Безплатна регистрация

Публикации

Добрият уеб дизайн трябва да носи приходи

Добрият дизайн на сайта вече не е разкош, а необходимост. С всеки ден броят на уеб сайтовете се увеличава все повече и повече. Общото равнище на дизайнерската грамотност постоянно се повишава, а следователно и изискванията към съвременния дизайн са все по-високи и по-високи.

 

Попадайки на зле оформена страница, посетителят може да я възприеме като неуважение към себе си и най-вероятно много бързо ще напусне такъв сайт. Тук ще разгледаме начините, позволяващи да се повиши смисловото натоварване на текста и изображенията на уеб страниците.


Какви са функциите на дизайна:


* да привлече вниманието
* да направи сайта различен от останалите
* да предостави пълна и изчерпателна информация

Нека да разгледаме тези пунктове по-подробно.


Привличане на вниманието


Добрият дизайн няма да позволи на Вашето послание да се изгуби сред милионите останали сайтове. За да бъде конкурентоспособен, дизайнът е важно да остава незабелязан.

Разглеждайки страниците на най-популярните сайтове, съвсем не е трудно да се открият техните общи свойства. Важно е да се разбере с какво те привличат вниманието на посетителите. Какви цветови решения, шрифтове, иконки и графики използват те и как оформят цялостния дизайн на страниците си.


Сайтът трябва да се отличава от останалите


Дизайнът трябва да осигурява узнаваемост на Вашия сайт. Например, закусвалните на Макдоналдс могат да се разпознаят от няколкостотин метра. Същото може да се каже например и за бензиностанциите на Шел. Очевидно е, че тази узнаваемост носи немалки приходи на тези фирми, така че защо и в нашия случай да не използваме този прийом?

Индивидуалността на даден сайт може да се подчертае с необичайно разположение на елементите или с оригинални цветови решения. Стилът на сайта може да бъде консервативен, съвременен или пък романтичен.

Интерфейсът трябва да е еднакъв на всичките страници на сайта. Първо, това ще даде възможност на посетителя без трудности да намира необходимата му информация, и второ, страниците с еднакъв дизайн ще се възприемат като „стари познати“. Както е известно, всеки човек предпочита познатото пред неизвестното. Узнаваемостта на сайта в крайна сметка ще се превърне в немаловажен аргумент в борбата с конкурентите за привличане на нови потенциални клиенти.


Ефективният дизайн също така предоставя изчерпателна информация


Преглеждайки страниците на Вашия сайт, посетителят незабавно ще си създаде впечатление за значимостта на съдържанието. Ефектният дизайн трябва да подчертава важността на посланието. Правилно подбраните шрифтове, цветове, рамки, икони и празни пространства създават положително впечатление у посетителя.

Ако обаче цялата страница е набрана с един и същ шрифт и е претъпкана с ненужни детайли, у посетителя ще се изгради впечатление за непрофесионализъм на автора.

От изключително значение за добрия дизайн е удобството за четене, което зависи от параметри като дължина на редовете, разстоянията между редовете, подравняване, размер на шрифта и т.н. Големите текстове е добре да се разбиват на лесни за възприемане фрагменти. Поставяйте подзаглавия, използвайте схеми, диаграми и таблици. По възможност заменяйте част от текста с илюстрации. Ефектният дизайн облекчава възприемането на страницата, т.е. поднася информацията в пълен обем.





Публикувано на 17.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация