Безплатна регистрация

Публикации

Изтеклите домейни – съкровище... или кошмар?

Изтеклите домейни са в голяма степен като колите на старо. Всъщност не можете да бъдете напълно сигурни кой е притежавал тази кола и какво е правил с нея преди да я купите. С колата на старо рискувате сериозно да се охарчите за ремонти, което е достатъчно лоша новина. Обаче един домейн на старо може да Ви излезе дори още по-скъпо. Лошият домейн може да Ви коства трафик, ранг в търсачките, както и имиджа на компанията Ви.

 

Кой е изоставил този домейн и защо?

Защо предишният притежател не е пожелал да продължи ползването на този домейн? Причините за това могат да бъдат и напълно невинни. Той може би:


* е бил прекалено зает, за да се занимава със сайта;
* вече не е могъл да си го позволи;
* прекратил е бизнеса, с който се е занимавал;
* или просто е загубил интерес.

Тези причини няма да Ви създадат проблеми. Всъщност те могат да Ви донесат известен трафик към новия сайт от предишните посетители.

Обаче има и още една и то доста често срещана причина, поради която собствениците се отказват от домейните си: на тях им е наложена перманентна забрана от търсачките заради спам.


Търсачките не обичат сайтовете със спам


Търсачките ненавиждат спама. Той замърсява техните резултати при търсене, заема дисково пространство и отблъсква хората, които ползват тези търсачки. Повечето от тях предприемат агресивни мерки, за да идентифицират сайтовете със спам и да ги накажат. Най-големите нарушители получават наказание, което е еквивалентно на смъртна присъда: името на домейна е перманентно заличено от индекса на търсачката.

Когато това се случи, домейнът вече е безполезен за спамера. Цялата му усърдна работа за заблуждаване на алгоритмите на търсачките, за манипулиране на мета-таговете и за създаване на фалшиви линкове се оказва напразна. Така че той изоставя този домейн и избира друг, който отново може да му донесе трафик. И скоро след това старият домейн се появява в списъците с изтекли домейни.


Много скъпа грешка


Тук е моментът, в който се появявате Вие. Мислите си, че сте открили домейна на мечтите си и с нетърпение го регистрирате, преди някой друг да го е взел. Няколко седмици или месеци по-късно дизайнът на Вашия сайт е готов.

Естествено Вие регистрирате сайта си в най-популярните търсачки и директории и с нетърпение следите логовете на сървъра за посещения на спайдърите на търсачките. Обаче те така и не се появяват... нито пък посетители. Защо? Вашият мечтан домейн се е превърнал в кошмара за всеки притежател на сайт.

За нещастие в такъв случай не можете да направите почти нищо. Когато Google наложи забрана на даден домейн заради спам, тази забрана е перманентна. Има възможности за премахване на подобна забрана, но това може да отнеме много време, усилия и цяло състояние.


Признаци за спам


Когато купувате изтекъл домейн, отделете време за проучване. Вашата онлайн идентичност си струва най-малкото да направите това, както бихте сторили и при купуването на кола на старо. Проверете за наличие на признаци за спам, преди да закупите своя домейн на мечтите.

Проучете стария собственик

Дали той или тя притежава само един домейн или хиляда такива? Бъдете нащрек със собственици, които притежават множество домейни. Те най-вероятно са или спекуланти, или спамери, които свързват с линкове различните си сайтове с цел да заблудят алгоритмите на търсачките.

Проверете архива на WayBack Machine

Техните спайдъри претърсват уеб-пространството и записват „историята“ на уеб страниците – там се съхраняват записи за това, как даден сайт е изглеждал от 1996 г. досега. Напишете името на домейна, от който се интересувате и вижте как той е бил използван в миналото. Можете да останете шокирани.


Задайте правилните въпроси

Посещавайки WayBack Machine можете да намерите отговори на следните въпроси:
1. Дали на този домейн всъщност въобще е имало сайт или той е бил закупен със спекулативна цел?
2. С какъв бизнес е бил свързан домейнът?
3. Какъв е бил рангът на сайта и каква е била популярността на линковете в него? Имайте предвид, че ако домейнът е затворен наскоро, в търсачките и директориите най-вероятно все още има информация за предишния сайт. Някои търсачки се ъпдейтват регулярно, докато на други това може да им отнеме месеци.

Отговорите на тези въпроси ще Ви дадат достатъчно информация, за да вземете правилно решение. Един домейн, на който никога не е бил качван сайт, най-вероятно е напълно безопасен. Същото се отнася и за домейн, свързан с легален бизнес. А ако предишният сайт е имал добър ранг и популярност, Вие дори ще спечелите още преди да сте започнали разработването на страниците си.

Наистина Ви препоръчваме да направите обстойно проучване преди да закупите изтекъл домейн. Тази покупка е дори по-важна от закупуването на кола, тъй като тя е свързана с развитието на Вашия онлайн бизнес и е от изключително значение за бъдещия Ви успех!





Публикувано на 03.11.2010
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация