Безплатна регистрация

Публикации

От какъв тип съдържание се интересуват Вашите клиенти

През месец февруари 2011 г. Google пусна алгоритъма Панда и типът съдържание, което излиза при търсене, започна да се променя. Целта на този алгоритъм е потребителите да намират по-качествено съдържание. Ето защо се налага SEO специалистите да разбират и от маркетинг на съдържанието.

 

След това Google пусна Пингвина, който удари линковете, а съвсем наскоро се предполага, че е пуснат и друг ъпдейт, насочен срещу гост публикации с ниско съдържание.

Всеки човек, който се занимава с маркетинг на съдържанието и си разбира от работата, знаe, че различните типове съдържание дават резултат при различни потребители. Къде се намират потребителите по отношение на фунията на продажбите е друг фактор, оказващ влияние върху типа съдържание, което има най-голям шанс да доведе до конверсии.

Като се вземат предвид тези фактори, възниква въпросът какъв тип съдържание трябва да се поднесе на потенциалните клиенти.


По-дълго или по-кратко съдържание

Естествено е човек да си помисли, че отговорът е по-дълго съдържание, защото то представя повече информация и дава на човек по-голяма възможност да убеди потребителя, че трябва да продължи по-нататък към следващия етап във фунията на продажбите.

Според Statistic Brain обаче през 2013 г. концентрацията на хората е била около 8 секунди. Следователно разполагате  само с 8 секунди, за да привлечете вниманието на потребителите, които посещават сайта ви. И така, дали по-дългото съдържание наистина е по-добрият вариант?

Отговорът е и да, и не. Както вече стана ясно, има различни типове потребители, които се намират в различни фази от цикъла на продажбите. Ето защо е добре да сте наясно и с това какви видове съдържание съществуват.


4 типа съдържание

Според проучване на Smart Insights, съдържанието се дели на 4 типа:

- Целящо да забавлява: тук влизат игри, тестове и други материали, като основна цел на това съдържание е да ангажира потребителя и да го забавлява.


- Целящо да вдъхновява: това съдържание по-скоро има за цел да мотивира потребителите, които са по-близо до завършване на поръчката, да продължат напред и да я финализират. То включва ревюта и изобщо всяко създадено от потребителите съдържание.


- Целящо да информира: този тип съдържание се стреми да осигурява на потребителите колкото се може повече информация и включва съобщения за пресата и други видове информационно съдържание.


- Целящо да убеждава: този тип съдържание е тясно свързано със съдържанието, целящо да вдъхновява, но тук поднасяната информация включва повече факти. Тук влизат уебинари, списъци с характеристиките на даден продукт, мултимедийни презентации и други материали, които имат за цел да доведат до конверсии.

И четирите типа съдържание имат определена цел и обикновено могат да се представят посредством по-дълго или по-кратко съдържание. Въпросът е кога какво съдържание ще ви бъде от най-голяма полза. За да си отговорите на този въпрос, е необходимо да разберете потребителите си.


Какви потребители ползват вашите продукти/услуги?

Съществува огромно разнообразие от потребители, за които трябва да помислите. В зависимост от бранша и предлаганите продукти или услуги, ще можете да стесните групата на таргетираните потребители. Въпреки това обаче в много случаи една и съща услуга се търси от различни потребители. Да вземем за пример услугата почистване:

На информационната страница на Molly Maid става ясно, че Molly Maid таргетира женската аудитория, и по-специално майките с деца. В дясната част на страницата е поместено информативно и забавно съдържание, така че потребителят да се почувства по-близо до бранда.

Освен това в лявата част на сайта има кратка информация за това как Ms. Molly Foundation подкрепя жени и деца, станали жертва на домашно насилие, като по този начин се търси емоционално въздействие върху четящия.

 



Да видим и друга фирма, предлагаща същата услуга. Съдържанието на информационната страница на чикагската фирма Corporate Cleaning Services е малко по-различно. Изброени са професионалните сдружения, в които фирмата членува, и накратко са споменати предлагани услуги и техните предимства.

За тази страница определено е използвано съдържание, целящо да информира и убеждава. То е насочено към заети професионалисти, чиито задължения включват наемане на фирма за почистване. Тези хора искат бързо да се запознаят с фактите.

 




Търсенето все още има значение

Може да сте създали интересно, добре структурирано, таргетирано съдържание, но ако потребителите не могат да намерят сайта ви, то е без значение.

В Google се правят над 1 млрд. търсения на ден, като те обхващат и таргетираните от вас потребители. Пандата наистина принуди SEO специалистите да обръщат повече внимание на маркетинга на съдържанието и да осигуряват текстове, съобразени с аудиторията и целта на сайта, но все пак алгоритъмът не сложи край на оптимизацията.

Преди човек можеше да създаде кратка страница със съдържание, фокусирано върху ключовите думи и фрази, и това беше достатъчно съдържанието да започне да излиза при търсене. Трафикът невинаги водеше до повече конверсии или до спечелване на лоялни потребители, но все пак показваше бранда на потребителите, а понякога това е най-важното.

Просто оптимизацията за търсещи машини и маркетингът на съдържанието трябваше да започнат да работят съвестно, за да поднасят подходящо съдържание с подходяща дължина, насочено към таргетираната група и използващо същите думи и фрази, по които търсят потребителите, така че съдържанието да стане видимо.

Ако успеете да разберете от какво се интересуват вашите потребители и по какви думи търсят в Google и осигурите подходящо съдържание, съобразено с това в кой етап от фунията на продажбите се намира потребителят, значи сте успели да комбинирате оптимизацията с маркетинга на съдържанието.


И така, какво съдържание да използвате?

От казаното дотук става ясно, че се налага да взимате предвид най-различни фактори като този дали хората избират продукта/услугата, защото така е по-разумно, или защото така искат. Къде в цикъла на продажбите имате пропуски в съдържанието? Какво търсят и от какво се интересуват хората?

След като си дадете сметка от какво съдържание имате нужда, в никакъв случай не пренебрегвайте тестовете и експериментите. Може и да ви се струва логично, че даден тип съдържание ще ви донесе най-голям успех, но ако не изпробвате различни варианти, няма как да знаете със сигурност.





Публикувано на 11.02.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация