Безплатна регистрация

Публикации

Честота на изпращаните писма: колко често е прекалено често?

Много от специалистите по интернет маркетинг си задават въпроса колко често е добре да се изпраща бюлетин на абонираните потребители. Трябва да се намери баланс, така че да напомняте за себе си, без обаче изпращаните писма да досадят на аудиторията.

 

Честотата на изпращаните имейли зависи от бранша, в който работи дадена фирма, от следвания бизнес модел, от сезона. Таргетирането и сегментацията са други фактори, които играят важна роля.

Като цяло всяка фирма трябва да следва своя собствена формула за успешен имейл маркетинг, но все пак има няколко полезни проучвания, които могат да послужат като отправна точка при тестването на нови кампании.

Дейвид Мот обяснява, че наскоро е получил имейл от застрахователна компания Aviva, която отчела 48% увеличение в запитванията на потенциални клиенти за автомобилни застраховки и застраховки на дома. Този резултат дошъл, след като компанията започнала да изпраща повече имейли.

Преди от Aviva се свързвали с потенциалните клиенти един месец преди да изтече застраховката им, но компанията започнала нова кампания през 2013 г., като целта била по-често и през цялата година да се осъществява връзка с потенциалните клиенти.

След като анализирала резултатите от предишните кампании на Aviva, агенцията за имейл маркетинг Alchemy Worx изчислила, че ако застрахователната компания промени стратегията за връзка с потребителите, в най-лошия случай броят на потенциалните клиенти, които годишно отварят получените имейли, ще се увеличи двойно.  

От Aviva постепенно започнали да изпращат писма по-често, но преди това били направени проучвания, за да се види какво съдържание предпочитат потребителите, какво мислят по въпроса за честотата на имейлите и кои аспекти от застраховките са най-важни за тях.

Компанията вече можела по-обстойно да изтъква ползите от предлаганите продукти и да включва полезна информация за факторите, които един клиент взима предвид, когато избира застрахователен план.

Фокусът на съобщенията вече падал върху продуктите, а бюлетините съдържали полезна информация – например съвети как човек да се грижи за автомобила или имуществото си.

Тази нова стратегия довела до четворно увеличение както на броя уникални кликвания (304%), така и на общия брой кликвания (292%) върху получените имейли.

Въпреки че тази стратегия се оказала успешна за Aviva, следните две проучвания показват, че понякога се получава обратният ефект.


Честотата е по-важна от уместността

Според едно проучване на BlueHornet, над една трета (35,4%) от потребителите изтъкват честотата на получаваните имейли като основна причина за отписване от бюлетин.

Проучването показва също, че почти половината (47,1%) от хората в повечето случаи биха предпочели опция за получаване на по-малко имейли, ако такава съществуваше, пред опцията за отписване от бюлетин.

 



В проучването участвали 1,002 потребители от САЩ на възраст между 25 и 40 години.


По-често изпращаните писма водят до по-слаба ангажираност на потребителите

Едно проучване на MailChimp показва, че честотата на получаваните писма и ангажираността на потребителите са обратно пропорционални, което означава, че ако по-често изпращате бюлетин, потребителите обръщат по-малко внимание на кампаниите ви.

Тази методология е доста сложна, но като цяло се гледа честотата на кликване при маркетолозите, които с времето са променили честотата на изпращаните писма.

Резултатите показват, че честотата на кликване на кампания е намаляла с увеличаване на честотата на изпращаните имейли.

Ето резултатите на две фирми. Ясно се вижда как честотата на изпращаните писма се е отразила на ангажираността на потребителите.

 

 




Кой подход е по-добър?

На практика няма еднозначен отговор на този въпрос. Както стана дума в началото на статията, честотата на изпращаните имейли зависи от редица фактори.

Най-добре е да проверите какво дава най-добър резултат във вашия случай и да сегментирате потребителите, така че съобщенията, които изпращате, да са съобразени с поведението на потребителите.

Както Tim Roe обяснява в една своя публикация по въпроса защо "повече имейли означават повече пари", маркетолозите имат полза от допълнителните, таргетирани кампании, когато последните са насочени към най-отзивчивите потребители.

    "Честотата на кампаниите не се състои в това просто да изпращате повече или по-малко писма на всички потребители, а в това да изпращате бюлетин през подходящ интервал от време, и то на правилните хора".

Накрая е важно да се отбележи, че маркетолозите трябва да променят честота на изпращаните писма в зависимост от сезона. Гост блогърите на Econsultancy Andrew King и Parry Malm например изтъкват ползите от по-честото изпращане на писма непосредствено преди Коледа.





Публикувано на 28.01.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация