Безплатна регистрация

Публикации

10 правила за успешното водене на бизнес-блог

Блоговете откриват нови хоризонти в комуникациите, но създаването на собствен блог е едва началото на едно увлекателно пътешествие в блогосферата. Воденето на бизнес блог се отличава по кардинален начин от писането на личен дневник. Ако Вие едва сега започвате да го водите, пригответе се за появата и на първите грешки, обаче това не трябва да Ви обезкуражава.

 

Приятно е да си помечтаем, че ръстът на популярността на блога ще наподобява експоненциална крива. Обаче в реалността не всичко тече така гладко, както ни се иска. И в частност - ако вашата компания не е популярна търговска марка. Затова първите месеци или дори година темпът на ръста ще бъде по-малко значителен. Но има и добри новини: ако следвате твърдо някои основни принципи, блогът може да донесе немалко ползи за Вашия бизнес.

Начинаещите блогъри трябва да усвоят следните правила: бизнес блоговете, които се планира да се поддържат през продължителен период от време, изискват много усилия и време. Двата най-важни ключа за изграждането на успешен блог и привличането на аудитория са последователността и периодичността. Блогърът, който ги недооценява, рискува да пропилее всичките си усилия напразно.

Следват 10 съвета за използването и популяризирането на един бизнес блог:

1. Пишете в същия стил, в който обикновено говорите. Не трябва да разговаряте с читателите като с клиенти. По-добре общувайте с тях все едно сте стари приятели. Един от начините за постигането на това е да си представите целевия пазар и след това да се опитате да го индивидуализирате. Когато пишете, помнете, че читателят не е абстрактен, а е напълно конкретна личност.

2. Избирайте много внимателно изпълнителя. Блогърът трябва да има отлична представа за Вашата компания и за темите, които трябва да се изложат във виртуалното пространство. Никой не познава Вашия бизнес и пазара толкова добре, колкото Вие самите, обаче, ако поради някакви причини Вие не можете да водите блога, обърнете се към човек, който е отлично запознат с Вашия бизнес. Този човек не е задължително да има непосредствено отношение към продажбите или целевия пазар, но може да бъде от отдела за техническа поддръжка или да отговаря за работата с клиентите.

3. Пишете регулярно. Периодичността е важна тогава, когато сте установили доверителен контакт с аудиторията, която вече очаква от Вас новини, идеи и решения. Поради това те ще посещават страниците Ви отново и отново или ще се абонират за бюлетините Ви и RSS-каналите. Последователността поражда постоянство.

4. Блогърите са щедри в използването на линкове. Позовавайте се на други постове, на нови ресурси, авторски сайтове и посочвайте авторството там, където е необходимо. Това в значителна степен ще помогне за изграждането на изгодни отношения с други блогъри във Вашата ниша. Последните по достойнство ще оценят Вашите старания и също така при възможност ще се позовават на Вас.

5. Поощрявайте обратната връзка и обсъжданията. Коментарите са една от уникалните възможности на блога. Дайте възможност на хората да пишат във Вашия блог и те от своя страна с радост ще Ви приемат в качеството на коментатор в своя блог. По този начин няма да изгубите нужния контакт, а интересният диалог впоследствие може да бъде възобновяван и продължаван.

6. Не пренебрегвайте ключовите думи. Умелото им използване ще Ви помогне в ранжирането – един от най-важните фактори в оптимизацията за индексиране от търсачките. Индексиращите роботи на търсачките преглеждат таговете със заглавията, основния текст, форматирания текст (който се отделя от общия текстов масив), а също така съдържанието на хиперлинковете.

7. Допълвайте текстовете си с качествени илюстрации. Визуалното съдържание само по себе си въздейства положително на външния вид на блога и освен това улеснява възприемането на информацията.

8. Популяризирайте своя блог последователно. Посочете адреса му в долния колонтитул в шаблона на писмата си в електронната поща, уведомете за него своите клиенти, рекламирайте го на презентации и други корпоративни мероприятия.

9. Поощрявайте абонирането за бюлетини и RSS. Хората, които за пръв път са посетили Вашия блог и са го харесали, след няколко дни могат просто да забравят за него. Ако се абонират за Вашия RSS-канал обаче, те ще получават новите Ви постове веднага след като ги публикувате.

10. Социализирайте се. Блоговете са социален инструмент. Когато успеете да въвлечете в дискусия и други блогове, може напълно справедливо да се смята, че блогът Ви вече е преминал на следващо ниво на развитие. Блогърите имат традиция да поддържат отношения с други блогъри.

Никой не може да създаде успешен блог за една вечер, ако разбира се не е някоя много известна личност. Воденето на блог отнема немалко време и сили, но ако се направи добре, той може да стане нелоша среда за увеличаване на продажбите. Изисква се единствено известно търпение. Блогът ще доведе Вашите маркетингови достижения до нов етап, обаче не трябва да се забравя, че той трябва да се използва като допълнение към останалите стратегически инструменти на успешния бизнес.





Публикувано на 14.06.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация