Безплатна регистрация

Публикации

Размерите на интернет страниците и разделителната способност на мониторите

Оптимизирайте интернет страниците за разделителна способност от 1024х768 и по-висока, тъй като това са най-популярните в момента разрешения, но използвайте плаващ дизайн, който правилно се разтяга при по-ниски и по-високи разделителни способности.

 

Един от най-задаваните въпроси от начинаещите уеб дизайнери е: „За каква резолюция трябва да разработваме дизайна на интернет страниците?“ Пълният отговор ще е малко размит, но основните съвети са очевидни:

* Оптимизирайте за 1024х768 и по-високите резолюции – това са най-разпространените разделителни способности на мониторите. Несъмнено трябва да се ориентирате към мониторите на Вашата целева аудитория, а също така имайте предвид, че в бъдеще размерите със сигурност ще се променят. Размерите могат да се различават и ако, да кажем, създавате интранет за компания, чиито служители ползват само големи монитори.

* Не трябва да създавате сайтовете си само за конкретна разделителна способност на екрана, тъй като мониторите на потребителите силно се различават. Различията могат да бъдат изключително много, тъй като сърфиращите в интернет не винаги максимисират своите браузъри, особено ако притежават големи екрани.

* Използвайте „плаващи“ дизайни, които се разтягат според конкретния размер на прозореца на потребителя, избягвайте статичния дизайн, който винаги е с един и същ размер.

Към днешна дата около 20% от всички монитори са настроени на резолюция 1024х768 пиксела, а с резолюции 1280x1024 и 1280x800 са съответно 18% и 17%. За сравнение – около 1% използват 800х600 и затова напълно очевидно е, че не е така важно да се целите към потребителите с малки дисплеи. Но дори и този един процент потребители не трябва да се игнорира.

Оптимизация за 1024х768 и по-високи разделителни способности

Когато говорим за оптимизация, имаме предвид, че Вашата страница трябва да изглежда и да работи оптимално на най-разпространените разрешения. При това тя трябва да изглежда добре и на другите размери, именно затова се препоръчва използването на плаващ дизайн.

Трите най-главни критерия за оптимизация на интернет страниците за определен размер на екрана са:

* Пърновачален обзор: могат ли потребителите да видят цялата ключова информация, без да се налага да скролират страницата? Тук става дума за компромис между броя на показаните обекти и доколко детайлно е изобразен всеки един от тези обекти.

* Четимост: доколко текстът в различните колонки се чете лесно?

* Естетика: доколко добре изглежда Вашата страница, когато всички елементи са с точните си размери и правилно разположение? Например дали надписите са точно под снимките и т.н.

Трябва да проверявате страниците си според тези три критерия при различните възможни разделителни способности, като постоянно променяте размера на екрана от 800х600 до 1280x800 и нагоре. Всичко трябва да изглежда на високо равнище при всички разрешения.

Както показва първият критерий, винаги трябва да се взима под внимание скролирането на страниците. Обикновено потребителите не обичат да скролират. Когато разработвате дизайна, трябва да взимате под внимание какъв обем информация ще видят потребителите Ви, ако скролират един или два пълни екрана в браузъра.

Скролирането и първоначалният обзор зависят от размерите на екрана: колкото е по-голям екранът, толкова повече информация ще бъде показана и съответно ще трябва да бъдат направени по-малко скролирания. Ето защо се препоръчва да оптимизирате страниците си за най-популярните резолюции и да покажете най-важната информация, без да прибягвате към скролиране.

Относно миниатюрните екрани, например на мобилните устройства, плаващият дизайн трябва да промени мащаба си според резолюцията, но в никакъв случай не оптимизирайте Вашия фирмен сайт за тези екрани. Сферата на мобилните телефони има своята специфика и за да оптимизирате сайта си за тези устройства, е необходимо да създадете отделна услуга, която да е с по-малко функции, да бъде написана по-съкратено и която да бъде ориентирана по-скоро към презентиране съдържанието на сайта.





Публикувано на 14.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация