Безплатна регистрация

Публикации

3 начина за използване на социалните мрежи в SEO - втора част

Много от Вас са отбелязали нарастващата роля на социалните мрежи за оптимизацията на сайтове за търсачките. В същото време, ако не бъдат използвани правилно, те могат да се превърнат в огромни черни дупки, които да „изсмучат“ от сайта ви взаимодействието с клиентите. Така че създаването на фен-страница във Facebook с надеждата това да подобри посещаемостта на сайта Ви няма да е достатъчно.

 

Вижте: 3 начина за използване на социалните мрежи в SEO - първа част 

Инфографики


Инфографиката е графично представяне на част от информация в интерактивна и лесна за възприемане форма. Оформлението й може да варира от композиция на най-често консумираните безалкохолни напитки до детайлна схема на разпределението на бюджетните средства на страната.


Последно време тече разгорещена дискусия за използването на инфографики с цел да се заблудят търсачките. Сайтът reddit.com съдържа великолепно описание и дискусия относно проблемите с използването на инфографики, както и описание на цялостната „екосистема“ на тези графични средства. Много хора са загрижени от факта, че инфографиките получават висок ранк от търсачките, използвайки измамни техники: публикуват инфографика на определена тема, но текстът и останалите елементи на страницата пренасочват към съвсем други материали.


Ключът към успешна и етична стратегия с инфографиките е в качеството на информацията, която представяте. Една безинтересна или тривиална инфографика най-вероятно няма да е от голяма стойност за оптимизацията за търсачките. При създаването на инфографики започнете с проучване на ключовите думи. Фокусирайте се върху тема, която е достатъчно популярна, за да грабне вниманието на посетителите. Едно просто проучване с помощта на Google’s Keyword Tool може да отнеме 10-15 минути, но в същото време може да Ви донесе неизмерими ползи.

След като сте направили проучването на ключовите думи, подберете нещо наистина интересно като тема. Това може да е някакво уникално Ваше хрумване или може би разискване на някаква спорна тема. Във всеки случай уверете се, че идеята е оригинална. Ако притежавате голям уеб сайт, анализирайте Вашето собствено съдържание и опитайте да представите необичайна гледна точка върху тематиката, на която той е посветен.

Независимо от това дали реакцията на потребителите на Вашата инфографика е положителна, или отрицателна, за Вас е важна стойността й в рамките на избраната
SEO-кампания. Можете да изберете както да предизвиквате недоволството на аудиторията, така и да се съобразите с нейните желания и предпочитания. Пътят, който ще изберете, зависи изцяло от Вас и той зависи от това, доколко можете да са позволите натрупване на негативни реакции.

Най-важният аспект за получаване на добри
SEO резултати от инфографиките е даването на възможност за лесното им повторно публикуване на други сайтове с включването на линк, водещ обратно към Вашия сайт и източника на инфографиката. Това не е трудна задача, но трябва да бъде извършена по един етичен начин. Използвайте ключови думи, които са директно свързани със съдържанието на поста. Уверете се, че Вашите потребители могат да видят превю на това, как тя ще изглежда, преди да я публикуват на своя собствен сайт. Придържайте се към етичните техники за оптимизация, за да избегнете налагането на санкции от страна на Google.


Поставянето на Digg-бутон на страницата с инфографиката също така може да Ви помогне за популяризирането на Вашия постинг. Освен това трябва да улесните потребителите в максимална степен да споделят Вашата публикация в Digg и всички останали основни сайтове. Използвайте техниките и плъгините, споменати по-горе, и ще можете да получите от тях максимални ползи.

За да обобщим препоръчителния подход по отношение на инфографиките:

1. Направете проучване на ключовите думи и открийте тема с добър потенциал, която е директно свързана с Вашия бизнес и целеви пазар;

2. Разработете инфографика, която да дава отговор на важен за потребителите въпрос, която съдържа комични елементи, или дори предизвиква гнева на голяма група хора.

3. Създайте линкове към страницата с инфографиката от колкото може повече страници на Вашия сайт.
4. Добавете удобен за потребителите плъгин за споделяне съдържанието на страницата.

5. Публикувайте инфографиката на страницата на Digg и други сайтове за инфографики.

Най-трудната част от този процес е откриването на тематика, която да се вписва във Вашата пазарна ниша, както и създаването на дизайн с максимален визуален ефект.

Вижте:
3 начина за използване на социалните мрежи в SEO - трета част





Публикувано на 19.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация