Безплатна регистрация

Публикации

Неетични методи за реклама и PR в интернет – втора част

Работейки в интернет, ние ежедневно се сблъскваме с подобна реклама (получавайки спам, натъквайки се на изплуващи прозорци и т.н.). Голям брой популярни ресурси вече са се сблъсквали с проблема, наречен тайпоскуотинг. Ние препоръчваме на читателите по възможност никога да не използват подобни неетични методи. В същото време знанието на това, „какво не трябва да се прави“, може да бъде доста полезно. Много потребители на интернет използват неетични методи (самостоятелно или привличайки специализирани фирми), без дори да знаят за възможните негативни последствия (включително и наказателната отговорност). От друга страна знанието на „мръсните“ методи може да помогне на нашите читатели по-ефективно да се борят с тях.

 

Вижте: Неетични методи за реклама и PR в интернет – първа част

Измами с броячите на сайтовете


Високите места в популярните рейтинги могат да осигурят голям приток на целеви посетители. Така например сайтовете, заемащи високи позиции в различните рейтинги и класации, се посещават от хиляди допълнителни посетители. За привличането именно на такива посетители някои притежатели на сайтове извършват измами с броячите на сайтовете. Втората причина е желанието да се измамят рекламодателите. Колкото е по-висока посещаемостта на сайта, толкова по-големи суми може да донесе той от реклами.

Съществуват множество компютърни програми, които позволяват натрупването на фиктивни посетители в брояча. Тези програми в една или друга степен имитират поведението на реалните посетители. Обаче модераторите на рейтингите се борят с подобни измами. „Нечестните“ сайтове могат във всеки един момент да бъдат изключени от рейтингите. Обаче много по-големи неприятности заплашват собствениците на подобни сайтове, ако бъдат разкрити от техните рекламодатели. В различни страни това вече е довеждало до гръмки скандали, основно те са се отнасяли на сайтове за недвижимо имущество.


Натрупване на посещаемост


Натрупването на посещаемост на сайтовете представлява изкуствено привличане на значителен брой незаинтересовани посетители. То се извършва поради същите съображения, както и измамите с броячите на сайтовете. При това за собственика на сайта е все едно, откъде идват посетителите. Съвкупността на тези случайни посетители е прието да се нарича „порно-трафик“. И наистина един от най-разпространените методи за натрупване на посещаемост е преадресирането на посетители от порнографските сайтове.

Няма да се спираме подробно на всички методи за изкуствено натрупване на посещения. Ще приведем само няколко странни примера. Един познат например всеки ден идваше в компютърната зала на университета и от всеки един компютър посещаваше собствения си сайт... От същата сфера е и желанието на някои работодатели всичките им служители да направят страницата на корпоративния сайт за начална страница в браузъра. Както и в случая с измамите с броячи, съществуват голям брой разнообразни автоматични системи за натрупване на посещаемост. Широко разпространение има също така привличането на „професионални web-сърфисти“. Обаче случайните посетители се отнасят към предлаганите от тях сайтове неутрално или дори негативно. Крайно незначителна част от тези посетители започват постоянно да посещават сайта и в бъдеще.


Изплуващи прозорци


Изплуващите прозорци са допълнителни прозорци на браузъра (по правило с по-малък размер от основните), които се появяват при отварянето на определени страници на Вашия сайт. Сред повечето потребители на интернет това предизвиква само раздразнение. Обаче сред неетичните методи се отличават с доста висока ефективност. Въпреки че изплуващите прозорци предизвикват по-голямо раздразнение от банерите, според мнението на редица аналитици те имат приблизително два пъти по-висока ефективност. Според експерти в близко време ефективността на изплуващите прозорци обаче многократно ще намалее. Разработчиците на браузъри вече задължително включват механизми за блокиране на изплуващи прозорци. Ако Вие все пак използвате този вид реклама, можем да дадем следните препоръки. Първо, този метод може да се използва само в много ограничен обем (не си струва да се злоупотребява с търпението на посетителите в сайта). Второ, посетителите ще са по-малко раздразнени, ако изплуващите прозорци се появяват в момента, в който те напускат сайта.

Вижте: Неетични методи за реклама и PR в интернет – трета част





Публикувано на 08.02.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация