Безплатна регистрация

Публикации

Проучване за CTR при естествените резултати от Google

Колко е важно да си на първа страница при търсене в Google? Важно ли е и да си в първите три резултата? Показваме ви част от резултатите на проучване проведено то Optyfy във Великобритания. Обърнете внимание че резултатите не са за българския пазар, но с голяма точност може да се предположи че потребителите имат сходни нагласи. Най-ценно е подреждането на първите три позиции.

 

Средният процент на кликовете за тях е: 36.4%, 12.5%, 9.5%. За останалите позиции на първа страница, резултатите намаляват прогресивно.

 

За втора страница CTR(clik through rate) e пренебрежимо малък, като само първият резултат е по-голям от последният резултат на първа страница.

Забелязват се и други интересни резултати. Например за разликата при търсене на основни термини – такива, които генерират повече от 1000 резултата месечно и така наречените термини от дългата опашка – думи или фрази, които са търсени по-малко от 100 пъти месечно.

Интересното е че един сайт се оптимизира много по-трудно и по-дълго за основни термини и няма да се видят изявени резултати докато не се отиде на първа страница.

За термините от дългата опашка, процесът е много по-лесен и по-бърз и резултатите се появяват след кратко време.

Забелязва се и корелация между CTR на ключовите думи при естествените резултати и CPC(cost per click) на ключовите думи при платените препратки. По-евтините думи са с по-висок CTR.

Тези данни могат да намерят много приложения, например:

-  за по-конкурентните думи е по-добе да се оптимизира кампанията за платени препратки в Google adwords, отколкото да се прави SEО(search engine optimization);

-  основните думи са важни, но ако не сте в топ три на първа страница и нямате шанс скоро да идете там, е по-добре да инвестирате в достигането на топ три за множество думи и фрази от така наречената дълга опашка.

 

Пример - фирма от Пловдив, която се занимава с производство и монтаж на кухненски мебели.

 

Ако такава фирма разчита да оптимизира сайта си по ключова дума "мебели", ще загуби доста време и пари за да постигне тази цел, освен това много от посетителите, които ще дойдат на сайта през тази дума, вероятно няма да са точните клиенти за фирмата, вероятно те ще търсят друг вид мебели.

 

По-правилният подход е да се оптимизира сайта за думи като: кухненски шкафове Пловдив, кухненски шкафове цени Пловдив, кухненски плотове от МДФ, монтаж на кухненски мебели Пловдив...

 

Така тази фирма ще постигне по-бързи резултати в придвижването към топ 3 резулта на първа страница на Google.





Публикувано на 19.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация