Безплатна регистрация

Публикации

4 лесни стъпки за писане на страхотно съдържание, което заслужава добро класиране

Марк Джонсън, който е собственик на специализирания в областта на SEO ThinkTraffic.co.uk, описва четири лесни стъпки за писане на страхотно съдържание, което заслужава добро класиране.

 

Всички ви повтарят колко е важно да пишете страхотно съдържание, нали? Ето какво е необходимо, за да постигнете успех в интернет пространството:

1. Трябва да привлечете трафик към сайта си чрез линк билдинг.
2. Необходимо е да създадете интересно съдържание, което да задържи потребителите на сайта.

Като цяло, ако тези две точки са както трябва, хората ще намират сайта ви, ще му сложат bookmark, ще слагат линкове към него и ще го препоръчат на приятели, в резултат на което трафикът ви бързо ще се увеличи. Всъщност, това донякъде е вярно, въпреки че нещата далеч на са толкова прости.

Както се досещате, не е толкова просто, защото за да постигнете успех, съдържанието ви трябва да е доста специално.

На някои хора писането не им се удава, докато други с лекота създават качествено съдържание. Но това не е достатъчно, защото в интернет вече има огромно количество добро съдържание. Ако не знаете как да надскачате хубавите и да създавате невероятни текстове, ще претърпите провал.

Точно затова Марк Джонсън описва отделните стъпки, които следва, когато иска да създаде невероятно съдържание. Те невинаги дават резултат, но според Джонсън, когато процесът по писане върви стъпка по стъпка, човек дава най-доброто от себе си.

 
Стъпка 1: избор на тема
 
Понякога изборът на тема се оказва нож с две остриета, защото идеите невинаги ни идват в подходящия момент. Важното в случая е да си създадете метод на работа.

Добре е да си направите списък с идеи.

Джонсън си е създал таблица на десктопа с три колонки – първата е за заглавия, втората е за полезни публикации, а третата – за бележки. Освен това Джонсън използва следните съкращения:

•    NW вместо "needs work" за заглавия, които му харесват, но още не са добили завършен вид.
•    GI вместо "good idea" за заглавия, които според него имат потенциал.
•    GI! вместо "great idea" за заглавия, по които скоро възнамерява да пише.

Джонсън споделя, че от време на време преглежда идеите си за съдържание и се опитва да ги формулира по различен начин, а понякога комбинира няколко идеи в една.

Можете да вземете една стара идея и да я накарате да звучи по нов начин, като:

•    комбинирате две идеи, които на пръв поглед нямат нищо общо;
•    вместо "Как да" използвате "Как да не";
•    напишете продължение на материал, който още не сте създали.

На Марк Джонсън му дошла идеята за тази публикация от потенциалното заглавие "Как да измислите страхотни идеи за съдържание", което звучи малко изтъркано. Тогава си помислил, че следващата стъпка е да се създаде съдържание, затова се спрял на заглавието

"Как да пишете страхотно съдържание в X стъпки."

И това не му звучало страхотно, но тъй като Джонсън имал няколко подходящи за тази статия идеи, той не се отказал от нея и накрая сменил заглавието.

Важно да се отбележи, че

човек трябва да отвори съзнанието си за новите идеи.

Джонсън не си поставя за цел да седне и да измисли тема за статия, а напротив – повечето идеи му идват, докато чете чужди блогове или докато води своя.

Оказва се, че след като започнал да пише тази статия, дори му дошла една идея за заглавие.

Човек не бива да забравя,

че за повечето ниши е почти невъзможно да ти дойдат идеи за съдържание, които все още не са се изтъркали. Новаторските хрумвания изискват време, така че наистина няма проблем човек да използва чужди идеи, стига да ги разгледа от нов ъгъл и да ги доразвие по някакъв начин.

Със сигурност това не е първата публикация относно как се създава съдържание, но тя е уникална с това, че е написана от гледна точка на Марк Джонсън и е пречупена през призмата на собствения му опит.


Стъпка 2: изследване на темата

След като вече имате заглавие, идва ред на това да напишете статията.

Ако сядате да пишете само защото се налага, има голяма вероятност да създадете некачествен материал. Затова, ако нямате вдъхновение за писане, по-добре първо се разходете малко.

И така, да кажем, че сте готови да пишете...

По отношение на самото писане, първо трябва да си направите план, а за тази цел е необходимо да проверите какво е писано вече по темата и кои публикации са били успешни. Марк Джонсън използва за пример настоящата статия.

И така, той потърсил в Гугъл фразата "how to write great content" (букв. "как се създава страхотно съдържание"), защото статията е на тази тема.

Ето и резултатите от търсенето:

 




Това са всички статии, които според търсачката отговарят по задоволителен начин на търсенето, и тъй като резултатите се базират на линкове, социални мрежи и потребителски показатели, човек съвсем основателно може да предположи, че тези публикации са били приети добре от читателската аудитория.

Това, което интересува Джонсън, е с какво тези автори са се справили добре и какво може да използва и той в своята статия. След това Джонсън решава да отвори най-уместните резултати, които според него включват:

•    How to write great blog content @ problogger
•    How to write great content @ search engine watch
•    9 ingredients that make content great @ kiss metrics
•    5 pillars of writing great blog content @ social media today

Джонсън може да прегледа и статиите, които излизат по-надолу в резултатите, но тези са страхотни и според него ще му дадат доста идеи. Първата задача е да се види кои теми се повтарят. Във всички или в почти всички статии се говори за следното:

•    формат, дължина, четимост, възможност за бърз преглед на информацията, подзаглавия и т.н.;
•    измисляне на идеи, създаване на заглавия;
•    цел на търсенето – какво искат потребителите;
•    социални медии;
•    какво съдържание се класира добре и какво – не;
•    оригиналност;
•    как информацията ви може да помогне на един потребител да предприема действие или да вземе решение;
•    употреба на изображения и форматиране;
•    линк билдинг.

Информацията е солидна, но е била от полза на заинтересованите от темата читатели, така че човек трябва да я използва.

Не е задължително да копирате всяко заглавие и подзаглавие, но човек трябва да взима предвид гореспоменатата информация, когато започва да пише статията си. Ето един пример, ако се интересувате от отправните точки, използвани от авторите:

Дарън говори за мотивацията и за това, че идеите трябва да отлежат.

Това са интересни размисли, които и Джонсън споменава (а именно да се пише само тогава, когато човек има вдъхновение). Възможно е и да не се съгласите с някои от прочетените неща и в това няма нищо лошо, стига да обосновете мнението си.

Освен това можете да потърсите идеи, които не са засегнати в статиите и които е добре да включите в своята публикация. Например в никоя от статиите не се споменава, че човек може да прегледа коментарите и да види какви идеи са хрумнали на читателите.

Преглеждайте коментарите, за да видите какво е хрумнало на читателите.


Стъпка 3: писане на статията

Марк Джонсън е свършил всичко това, преди да го опише в настоящата статия. Странно е да се пише статия за това как се пише статия.

След като сте изследвали темата, е време да си съставите план и да преминете към самото писане. Джонсън обяснява, че планирането и писането могат да се отделят в две подзаглавия, защото някои хора правят първо едното, после другото, но при Джонсън двете неща се случват едновременно.

Въпрос на лично предпочитание е кой метод ще изберете.

На базата на проучването си Джонсън решил да раздели статията си на 4 части:

•    Измисляне на идеи и заглавия
•    Изследване на темата
•    Планиране и писане на статията
•    Популяризиране на статията

В първите две точки той споменава, че изследването е помогнало да се види например каква информация се класира добре, как на човек могат да му хрумнат идеи и да измисли заглавия, как да бъде оригинален (с други думи как да дава нов облик на старите идеи).

В настоящата точка пък разглежда следното:

•    формат, дължина, четимост, възможност за бърз преглед на информацията, подзаглавия и т.н.;
•    цел на търсенето – какво искат потребителите ви;
•    как информацията ви може да помогне на един потребител да предприема действие или да вземе решение;
•    употреба на изображения и форматиране.

Останалите неща ще бъдат разгледани в следващата точка.

От написаното дотук става ясно, че изследването е помогнало да се направи най-основен шаблон, който да улесни писането. Сега задачата е да се разгледат всички онези неща, за които не се споменава в останалите статии.

Вече се е изписало много за форматирането и дължината, затова Джонсън решава да бъде кратък.

Той обяснява, че оптимизацията е ниша, която невинаги позволява да се използват уместни изображения. В настоящата статия има скрийншот, но иначе Джонсън не обича да включва изображения, които не допълват смислово информацията.

За сметка на това пък обича да болдва, да използва курсив и булети, да слага отделни изречения на нов ред и т.н., като целта на подобно форматиране е да привлече вниманието към важни идеи, а празните пространства да позволят на читателя "да си поеме дъх".

Дължината на статиите също е често обсъждана тема и според Джонсън няма правилен и грешен отговор по този въпрос, въпреки че като цяло по-дългите статии се класират по-добре. И все пак, това не е причина да говорите празни приказки, защото все пак е важно на читателите да им е интересно.

Пишете сбито, но изчерпателно и оставете съдържанието да стане толкова дълго, колкото трябва.

Най-важното заключение, до което Джонсън достигнал след направеното проучване и с което напълно се съгласява, е, че трябва да разберете каква е целта на потребителя, който търси информация:

Какво всъщност искат потребителите, които търсят информация по темата, по която пишете?

Вашето съдържание трябва да отговори на въпросите, които хората си задават (и които вероятно не са формулирани точно като въпроси). В противен случай то няма да е от полза на потребителя и следователно няма да се класира добре по използваната ключова фраза.

Ще е добре да помислите за няколко ключови фрази, по които е възможно (или по които искате) да се класира статията, след което да се запитате дали тя отговаря на подобно търсене.

След като сте взели предвид потребителя, който търси информация, можете да използвате тон и стил на писане, насочени персонално към него. Винаги пишете така, сякаш се обръщате лично към този човек, а не към група от хора.

Забележка:

Използваната от вас маркетингова стратегия може да не е оптимизирана, да кажем, ако разчитате на трафик от Twitter или от имейл, но всъщност гореописаните съвети са свързани с това как публикацията ви да отговори на нуждите на читателя, а не на критериите на Гугъл. И все пак, ако съдържанието ви заслужава добро класиране, най-вероятно си заслужава и хората да го споделят.


Стъпка 4: популяризиране на публикацията ви

Няма как да не сте чували термина "маркетинг на съдържанието". Дотук ставаше въпрос единствено за съдържанието, но последната стъпка е свързана с неговото популяризиране. Ако следвате първите три стъпки, тогава съдържанието по всяка вероятност ще си заслужи добро класиране при търсене, но ако излиза по-назад при търсене, това може и никога да не се случи.

От конкретния случай и от средствата, с които разполагате, зависи по какъв начин ще решите да популяризирате статията си.

Ако имате възможност да я публикувате в популярен блог, значи няма нужда да се тревожите кой знае колко за популяризирането й.

Но ако имате малък блог без последователи, популяризирането може да отнеме повече усилия от самото писане.

За щастие е сравнително лесно да популяризирате страхотно съдържание. Марк Джонсън съветва в началото да поствате гост публикации в подходящи блогове. Вашата статия ще е качествена и ще си заслужава хората да слагат линкове към нея.

Попитайте някой блогър, за чийто блог сте писали, дали има нещо против да пусне туит за статията ви. Със сигурност ще се учудите с какво желание ще помогне за популяризиране на качествена публикация.

Освен това е добре да използвате и личните си профили в социалните мрежи, въпреки че тук роля играе това колко последователи имате. В случай че имате приятели, които работят в същата ниша, бихте могли да ги помолите за малко помощ.

Ако нямате приятели, които работят в същата ниша, се опитайте да използвате връзките си.


И така, готови сте

Да се надяваме, че настоящата статия ви е дала няколко идеи за това как сами да създавате по-добро съдържание. Не забравяйте, че в действителност този процес не е никак сложен, но се изисква да помислите малко:

•    Отворете съзнанието си, за да може постоянно да ви идват нови идеи за съдържание.
•    Използвайте една идея като отправна точка и проверете какво е изписано вече по темата.
•    Помислете как да промените към по-добро написаното от другите.
•    Планирайте съдържанието и съобразете стила си на писане с аудиторията.
•    Помислете как да привлечете трафик към публикацията си.





Публикувано на 13.01.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация