Безплатна регистрация

Публикации

31 задължителни неща за електронната търговия

Това е списъкът с функции, опции и информация, който ще помогне на вашата електронна търговия. Различните идеи, които този списък дава, могат да варират според функцията и специфичните нужди на вашия бизнес.

 

Някои засягат само класическите онлайн магазини, които работят на принципа на каталожната търговия, докато други касаят електронния бизнес изобщо. Вижте какви са основните неща, които трябва да присъстват на вашия сайт, за да имате успешни продажби и доволни клиенти, независимо дали става дума за B2C (бизнес-към-клиент), B2B (бизнес-към-бизнес), B2G (бизнес-към-правителство/държавни и обществени поръчки) или дори предоставяне на платформи за независима търговия между клиенти (C2C).

1. Име на продукта

Използвайте H1 таг за името на продукта, това ще помогне на търсещите машини да индексират продуктовата страница.

2. Продуктови снимки

Добрите продуктови снимки са от решаващо значение, тъй като осигуряват първоначалното впечатление от стоката. Този фактор влияе изключително много върху крайното решение за покупка на клиента.

3. Бутон "Добави в количката"

Трябва ви хубав и достатъчно видим бутон, който да се различава от всички останали елементи в сайта. Призивът към действие е решаващ за добрите продажби.

4. Цена

Звучи логично и очевидно, но трябва да го имате предвид. Сложете цената на видимо място, нека всичко е кристално ясно.

5. Наличност

Никой не иска да си поръча нещо и след това да се окаже, че го няма в наличност. Покажете складовата наличност. За по-големи търговци показването на наличности по обекти е страхотен начин да привлечете клиенти в тях.

6. Начини за плащане

Покажете възможните начини за плащане – колкото повече, толкова по-добре. Ако клиентът може да плати по предпочитан от него начин, то е по-вероятно да направи поръчката.

7. Информация за доставката

Ключова информация! Осигурете всички данни за времето, опциите, начина на доставка, както и всички такси и оферти, които предлагате. Колкото по-добри възможности за доставка предлагате, толкова по-вероятно е клиентите ви да останат доволни от поръчката.

8. Политика за връщане на стоката

Ако клиентът не е сигурен дали иска да купи нещо или не – предложете му кристално ясна и ориентирана към потребителя политика за връщане на стоката. Това е от огромно значение, ако продавате дрехи, обувки, неща с размери. Дайте възможност на клиентите да върнат неподходящите размери, и те ще се върнат при вас, за да пазаруват спокойно. Същото се отнася и за рекламациите.

9. Продуктови описания

Обърнете внимание на продуктовото представяне! Не копирайте дословно стандартното описание на производителя. Напипайте пулса на своята собствена таргет група и предложете уникално и смислено описание на вашите стоки и услуги. Това повишава доверието във вашата страница, а освен това ви осигурява по-добро индексиране. Ако вашите конкуренти, които предлагат същия или сходен продукт, използват описания и спецификации "по калъп", вие ще имате шанса да изпъкнете при клиентско търсене, защото вашето описание е уникално.

10. Продуктови спецификации

Клиентите имат нужда от детайлите. Опишете материалите, размерите, теглото, начините за експлоатация и поддръжка, пране, чистене... всичко, от което клиентът се нуждае, за да е максимално информиран, а понякога и малко повече.

11. Размери

Важно е да имате добър и интуитивен начин за ориентиране в размерите. Съпоставки с различните мерителни системи е добро начало. Това важи с особена сила за търговците на дрехи и обувки.

12. Цветове

Покажете различните цветове нагледно, най-добре с различна продуктова снимка за всеки артикул.

13. Потребителско съдържание

Тази точка минава към незадължителните, но е едно от най-смислените допълнения към продуктовите описания. Дайте възможност за ревюта и оценка от потребителите, за да изпъкнете и да повишите доверието в сайта.

14. Оценка на продуктите

Проста опция за гласуване ще ви предостави полезна информация за най-търсените и най-харесваните продукти на страницата, а освен това ще насочи и новите клиенти за това какво се търси.

15. Коментари

Секциите за коментари не са типични за онлайн магазините, но могат да са много полезни от гледна точка на въвлеченост на клиентите и трафик на сайта.

16. Инструменти за оценка

Една функция, въведена от Amazon, предлага опцията "Беше ли тази информация полезна за вас" - прост инструмент, който може да даде ценна информация за най-добрите и полезни ревюта в сайта.

17. Опция за сортиране на ревюта

Полезно приложение, при което може да разделите таргет групите в сайта. Например, ако продавате фотоапарати, и клиент иска да прочете ревюта, касаещи любителски камери, дайте възможност за избор по различни критерии. Щом е полезно за клиента – значи е полезно и за търговеца!

18. Списък на желани продукти

Удобна функция, която дава възможност на потребителя да отбележи продукти, които би си купил. Използвайте тези данни, за да припомните на клиента какво си е харесал при предното си посещение, а също и за да му предложите оферти, отстъпки или промоционални предложения за исканите от него стоки (например по email).

19. Видео

Вградени видеоклипове могат да обогатят информацията и да направят продуктите по-атрактивни за клиентите. Ревюта, тестове и екшън-клипове могат да подобрят сериозно представянето на предлаганите продукти.

20. 360º визия

Страхотен начин за представяне на продуктите от различен ъгъл.
 
21. Zoom

Възможност за близко разглеждане на продуктите.

22. Международно ценообразуване и валутен калкулатор

Полезен инструмент за електронна търговия, която се развива в различни страни или на територията на ЕС.

23. Информация за доставки в чужбина

Осигурете информация за доставките в различни страни с помощта на икони с флагове. Дайте информация под формата на сравнителна таблица или падащо меню за всяка държава или зона.

24. Обозначения за сигурност

Обозначенията за сигурност и т.нар. "знаци на доверие" (trustmarks) са сертификати, удостоверяващи това, че търговците и съответните сайтове са преминали различни тестове на сигурността и неприкосновеността. Те имат за цел да успокоят клиентите, че пазаруват безопасно и сигурно и да им гарантират най-добрите услуги и продукти. Такива знаци имат например разплащателните услуги като PayPal, кредитните карти Visa, MasterCard и т.н. Различните сертификати за качество също разполагат с обозначения, които можете да поставите на сайта си.

Доверието, разбира се, не се гради само на няколко лога. За да ви вярват клиентите, трябва да им предложите качествена услуга, удобен и лесен за използване интерфейс и прозрачна ценова политика.

25. Чат

Живият чат е добро допълнение към цялостния позитивен имидж на сайта ви и може да улесни пазаруването. В много случаи подобна работа върши и актуален номер за контакт.

26. Продуктови кодове

Възможността за въвеждане на продуктовия код в полето за търсене може да улесни вашите клиенти. По този начин те лесно и сигурно ще могат да се убедят, че разглеждат правилния продукт. Свързването с номенклатурата на производителя е добра опция за каталожните сайтове.

27. Специални оферти

Ако предлагате намалени стоки, промоционални оферти, безплатна доставка или други екстри – обявете го така, че да се види. Това стимулира продажбите.

28. Статистики

Сайтове като Etsy показват броя разглеждания и оценките, които хората са дали за даден продукт. Което логично води до

29. Социални мрежи

В зависимост от продукта или услугата, която предлагате, може да интегрирате опция, с която потребителите да се отбелязват – работи чудесно в реално време за хотели, ресторанти, но също и за магазини. "Социалното доказателство" е чудесен начин да  следите интереса на хората, но по-хубавото е, че това е видимо и за вашите клиенти.

30. Бутони за споделяне

Дайте възможност на самите клиенти да ви промотират. Те може да не си купят вашата стока, но да я шернат в Pinterest и така да добиете по-голяма публика. Направете споделянето на продуктите ви лесно и интуитивно, и резултатите ще ви се отплатят щедро.

31. Сходни продукти и кръстосани продажби

Докато клиентът разглежда определен продукт, можете да му предложите и други такива, които да го допълват - аксесоари или сходни продукти.





Публикувано на 13.07.2015
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация