Безплатна регистрация

Публикации

Какво трябва да знаете за последните промени на Google по отношение на адаптивния дизайн – част III

Промяната в алгоритъма за търсене на Google, която стартира на 21 април, предизвика много въпроси, които засягат мобилните приложения и версии на сайтовете, както и тяхното класиране в търсачката.

 

Изглежда, че дизайнът, който се адаптира лесно към различните устройства, ще е ключово предимство за по-добро класиране и по-висок рейтинг в мобилното търсене. Какво още е важно да знаем за новите изисквания?

Тук можете да намерите третата част от отговорите на 9 значими въпроса по отношение на последните промени на Google, които засягат адаптивния дизайн, мобилните версии на сайтовете и техните резултати в класирането в търсачката.

 

7. Трябва ли ми мобилно приложение? Android, iOS или и двете? Ами ако бюджетът ми е ограничен?

Отговор: Ако имате бюджет да поддържате и мобилна версия на сайта, и приложение, то трябва да знаете, че това може да ви донесе определени дивиденти. Това е особено валидно, ако вложите средства и усилия така, че приложението да е ориентирано към клиентите и да има добра функционалност, а да не е просто огледално копие на сайта. Ако бюджетът е ограничен – ще трябва да направите избор. При това той ще трябва да е бизнес избор, а не чак толкова обусловен от SEO.

Бизнесът ви може да се нуждае от мобилен уебсайт, или може би мобилно приложение с единична мобилна страница ще върши по-добра работа, като генерира трафик към App Store (като например Tinder). Затова, ако ще залагате само на приложение, нека това бъде само ако мобилен сайт не може да осигури нужното на вашите клиенти. Услуги, които трябва да функционират и офлайн (като напр. фото редакторите) или изискват голям трансфер на данни (като гейминг приложенията) и разчитат на не-уеб базирани елементи (като GPS приложенията), са по-добре представени под формата на приложение.

Като цяло приложенията обаче са рискови, защото изискват много повече предварителна инвестиция. В същото време трябва непрекъснато да сте в час с изискванията на App Store и да сте готови да се съобразите с тях на всеки етап от развитието на вашия уеб продукт. Има много препятствия за преодоляване, тъй като цената на разработката на едно добро приложение може да набъбне до 100 хил. долара. Затова е важно да сте сигурни, че това е нещото, от което се нуждаете.

Ако все пак сте решили, че вашият бизнес ще е представен по най-добрия начин именно чрез мобилно уеб приложение (или искате такова като допълнение към вашия сайт), можете да използвате системната информация в Google Analytics, за да определните коя операционна система е по-популярна сред вашата таргетирана аудитория.

Ако не разполагате с тази информация, защото още нямате готов уебсайт или пък към момента имате твърде ограничена мобилна посещаемост на сайта, то тогава е редно да изберете тази платформа, която подхожда най-много на пазарната ви стратегия. Статистически потребителите на iOS харчат повече от тези, които използват Android, но също така е истина, че потребителите на Android са много повече.

Изводът е, че ако имате намерение да печелите от приложението си от потребителски плащания (In App Purchase) или абонаменти, iOS може да е страхотно начало. Ако обаче искате да обезпечите приложението си с доходи от реклами, то тогава Android e по-доходоносният вариант. Ако откриването на приложения в Android стане по-лесно след промените в алгоритъма на Google, то това също може да повлияе вашия избор.

 

8. Как е засегнат мобилният трафик от потребителските заявки в търсачката? Има ли начин да разберем дали ключовите ни думи са добри за мобилно търсене или търсене от стационарен компютър?

Отговор: Заявките всъщност имат все по-голямо значение за мобилното търсене, защото Google се опитва да разбира какво има предвид потребителят, когато пише дадена дума или фраза. Това означава, че Google предоставя информацията, която потребителят търси, над резултатите от органичните класирания. SEO-тата са свикнали с това, когато става дума за локализирано мобилно търсене, но сега вече е валидно за всички търсения. Това може да отнеме от трафика, който при друго положение би довел до сайта, и да компрометира позициите му в класиранията.

Google разшири типовете базова информация, които събира от сайтовете, особено за мобилно търсене. Бяха разширени и разнообразени платените резултати, които излизат в мобилните агрегатори – най-вече в Android. Топрезултатите в мобилните търсения за полети, хотели, музика или телевизионни програми сега са специално подбрани, платени пренасочвания, които избутват органичните резултати все по-назад. Когато видите малкото сиво "i" в горния десен ъгъл на резултат от мобилно търсене – особено ако става дума за списък с резултати, генериран от Google – това означава, че Google прибира малка сума от всяка свързана транзакция, дори когато става дума за pay-per-click (РРС). Простите сини линкове на първа страница може скоро да останат в историята.

Дори стандартните РРС резултати започват да заемат все повече място на екрана и изглеждат по-примамливи с click-to-call, рейтинги, икони към приложения, насочващи линкове за разширения. С тази тенденция скоро може да се окаже, че за определени търсения платените кликове може да са единственият начин резултатът ви да се показва на по-предна позиция.

По отношение на това кои ключови думи са по-добре позиционирани за мобилно търсене, и кои – за десктоп търсене, това е доста трудно да се определи. Можете да откриете базова информация за това от Webmaster Tools като филтрирате информацията за ключовата дума да показва само търсенето от мобилни устройства. Нещо подобно може да се направи и от Google Analytics. Извън това има доста по-сложни решения, като тези от Search Metrics и Brightedge, но от тях има смисъл само ако работите "на едро".

 

 
9. Каква е целта на Google с всички тези промени, посветени на мобилните устройства?

Отговор: Очевидно е, че с последните промени в алгоритъма си Google се опитва да отстреля повече от един заек. И все пак глобалната търсачка прави всичко това, за да осигури по-добро, по-лесно и по-интуитивно търсене от мобилни устройства за потребителите като им даде точно онова, което търсят. Другата основна цел, разбира се, е да се спечелят пари. След като приложенията излизат по-напред в търсенето, това безспорно ще донесе повече приходи за Google Play и ще осребри съдържание като телевизионни програми, книги, списания, филми и музика, които до момента хранеха конкурентите от Hulu, Amazon и, разбира се, iOS App Store и iTunes.

Google настоява издателите да включват и текстове на песните и субтитри във видео материалите, които публикуват. Това е дълъг пас, който ще помогне на Google да събира информацията в тези сегменти, за да предложи собствена версия на съдържанието през Google Play. Така техните резултати ще са най-видими и най-удобни и ще можем да гледаме видео или да свалим дадена песен директно на телефона си през Google Play.

Като имаме предвид тези намерения, е добре да си припомним, че Google вече предлага версия на Google Play за iOS, която в момента предлага просто абонамент за музикални канали и достъп до облачната услуга Google Music. Очакваме нещата в тази насока да се разраснат до такава степен, че Google да стане още по-конкурентен за потребителите на iOS.





Публикувано на 13.07.2015
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация