Безплатна регистрация

Публикации

10-те най-ефективни трика за PPC в AdWords

Google обича всяка година да прави стотици промени по платформата си, а рекламодателите в AdWords се стремят винаги да са в крак с новостите. Какво ще кажете, ако можехте да избегнете целия "шум", да скъсите процеса на учене и да преминете директно към прилагането на най-ефективните и резултатни тактики за PPC маркетинг?

 

Можете да доусъвършенствате рекламния текст и да тествате различни разположения на бутоните до безкрай, но тези дребни промени няма да имат същия ефект като следните 10 топ трика за PPC маркетинг в AdWords.

1. Оптимизирайте качествения рейтинг

От Google искат да мислите, че качественият рейтинг не е толкова важен, но той всъщност е.

Качественият рейтинг оказва огромно влияние върху честотата на кликване (CTR) и класирането на рекламата. Всъщност Google награждава рекламодателите, които имат висок качествен рейтинг, с по-ниска цена на клик и позициониране на рекламата по-нагоре.



На горното изображение ясно се вижда, че Рекламодател I (Advertiser I), който е с най-висок качествен рейтинг, плаща много по-малко за клик от останалите рекламодатели.  

Също така качественият рейтинг играе роля върху това колко често и по кои ключови думи ще се показват вашите реклами. Всъщност за всеки пункт увеличение в качествения рейтинг може да се очаква около 9% увеличение в дела на импресиите.



Валидно е и обратното: за всеки загубен пункт от качествения рейтинг може да се очаква 9% спад в дела на импресиите.

Освен това качественият рейтинг оказва огромно влияние върху цената за реализация.

Но не бива да се забравя, че качественият рейтинг е просто един алгоритъм и като такъв може да бъде хакнат. Google знае каква е обичайната честота на кликване за конкретни типове реклами и класиране на рекламите. Ако не отговорите на очакваната честота на кликване, резултатът ще е нисък качествен рейтинг. Ако пък я надвишите, качественият ви рейтинг ще се повиши.

Трикът: Откажете се от онези ключови думи и реклами, които дърпат надолу целия ви профил. Добавете 10% брандирани ключови думи, за да увеличите средния CTR. Тези ключови думи получават изключително висок качествен рейтинг и по тази причина оказват положителен ефект върху целия ви профил. Накрая изтрийте онази 1/3 от профила, за която се отчитат най-слаби резултати, и вложете съответния бюджет в ремаркетинг.

2. Пишете реклами, които въздействат на емоционално ниво

Никой не иска да създава лоши реклами. Някои хора дори не смятат своите за толкова лоши. По принцип обаче резултатите, които половината реклами дават, са около или под средното ниво.



Виждате ли колко скучни и еднотипни са рекламите, които излизат при търсенето, показано на изображението. В най-добрия случай те получават само единични кликвания.

Но има и реклами като тази, които получават 6 пъти повече кликвания от средното.



Кое прави тези реклами толкова специални? Оказва се, че те получават много повече кликвания, защото въздействат на потребителите на емоционално ниво.



Ако успеете да накарате хората истински да почувстват нещо, ще ги накарате и да кликнат, за да научат повече.

Трикът: Perry Marshall, който е маркетинг експерт, дава повече съвети за писане на по-добри реклами. Трябва да разберете какви са емоциите на потребителя: кого обича, кого мрази, кои са най-добрите му приятели и най-големите му врагове, какъв е най-сериозният му проблем и, най-важното – защо именно вие можете да го разрешите?

3. Използвайте офертни множители

Вместо да се опитвате да купите възможно най-много кликове, трябва внимателно да подбирате тези, които дават най-добри резултати за вашия бизнес.

Офертните множители позволяват да зададете по-висока стойност за кликванията в определена част от деня. Това е т.нар. рекламен график. Да приемем например, че кликванията на рекламата през работно време са по-ценни за рекламодателя, както се вижда на снимката по-долу. През тези часове служителите му са в офиса и отговарят на телефонни обаждания и запитвания по имейл. Тъй като става въпрос за B2B фирма, има по-голяма вероятност хората, които търсят по рекламираните ключови думи, да са склонни да купуват по време на работния ден.



В случая е направен график, така че оферирането по ключовите думи в най-конкурентното време от деня е най-високо. Ако се рекламираше ресторант, ситуацията щеше да бъде коренно различна. Тогава по-голям бюджет щеше да се отделя за кликванията вечер или през уикенда.

Това е страхотна функция и за местните маркетолози. В зависимост от данните за стойността на съответните реализации, човек може да зададе по-висока стойност на рекламите в радиус от 1-2 километра от местоположението на бизнеса, за потребителите в различни страни и т.н.



Също така офертните множители позволяват да коригирате офертите в зависимост от устройството, което търсещият използва. Може да се окаже например, че кликванията от мобилни устройства са по-ценни за вашия бизнес, навярно защото хората са по-мотивирани, когато търсят през телефона си, или пък са по-склонни да кликнат на бутона за обаждане.



Трикът: Бъдете внимателни и добре обмисляйте за какво давате парите си. Възползвайте се от офертните множители и задавайте по-висока цена на най-ефективните за вашия бизнес кликвания.

4. Оптимизирайте за мобилни устройства

Догодина половината от всички търсения ще е през мобилни устройства. Най-големи възможности за рекламодателите в AdWords дава бутонът за обаждане.



Този бутон променя правилата на играта. Само помислете за разликата между фуниите на реализации за десктоп и за мобилни устройства:



Обикновено при мобилните потребители се наблюдава по-голяма целенасоченост – хората са в движение и трябва да действат на момента. Освен това не губите потребители с допълнителните кликвания, които човек трябва да направи, за да посети сайта ви и да открие контактна информация. Вместо това "хващате" потребителите на момента, така че определено си заслужава да изпробвате тази функция.

Трикът: Мобилните устройства са страшно конкурентна област – много по-конкурентна от десктоп рекламите, и това се дължи на ограниченото пространство на страницата. Трябва да се стремите към първите три позиции, така че рекламите ви да бъдат видени от ценните потребители, които търсят през мобилните си телефони. Чудите се как да го постигнете? Върнете се на първия трик и оптимизирайте качествения рейтинг. В противен случай ще плащате доста по-висока цена на клик за рекламите на първи позиции, които ще се показват на мобилните потребители.

5. Ремаркетинг

Ако трябва да изберете само един трик за AdWords, върху който да фокусирате усилията си, нека това да бъде ремаркетингът.

Що се отнася до процента на реализациите, истината е, че за съжаление 97% от потребителите напускат един сайт, без да предприемат желаните от рекламодателя действия.

Ремаркетингът позволява отново да напомните на тези потребители за себе си чрез таргетирани съобщения, подходящи за съответния етап във фунията на конверсии.



Ето как работи ремаркетингът: слага се бисквитка на потребителите, които идват на вашия сайт, така че на по-късен етап можете да им напомните за предложението си на други места в интернет пространството (например, докато проверяват пощата си в Gmail или разглеждат други сайтове) и да ги подтикнете да завършат започнатото действие.



Ремаркетингът помага значително да увеличите влиянието си и да подобрите не само процента на реализациите, но и разпознаваемостта на бранда.

Трикът: Съзадайте си стратегия, с която да дефинирате аудиторията, и сегментирайте посетителите на сайта въз основа на техните интереси. Създайте реклами за всеки сегмент и, за да достигнете до потребителите чрез по-добре насочени съобщения, съобразени с техните цели, използвайте дисплейната мрежа на Google. Тя обхваща рекламната мрежа AdSense, Ad Exchange на DoubleClick и други платформи от мрежата на Google като YouTube например.

6. Списъците за ремаркетинг за реклами в мрежата за търсене (RLSA)

Списъците за ремаркетинг за реклами в мрежата за търсене (RLSA) са много подходящи, когато искате да предложите цена за изключително конкурентни думи, включително имена на конкуренти или други ключови думи при навигационно търсене. Тези общи ключови думи могат да се превърнат в проблем, тъй като получават много малко кликвания и оказват негативен ефект върху качествения рейтинг.

Това, което можете да направите, е да използвате RLSA, така че да таргетирате само онези потребители, които вече са посетили сайта ви, когато търсят по тези ключови думи.



Можете например да таргетирате името на конкурента, но само за RLSA на хората, които вече са посетили сайта ви. Има много голяма вероятност тези хора да са сравнявали цени и, след като са посетили сайта ви, вече да са запознати с вашия бранд. Сега, когато търсят информация за конкурентна фирма, може отново да им напомните за себе си чрез таргетирани съобщения, които изглеждат привлекателни на този етап от пазаруването.

Трикът: Вместо да таргетирате всички потребители с по-общите ключови думи при навигационно търсене, таргетирайте само тези, които наскоро са посетили сайта ви. Така ще "уловите" по-целенасочените кликвания и ще избегнете наказанията за малко кликвания, които ще понижат качествения рейтинг.

7. Пазарни сегменти

Едно от предизвикателствата при ремаркетинга е, че трябва да имате аудитория, спрямо която да го използвате. Но ако сте малка фирма и трафикът към сайта ви е нисък, няма да разполагате с голяма аудитория за ремаркетинг.

Пазарните сегменти дават възможност да таргетирате потребители, които вече са на пазара и са готови да купуват.



Google разполага с огромно количество информация за потребителите. Търсачката знае какви са техните навици при търсене, разполага с информация, включително и демографска, и всичко това показва какво искат да купуват потребителите.

Използвайки пазарните сегменти, ще можете да покажете видео за недвижими имоти на човек, идентифициран от Google като потенциален купувач на къща. Можете да насочите съдържанието за отглеждане на деца към млади родители и т.н. Възможностите са безбройни.

Трикът: Дори да не разполагате със свой собствен дълъг списък за ремаркетинг, използвайте пазарните сегменти, за да се показват рекламите ви на мотивирана аудитория, която е демонстрирала намерение да купува.

8. Реклами в Gmail

В Gmail от години се показват реклами отстрани на страницата, но сега има възможност рекламите ви да се появят директно във входящата поща, където ще изглеждат точно като останалите имейли.



Новите реклами в Gmail имат тема на писмото и тийзър и позволяват таргетираната аудитория да види завършен имейл в HTML формат.



Потребителите са склонни да пренебрегват рекламите вдясно. Използвайте новите реклами в Gmail, за да се появявате там, където има много по-голяма вероятност потребителят да ви обърне внимание – във входящата поща.

Трикът: Не пренебрегвайте рекламите в Gmail и се възползвайте от параметрите за таргетиране като тема, интереси и домейни, от които потребителите вече получават имейли, за да направите рекламите си по-привлекателни.

9. Реклами в YouTube

Всеки ден YouTube се ползва от един милиард потребители. Затова е необяснимо защо толкова много фирми пренебрегват тази платформа. YouTube предлага фантастични рекламни формати, включително популярните TrueView реклами.



TrueView рекламите се пускат преди другите клипове и потребителите имат опция след 5 секунди да ги пропуснат, ако не желаят да ги гледат. Опциите за таргетиране са изключително прецизни и ефективни, а най-хубавото е, че не плащате, ако потребителят избере да пропусне вашата реклама.

Можете да таргетирате по конкретни канали или по ключови думи, интереси, история на търсенията и много други. Вариантите са изключително много, а цените – доста ниски.

YouTube предлага още реклами с наслагване върху видеоклип (вижте снимката по-горе), реклами при търсене на видео и др.

Трикът: Непременно използвайте YouTube. Предвид по-ниската конкуренция в сравнение с други платформи и огромната аудитория, не е за вярване, че толкова много рекламодатели пренебрегват възможностите, които YouTube дава.

10. Предимството на първия

Ако вземем предвид бързите темпове, с които се променя AdWords, този последен трик се оказва по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед.

През последната година Google пусна страшно много промени, свързани с начина, по който функционира AdWords. Ще имате огромно предимство, ако сте един от първите рекламодатели, които използват нова функция. Цената на офертите ще е по-ниска, конкуренцията ще е по-ниска и ще имате привилегията да сте първите, които да се появят пред аудиторията си по един нов начин.





Публикувано на 04.12.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация