Безплатна регистрация

Публикации

Дизайн на интернет сайтове за мобилни устройства - трета част

Броят на потребителите, които сърфират в интернет чрез мобилни устройства, продължава да нараства, но в същото време от мобилните сайтове може още много да се желае. Интересно е, че създаването на интернет приложения за потребителите с мобилни устройства е много по-лесно, отколкото може би си мислите. В тази статия ще представим седем фундаментални стъпки, които, ако бъдат следвани, ще Ви помогнат да избегнете препятствията, пред които се изправят голяма част от мобилните уеб сайтове. След прочитането на тази статия ще знаете къде точно да насочите усилията си, за да създадете един успешен мобилен сайт.

 

Вижте: Дизайн на интернет сайтове за мобилни устройства - втора част


* Използвайте домейна от първо ниво .mobi (напр. example.mobi)
Въпросът за регистрирането на домейн от първо ниво .mobi все още предизвиква бурни дебати сред уеб-разработчиците. По-голямата част от тях не ползват тези домейни, но това може би е повече въпрос на лични предпочитания. Ако имате малко свободно време, можете да разгледате мненията във форумите по този въпрос.

* Не правете нищо и оставете сървъра да избере най-подходящата страница
Извършването на проверка на  устройството на потребителя е може би най-интересната опция. При нея потребителят посещава например сайта  example.com, сървърът извършва проверка за устройството на потребителя и се опитва да реши дали се използва мобилно устройство или десктоп компютър. С помощта на тази информация сървърът изпраща най-подходящата страница за съответното устройство. Красотата на този подход е, че дава възможност да се използва само един  URL за всички устройства. Независимо дали използват компютър или мобилно устройтсво, всички потребители по магически начин получават версията на сайта, която е най-добре оптимизирана за тях. Ако това се направи добре, това може да бъде много добро решение, обаче ако не се направи както трябва, това може да има изключително лоши последствия.


6. Валидирайте своя код


По-голямата част от проверката и валидирането на мобилния сайт може да се извърши чрез нормален десктоп браузър. Ако използвате XHTML, можете да използвате същите инструменти за валидиране, каквито и за традиционните сайтове:

* Валидаторът на  W3C може да открива голяма част от грешките в кода – там има дори и специална мобилна версия
* Сайтът Ready.mobi може да извършва и няколко допълнителни проверки

7. Тествайте, тествайте, тествайте!


Заради ограниченията в паметта и дисковото пространство мобилните браузъри имат по-стриктни ограничения от обикновените, така че най-добрият съвет е да тествате, да тествате и отново да тествате своите сайтове! Разбира се, че не можете да си позволите да тествате страниците на всички мобилни телефони, налични на пазара, обаче има няколко алтернативи:

* Емулатори
Има доста онлайн и офлайн емулатори, които Ви позволяват да разгледате общия вид на страниците. Обаче те не са реални устройства и затова не трябва да им се доверявате безпрекословно.

* Купете няколко телефона
Купуването на няколко репрезентативни телефона е друга възможност. Ако планирате сериозно да се занимавате с разработването на сайтове за мобилни устройства, влагането на малко средства може да Ви бъде от голяма полза. Вероятно ще трябва да закупите 5-6 телефона, които да представят основните марки и типове телефони.

* Обърнете се към приятели
Също така може просто да помолите своите приятели. Всички ние познаваме поне 5-6 колеги или приятели, които с радост ще Ви услужат с телефона си за няколко минути. Тествайте, отбележете си проблемите, направете корекции и след това тествайте отново и отново, докато не останете напълно доволни от резултата.

Заключение


В тази статия разгледахме седем ключови фактора, които трябва да вземете под внимание при създаването на мобилен интернет сайт. Тук се опитахме да демонстрираме, че създаването на страници за мобилни устройства не е толкова трудна задача, колкото може би сте си мислели. На базата на сегашните Ви познания с малко допълнителна информация и голяма доза тестване можете сами да изградите много функционален и успешен интернет сайт за мобилни устройства.





Публикувано на 03.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация