Безплатна регистрация

Публикации

Какво е система за управление на съдържание и дали се нуждаете от такава?

Системата за управление на съдържание (CMS) е софтуерен продукт, който компаниите използват, за да управляват съдържанието на своите уеб сайтове. Някои от тези системи са доста сложни и доста скъпи, докато друга част от тях са лесни за ползване и на доста приемлива цена (дори и безплатни).

 

Общо казано управлението на съдържанието е процес, който дава възможност на хората по-лесно да създават и обновяват съдържанието на техните сайтове. Дали Вашата компания се нуждае от CMS? Сега ще разгледаме какви възможности има в тази насока.

Първата стъпка при определянето на това, дали наистина се нуждаете от CMS, е да обърнете внимание на големината на Вашия сайт и на това, колко често го обновявате. По принцип, ако имате малък сайт със статично съдържание, най-вероятно няма да се нуждаете от CMS. В същото време, ако сайтът Ви се състои от богати на съдържание страници и категории, които се обновяват ежедневно или ежеседмично, тогава една система за управление на съдържанието би улеснила живота Ви неимоверно.


Коя CMS е най-подходящата за Вашия сайт?


След като вече сте взели решение за използване на система за управление на съдържанието, сега нека разгледаме няколко фактора, които ще Ви помогнат да се спрете на най-подходящата за Вашия конкретен случай.

Трябва да обмислите броя на хората, които ще работят върху Вашия сайт. Повечето CMS имат вградена система за версии. Това означава, че се запазва архив на всички промени, внесени по страниците на сайта. Така, когато е внесена поправка, която не е трябвало да бъде правена, системата ще Ви даде възможност да се върнете към предишната версия на страницата. Системата за версии също така записва информация за това, кой е направил дадени промени по страниците. Ако по сайта Ви работят много служители, може би използването на система за управление на съдържанието ще Ви помогне за отчитането на това, кой и кога публикува и редактира дадени материали. Обаче ако нямате много редактори за съдържанието на сайта, може би няма да се нуждаете от такава функционалност.

Друг фактор, който трябва да се вземе под внимание, е доколко е усложнено оформлението и доколко подобни или различни са страниците на сайта. Ако всичките страници използват подобно оформление, тогава системата за управление на съдържанието може много по-лесно да бъде внедрена. В противен случай, това може да се окаже трудоемка задача, тъй като ще трябва да създавате много различни шаблони при инсталирането й. Също така ще трябва да решите дали дадена CMS ще Ви свърши работа в готовия си вид, или ще Ви се наложи внасянето на известни промени в нея, за да работи по начина, по който желаете. Някои системи позволяват това да става лесно, докато други – не чак толкова. Ако сред служителите Ви има програмисти, които да Ви помогнат за приспособяването на софтуера, това също може да е от полза.

Когато сравнявате потенциалните варианти, погледнете дали дадена система за управление на съдържанието има функционалност за оптимизиране за търсачки. Вашата CMS трябва да Ви дава възможност за лесно оптимизиране на сайта. Трябва да се уверите, че системата включва всички зони във Вашия шаблон, от които се нуждаете, за да можете лесно да въвеждате и редактирате мета-таговете. Това може да е проблематично, ако използвате един и същ шаблон за всичките си страници. Трябва да се уверите, че страниците, на които публикувате Вашите статии, съдържат  Title, Description и Keyword-тагове и че човекът, който въвежда съдържанието на страниците, добавя правилните тагове.

Тук можем да препоръчаме да инвестирате малко време и внимателно да проучите както нуждите на Вашия сайт, за да определите целите, които искате да постигнете с него, така и възможностите и функционалностите на различните системи за управление на съдържанието, за да се спрете на оптималния за Вас вариант.





Публикувано на 17.01.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация