Безплатна регистрация

Публикации

10 основни принципи за създаването на ефектно лого

Какво трябва да бъде логото? Как да го направим максимално ефективно и запомнящо се? Все пак логото е много важен елемент от стила и идентификацията на интернет сайта, фирмата или търговската марка. По-долу са изброени 10-те основни принципи, които трябва да се спазват за създаването на правилно лого.

 

1. Простота
Практически всички отлично направени лога се отличават с простота и яснота. Трябва да се използва само най-необходимият минимум, за да не изглежда логото претрупано.

2. Привлекателност
Заглавието на този принцип говори само за себе си. Логото трябва да е привлекателно за хората. Важно е хората да му обръщат внимание. То трябва с нещо да направи впечатление, да предизвика у човека определени емоции, да предизвиква емоционален отклик.

3. Четимост
Може би всеки от нас се е сблъсквал с такива лога, които, въпреки външната си оригиналност, са практически нечетими или смисълът на текста им е неясен или заблуждаващ. Не трябва да караме хората да разшифроват текстовете в логото.

4. Запомнящ се дизайн
Този принцип предполага, че човек, след като е видял един път логото, следващия път ще си каже: „Това лого вече съм го виждал!“. Т.е. удачното съчетаване на визуални елементи и надписи да помага на хората в бъдеще да разпознават и идентифицират логото.

5. Универсалност
Винаги трябва да се помни, че ежедневната мода е променлива. Понякога търсенето на свръхновото може да доведе до бързото остаряване на логото. Затова е по-добре да се използват универсални и изпитани дизайнерски методи и инструменти.

6. Оригиналност
Естественият стремеж на всеки дизайнер е да направи логото оригинално. Обаче също така е много важно тази оригиналност да не бъде за сметка на простотата. Затова е по-удачно да не се утежнява дизайнът на логото с многобройни декоративни елементи.

7. Асоциативност
Визуалната част от логото, шрифтът и цветът му трябва да предизвикват изключително уместни асоциации и да създават точен образ, който съответства на общата тематика на логото като цяло.

8. Функционалност
В момента на създаването на логото дизайнерът трябва да си представя как то ще се мащабира, на какви места евентуално ще бъде разположено и как то ще изглежда в едноцветен вариант. Затова векторният формат е оптимален за изготвяне на ново лого.

9. Уникалност
В дизайна на едно лого участват цветове, шрифтове, визуални елементи и пространственото им разположение. Именно неповторимото авторско съчетание на тези компоненти създава индивидуалността и уникалността на Вашето лого.

10. Креативност
Тук се подразбира наличието на някакъв скрит смисъл или послание в логото. И това послание трябва да бъде просто и понятно. Тъй като, ако човек схване това послание, тогава със сигурност ще го оцени и ще запомни Вашето лого.





Публикувано на 08.09.2010
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация