Безплатна регистрация

Публикации

7 грешки при SEO копирайтинг

Ако искате Вашите усилия за SEO копирайтинг да се увенчаят с успех, трябва и Вие, също като специалистите, да избягвате тези 7 често допускани грешки.

 

Дори най-добрите копирайтъри не са съвсем наясно как точно работят Гугъл и другите търсачки, но много добре знаят как да пишат текстове, които ще се класират напред при търсене, както и как да избягват капаните, обричащи добрите текстове на провал.

1. Забравяте, че съдържанието е цар

Малцина копирайтъри не са чували приказката, че съдържанието е цар. С течение на времето обаче хората, пишещи текстове за оптимизация, забравят за значението й и започват да обръщат повече внимание на други неща като ключовите думи например. Ако и Вие допускате същата грешка, се налага да преосмислите стратегията си за създаване на съдържание, защото днес с пълна сила важи това, че не ключовите думи, а съдържанието е цар.

Стремете се да осигурявате на потребителите практическа информация, която ще ги накара да предприемат желаното действие или ще ги направи по-информирани. Търсещите машини възнаграждават с добро класиране качественото съдържание, което ангажира потребителите и наистина им е от полза.

2. Таргетирате по неподходящи ключови думи

Някои от хората, които пишат текстове за оптимизация, допускат грешката просто да предположат кои ключови думи е добре да включат в текста. Вместо това обаче трябва да си "напишете" домашното и да направите проучване кои ключови думи са най-подходящи. За да видите кои думи е добре да таргетирате, можете да използвате някои от безплатните или платените инструменти за ключови думи в интернет. Пример за безплатен инструмент е Google AdWords Keyword Planner.

Старайте се да избягвате таргетиране по силно конкурентни ключови думи, особено ако рекламният текст не е предназначен за голям и наложил се бранд или сайт. Силно конкурентните ключови думи се таргетират от много маркетолози и обикновено се оказва доста трудно да се класирате по тях. Ето защо е добре да използвате инструменти за анализ на ключовите думи, за да видите кои са средно конкурентните думи, по които имате големи шансове за класиране на първа страница.

3. Използвате прекалено много ключови думи

Ако използвате прекалено много ключови думи, текстът ще звучи неестествено, ще е труден за четене и съответно няма да бъде полезен за потребителите. За да избегнете повторения, използвайте разновидности на ключовите думи и пишете текстови описания към снимките, за да помогнете на читателите и на търсачките да разберат какво точно е изобразено на тях.

4. Не оптимизирате съдържанието за онлайн потребителите

Когато пишете за уеб, абсолютно винаги трябва да се поставяте на мястото на онлайн потребителите. Никак не е лесно да се чете на компютър – когато се взираме в монитора, очите се уморяват по-бързо. Според проучвания четенето на компютър може да бъде до 40% по-бавно в сравнение с четенето от хартиен носител.

Затова никак не е учудващо, че онлайн потребителите първо хвърлят един поглед, за да разберат за какво е текстът, и чак след това евентуално решават да го прочетат. Това налага необходимостта да оптимизарате съдържанието за четене на компютър. Онлайн потребителите определено ще оценят усилията Ви, но ако пренебрегнете нуждите им, те могат да направят същото с Вашия текст.

Направете всичко възможно съдържанието да може лесно да се преглежда. Използвайте по-кратки изречения, стегнати абзаци, болднат текст и списъци с булети там, където е възможно да разбиете големите абзаци и да подчертаете основните идеи. Търсачките ще видят, че се опитвате да осигурите по-добър потребителски опит, и ще ви наградят с добро класиране при търсене.

5. Превръщате броя на думите в свой приоритет

Един от най-големите митове относно SEO копирайтинга е, че съществува магически брой думи, който трябва да достигнете, за да се класирате при търсене. Според някои копирайтъри магическият брой е 250 думи, според други – 400, а според трети – 500. В действителност няма конкретен брой думи, който ще Ви гарантира добро класиране.

Ако набързо разгледате първите резултати при произволно търсене, бързо ще осъзнаете, че дължината на статиите варира значително. Затова се фокусирайте върху създаването на текстове, които наистина ще са от полза на таргетираната аудитория, и оптимизирайте страниците за четене на компютър. Не допускайте броят на думите да се превърне в приоритет, когато пишете, защото дългият, но безсъдържателен текст едва ли ще Ви помогне много.

6. Неподходящи линкове

Няма проблем да слагате линкове в статията, стига те да са към подходящи публикации, да използвате уместен анкор текст и да не прекалявате с броя им. Хипервръзките към авторитетни, уместни уеб страници правят текста достоверен и авторитетен.

Имайте предвид обаче, че "кликнете тук" не дава кой знае каква идея на хората и търсачките за нещата, които могат да очакват на страницата, на която ще ги препратите. Доста често това оказва негативен ефект върху усилията, които полагате за SEO писане.

Осигурете богат на ключови думи текст, който представлява точно и ясно обобщение на това какво да очакват потребителите на страницата, на която ги препращате. По този начин осигурявате по-добър потребителски опит и помагате на търсачките да разберат, обходят и индексират Вашето съдържание. Проверете дали всички линкове водят към желаните страници и дали се отварят както трябва.

7. Слаб призив към действие

Работата на копирайтърите е да създават съдържание, което превръща посетителите в реални клиенти или абонирани потребители или пък ги убеждава да предприемат конкретно действие. Дори може да се каже, че целта на писането за SEO е да се постигнат реализации или продажби, а не толкова сайтът да се класира напред при търсене в Гугъл или другите търсачки.

Точно затова не трябва да се страхувате да продавате чрез съдържанието. Измислете убедителен и въздействащ призив към действие и го използвайте в текста. Ако в съдържанието липсва убедителен призив към действие, няма да постигнете целта си, дори да се класирате сред първите резултати. Доброто класиране в търсачките носи висок трафик от потенциални клиенти, но не гарантира продажби.

Кажете на читателите какво действие очаквате от тях. Ако искате наистина да ги ангажирате, се обърнете към тях директно. Кажете им защо е в техен интерес да изберат Вашите продукти или услуги или да се абонират за Вашия бюлетин.

Използвайте кратък призив към действие и искайте от посетителите да извършат едно-единствено действие, за да не ги объркате. Не прекрачвайте допустимата граница по отношение на използваната техника за продажба, защото прекалено директните и агресивни техники отблъскват хората.

Помнете, че ако съдържанието звучи естествено и продава, значи вече сте на път да се превърнете в експерт по писане за SEO.





Публикувано на 04.08.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация