно, защото сайтът носи годишни приходи в размер на 30,000 долара. А това означава, че цената му се равнява на приходите за една година.


Качеството не гарантира трафик, но помага за спечелване на редовни читатели

Писането на качествено съдържание не е гаранция, че трафикът ви ще се увеличи. От друга страна, може да пишете големи количества некачествено съдържание и да отчетете по-висок трафик.

В дългосрочен план обаче некачественото съдържание ще разочарова читателите, а това в един момент ще се отрази и на трафика. Да, вярно, че в краткосрочен план посещенията ще се увеличат значително, но когато търсачките отчетат, че посещенията намаляват и че никой не иска да споделя в Twitter или да линква към съдържанието ви, трафикът ще се срине.

Трябва да обмислите стратегията си не само от гледна точка на директния трафик, но и от гледна точка на търсачките. Google гледа колко от страниците ви са се индексирали, броя сайтове с линк към вас и дори броя споделяния в социалните мрежи. Ако съотношението е добро и класирането ви в Google ще е добро.

Ако и вие искате да си създадете дългосрочна стратегия за развитие на блога, трябва да се фокусирате върху качественото съдържание. По този начин ще си спечелите лоялни читатели, които постоянно ще споделят публикациите ви в социалните мрежи и ще увеличат положителните отзиви за вас. Така ще се увеличи директният ви трафик и трафикът от линкове от други сайтове към вас.


Агресивните стратегии дразнят някои потребители, но обикновено не забавят увеличаването на трафика

В повечето случаи читателите ще преглътнат агресивните ви стратегии, ако съдържанието ви е качествено. Пател е използвал най-различни агресивни стратегии с Quick Sprout – от изскачащи (pop-up) реклами до блокиране на съдържанието. Всеки път този подход дразнел неколцина потребители, но трафикът непрекъснато растял.

Друг отличен пример за блог, който използва агресивни стратегии, е Upworthy. Той е доста популярен, въпреки че се използват изскачащи прозорци, които убеждават потребителите да харесат или да станат приятели на Upworthy във Facebook.

 



Пател не казва непременно да използвате агресивни стратегии, но данните сочат, че като цяло тези стратегии не се отразяват на процента потребители, които веднага напускат сайта ви, и не водят до спад в трафика. Според следната статия, въпреки че използва доста агресивни тактики, Upworthy е най-бързо развиващият се блог, съществувал някога.

Вижте и Mixergy – впечатление прави това, че не можете да прочетете съдържанието, без да въведете имейл адреса си.


Заключение

Лесно е да оптимизирате блог, който вече се радва на популярност. Точно това е направил Пател с 20 от 100-те най-добри блога, като успял само за няколко месеца да им осигури допълнителен трафик.

От друга страна обаче е доста трудно да започнете изцяло нов блог и да постигнете милиони посещения на месец. Но ако следвате описните по-горе стратегии, цялостният ви трафик бързо ще се увеличи.





Публикувано на 05.11.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация