Безплатна регистрация

Публикации

Какво трябва да знаете за последните промени на Google по отношение на адаптивния дизайн – част II

На 21 април Google въвежда основни промени в алгоритъма си за търсене, които ще се отразят сериозно на класирането на сайтовете в най-голямата световна търсачка.

 

На първо място в резултатите ще бъдат показвани онези сайтове, които имат мобилна версия или т. нар. адаптивен дизайн.

Това значи, че на челно място в списъка с резултати ще се окажат онези страници, които се приспособяват към размера на екрана и лесно могат да се ползват от различни устройства.

Тук можете да намерите втората част от отговорите на 9 значими въпроса по отношение на последните промени на Google, които засягат адаптивния дизайн, мобилните версии на сайтовете и техните резултати в класирането в търсачката.

 

4. Ще бъдат ли сайтовете, които се пренасочват към мобилен поддомейн, разпознати от Google като удобни за ползване през мобилни устройства?

Отговор: Това е изключително интригуващ въпрос, защото веднага след като Google въведе проследяването на сайтове, удобни за ползване през мобилни устройства, видяхме значителен възход при класирането на сайтове с мобилен поддомейн (m.example.com). Тръсачките сякаш разпознават мобилния поддомейн като сигнал, удобен за мобилни устройства и в същото време не вземат предвид други фактори като адаптивен дизайн или динамичен мобилен сайт. Също така интересно е да се наблюдава и ходът на господстващото мнение сред служители и представители на Google, които доскоро настояваха, че без адаптивен дизайн рейтингът на мобилните сайтове ще се срине. Безспорно приспособимите сайтове са по-малко уязвими от грешки и са лесни за индексиране от търсачките. Към момента изглежда Google все пак признава, че съществуват и други работещи варианти за мобилни уебсайтове.

 

5. Как да разбера дали сайтът ми отговаря на изискванията на Google за удобство при използване от мобилни устройства?

Отговор: Google предвидливо е създал инструмент, който ще оценява вашия сайт по различни критерии, за да реши дали той е удобен за ползване през мобилни устройства. Всички страници ще се оценяват индивидуално, на базата на URL адрес, и накрая ще имате категорично "да" или "не" от Google. Също така може да видите как се представя вашата страница като вкарате (от мобилно устройство) в търсачката site: + домейна, който искате да проверите. По този начин ще можете да видите всички страници, които се индексират от този домейн и кои се оценяват като удобни за използване от мобилни устройства.

От Google са категорични, че резултатите от тестовете за съвместимост с мобилни устройства ще са полярни – сайтът ви или е ОК за мобилни устройства, или не е. Няма 50% или 70% съвместимост, само "да" и "не". Също така стана ясно, че оценката за "мобилност" ще е малко или много в реално време – т.е. ако сайтът отговаря на изискванията, то ще се индексира по добър начин и ще се класира напред в резултатите. Ако междувременно обновите страницата си с актуален мобилен дизайн, може да мине известно време, докато "паякът" прочете новата информация. Но дори това не би трябвало да е проблем, стига сайтът да се "обхожда" сравнително често от търсачките.

Към момента инструментът, който Google предлага, не се държи много стабилно и не винаги е в съответствие с това, което виждаме на екрана на телефона си. Случва се и два сайта с напълно идентичен темплейт да се държат по различен начин, въпреки че единствената разлика е основният текст на сайта. Всички тези индикатори могат да сочат, че има техническо време, в което инструментът за оценка и софтуерът, който обхожда сайтовете, се разминават.

Това може да предизвика и ситуация, в която сайтът ви е разпознат като удобен за мобилни устройства, но да продължава да не се показва в резулатите, които връща търсачката. Простото решение на този казус би трябвало да е да обновите картата на сайта си и да се опитате да предизвикате ботовете да съберат свежа информация за страницата.


6. Как мобилните приложения ще повлияят класирането на сайта?

Отговор: Тук има няколко неща, които трябва да се вземат предвид. На първо място, ако мобилната заявка за търсене е тясно свързана с класацията на мобилните приложения (като приложението "download pages" в Google Play и iOS App Store), вашата страница може да се представя значително по-добре сред останалите мобилни резултати. Това е така, защото Google започна да третира приложенията като универсален резултат от търсенето, който се връща към App Pack в Google Play при търсене от устройства с Android, и добавя меню за приложения на устройствата с iOS.

App Pack представлява група от свързани приложения, които са класирани заедно за дадено търсене, и се показват заедно в отделна графа от органичните резултати от търсенето. Заради това те често се показват най-горе в резултатите от дадено търсене. Към момента има силна връзка между класациите на App Pack в Google Play и точното съвпадение по ключова дума в заглавието на приложението. Google също така изглежда цени най-добрите приложения и се опитва да поддържа само списък с такива, които имат над средното класиране в резултатите от търсенията (най-малко 3.5-4 звезди за често срещаните ключови думи).

Ако Google започне да предлага App Packs и за устройства с iOS, всички приложения ще бъдат оптимизирани по ключова дума, което вероятно ще ги вдигне по-високо в класирането за мобилни резултати и съответно ще повиши тяхната видимост и даунлоуд. В същото време, ако това се случи, много от най-добре индексираните сайтове ще се сринат в мобилните резултати при търсене, особено при ключови думи, които се припокриват с имената на приложенията. Това би могло да предизвика негативни последици за видимостта на мобилните сайтове, при това без да променя принципно тяхното място в класирането.

В рамките на конференция по темата българката Мария Моева, Webmaster Trends Analyst в Google, обяви наскоро, че "висококачествените приложения ще бъдат положителен фактор при мобилните търсения". Това би трябвало да значи, че вътрешните линкове между уебсайта и мобилното приложение ще подобрят класирането на страницата в резултатите от мобилното търсене. Вътрешните линкове са различни от класиранията в App Store на Google Play, защото те водят до специфично място в самото приложение. Те изглеждат като съвсем обикновени линкове в мобилната търсачка, но когато ги кликнете, имат опцията да водят към уеб линк, или към линк в приложението.

Към момента, ако добавите вътрешни линкове към мобилно приложение в Android и свържете URI с уебстраници със същото съдържание, Google ще разпознае връзката между съдържанието в приложението и вашето уеб съдържание. Също така ще позволи на потребителите, които са инсталирали вашето приложение, да достигат до съдържанието директно през самия app.

Мария Моева не дава повече информация за това как точно Google ще оценява качеството на приложенията, но най-вероятно става дума за сигнали от рейтинги, ревюта и брой +1 в Google Plus.





Публикувано на 13.07.2015
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация