Безплатна регистрация

Публикации

Пет неща, на които Facebook трябва да обърне внимание – първа част

Настоящата статия е написана от Орли Якуел, която е от израелски произход, и е редактор на Go2web20 – личен блог за Web2.0 технологии. Освен това тя е и съосновател на Go2web20.net – директория за Web2.0 приложения. Ето какво пише тя относно нещата, на които Facebook трябва да обърне внимание:

 

'' Нека да започна с два въпроса:

1.Защо такава успешна компания като  Facebook изпитва нуждата постоянно да променя и заменя с изцяло нова версия интерфейса си?

2.Защо сме толкова самонадеяни отосно тези промени, които буквално нарушават нашия онлайн социален живот?

Ние виждаме как социалната медия променя света около нас и как  Facebook става част от живота ни, дори и на тези, които не го използват. Но не трябва да приемаме сайта наивно и да се доверяваме - все пак той има над половин милиард посетители. Спомням си, че се бях регистрирала в Digg и твърде често посещавах този сайт до мемента, в който се направиха толкова много промени, че всичко в него стана  трудно и объркано. Бях почитателка на сайта до четвъртата му версия, а след това се отказах.
Не ме разбирайте погрешно – нямам нищо против обновяването на дизайна на определен сайт, нито пък против новите функционалности и приложения, които се въвеждат, но трябва да се вземе под внимание и фактът, че когато даденият сайт има голям брой посетители, промените трябва да бъдат внимателно направени.
Вярно е – можем да напуснем сайта, ако сме разочаровани от промените – никой не ни принуджава насила да сме му почитатели. Но повечето от нас не желят да се стига до там, тъй като искаме да бъдем част от общността.
Затова моят апел към Facebook е да се фиксират решенията на възникналите проблеми, както и да се покаже разбиране към големия брой посетители, почитатели или фенове.

Бих искала да подчертая пет критични проблема,  на които  Facebook трябва да обърне внимание:


1. Групи

Веднъж на стената ми беше публикувано: '' Ако още един човек ме прибави в група, ще го изпратя на самотен остров.'' И аз съм съглна. Не  разбирам какво цели  Facebook, оставяйки свободно някой да прибавя друг към определена група, а  след това да последват многобройни съобщения и настройки по подразбиране. Това е все едно да кажете: '' Здравей, спам, навестявай ме по-често.'' И, да, Вашите  Facebook приятели са най-големите спамъри в света, дори и те да не го знаят.


Още като се събудя сутрин, в  е-mail-а ми имам поне две покани за група (не съм сигурна даже дали е подходящо да ги нарека покани), както и известия за проведените дискусии в групата, в повечето случаи от хора, които нямат никаква представа защо са добавени към тази група. Не можете ли  да се справите с този проблем  по-добре, Facebook?


Не трябва ли първо да получа покана по е-mail-а, за да се присъединя към тази група? И слава богу, че моят чат е затворен през по-голяма част от  времето, защото ако  трябваше да получа и всички обсъждания в групата като споделен чат, щях да полудея.

Член съм на групата на гимназията, в която съм учила (това е нещо, което винаги ще ти е приятно да си спомняш)  и зная, че някои хора напускат групата, тъй като именно тези чатове и съобщения са им твърде досадни  и  не искат да се занимават с тях.


2. Прегледът на снимки или новият  Facebook photo viewer


Бих желала тази тема да я оставя с отворен край, но ще Ви споделя какво си мисля – а именно, че трябва да изкрещя: '' Какво става, по дяволите?''

Как е възможно настоящият дизайн да измести предишния? Изскачащите снимки на тъмен фон, познати катo lightbox, дразнят очите и в общи линии се получава  лоша  визуализация. Новият facebook photo viewer  е бавен и покрива останалата част от съдържанието на Facebook, освен това не се вписва в цялостния дизайн на сайта и Вие трябва да го затваряте всеки път, когато искате да се върнете ход, а снимките, които разглеждате, са с по-малък формат. Не мислите ли, че нещо не е наред, а,  Facebook?

И преди да ми кажете, че трябва да натисна  F5 и след това да забравите за случая, аз ще Ви кажа нещо: "Няма да стане!'' Мисля, че  новият  Facebook photo viewer изглежда зле и не съм единствената на това мнение и тъй като снимките са огромна част от сайта, не е добра идея да се  променя изображението им от добро към лошо. Обикновено е обратно!...''





Публикувано на 15.05.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация