Безплатна регистрация

Публикации

Има ли прекалено много ключови думи във вашия PPC акаунт? (Отговорът: Най-вероятно да)

Понякога по-малко означава повече. Това важи особено за ключовите думи във вашия PPC акаунт.

 

Може би си задавате въпроса - "Колко ключови думи трябва да има в един AdWords акаунт". Отговорът обикновено е някъде около 20-25, но със сигурност не повече от 30 ключови думи за рекламна група. Имайте предвид, че изложените в тази статия насоки в никакъв случай не са категорични, а по-скоро ориентировъчни. В крайна сметка най-важното нещо е, че ключовите думи във всяка рекламна група са тясно свързани помежду си и това позволява да се създаде много конкретен текст на рекламата.

Не е във ваш интерес да пренасищате своя PPC акаунт с прекалено много ключови думи. Определено няма нужда да се мъчите да достигнете горната граница от 30 ключови думи за всяка рекламна група, защото няма нищо лошо в това една рекламна група да е с по-малко от 30 ключови думи. Всъщност по всяка вероятност, ако кампаниите ви съдържат рекламни групи с по-малко от 30 ключови думи, това означава, че добре сте организирали акаунта си и можете да създадете толкова важния и уместен рекламен текст. Много хора, чиито рекламни групи съдържат не повече от 4-5 ключови думи, са отчитали сериозни резултати.

Всъщност прекалено високият брой ключови думи в един PPC акаунт се сочи като една от най-честите грешки, свързани с PPC.

Добре е да избягвате употребата на твърде много ключови думи в PPC акаунта си по три причини.

1. Дневният ви бюджет не е достатъчен

Нека приемем, че пускате кампания с дневен бюджет от 25 долара и 25 ключови думи, за всяка от които средният CPC е 1 долар. Това позволява кампанията да генерира 25 кликвания на ден. Да приемем също, че ключовите думи са запазили конкурентна позиция, а вие като цяло сте доволни от начина, по който се харчи дневният бюджет.

Да приемем, че започвате да използвате инструменти за анализ на ключови думи, за да откриете нови думи със средна стойност 1 долар за CPC, и намирате 15, които според вас ще са ефективни. Тъй като не сте напълно сигурни кои от тях ще дадат най-добри резултати, решавате да ги добавите всичките. Изведнъж се оказва, че 40 ключови думи със среден CPC 1 долар се борят за своя дял от дневния бюждет в размер от 25 долара. За да получите по 1 клик за всяка ключова дума на ден, ви е нужен дневен бюджет от 40 долара. Сегашният бюджет за деня просто не покрива списъка с ключови думи и това се оказва проблем.

2. Кампаниите ще бъдат спрени след изразходване на дневния бюджет

Тази причина е тясно свързана с първата. За онези от вас, които не знаят, е добре да се отбележи, че след като се изразходва дневният бюджет за една кампания, Google я спира до следващия ден. Това значи, че след изразходване на дневния бюджет вашите ключови думи няма да излизат при търсене до другия ден. А това може да окаже доста сериозен негативен ефект върху представянето на ключовите ви думи.

Да се върнем на примерната кампания. Ако за една от 40-те ключови думи конверсиите се отчитат вечер, но кампанията бъде спряна наобяд заради кликванията на допълнителните ключови думи, тогава ефективните ви ключови думи няма да могат да генерират реализации заради изчерпания дневен бюджет. Те дори няма да имат възможност да се включат в рекламния търг.

Ако решите да изпробвате новите ключови думи поне за кратък период от време, винаги можете да вземете мерки, за да избегнете подобни ситуации. Очевидно можете да увеличите дневния бюджет, но това невинаги е добро решение, особено ако искате да запазите доходоносността и високата възвръщаемост на инвестицията в рекламите или просто не разполагате с допълнителни средства. Също така можете да помислите дали да не намалите офертите за ключови думи, но това също е рисковано, защото е възможно да загубите конкурентния рекламен ранг.

3. Много е трудно да се поддържа голям акаунт

Независимо колко е голям вашият акаунт в AdWords, неговото управление изисква време. Помислете за всичко, което трябва да направите, за да бъде акаунтът ви добре поддържан. Оптимизация на рекламния текст, добавяне на отрицателни ключови думи и поддържане на офериране и бюджети – това са само част от нещата, с които трябва да се занимавате непрекъснато. Проследяването на все повече и повече думи допълнително утежнява ситуацията. В един момент нещата ще започнат да се пропукват и това ще се отрази зле на акаунта ви.

Въпреки това няма нищо лошо в тестването на нови ключови думи

Добре е да отбележим, че тестването на нови ключови думи е добра практика, но е важно да се поддържа баланс между ключовите думи в кампаниите ви. Когато добавяте нови думи, премахвайте такива, които не дават задоволителни резултати. Така ще можете да тествате новите думи, без да се налага да увеличавате бюджета си, особено ако сте в позиция, в която това е невъзможно.

Данните от заявките за търсене са един от най-добрите начини за идентифициране на потенциални ключови думи. И докато стандартните инструменти за анализ на ключови думи определено са полезни, данните от заявките за търсене ще помогнат да си създадете по-точна представа за това какво можете да очаквате от потенциалните ключови думи. Инструментите за анализ на ключови думи дават ориентировъчна информация като среден CPC, крайна цена, обем на търсене, но данните за заявки за търсене, наред с другата информация, ще ви дадат и такава за реалните CPC, цена и обем за съответната ключова дума.

Един от начините, по които можете да подходите към списъка си с ключови думи, е като използвате правилото 80/20. То гласи, че около 80% от следствията идват в резултат на 20% от причините. От гледна точка на PPC акаунта това означава, че около 80% от резултатите ще дойдат от около 20% от вашия списък с ключови думи. Следователно можете да добавяте все повече и повече ключови думи, но в крайна сметка резултатите ще дойдат от около 1/5 от тях. Това означава, че тестването на ключови думи е много полезно, но все пак не бива да забравяте, че по отношение на ключовите думи по-малко всъщност значи повече.





Публикувано на 04.12.2014
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация