Безплатна регистрация

Публикации

Неетични методи за реклама и PR в интернет – трета част

Работейки в интернет, ние ежедневно се сблъскваме с подобна реклама (получавайки спам, натъквайки се на изплуващи прозорци и т.н.). Голям брой популярни ресурси вече са се сблъсквали с проблема, наречен тайпоскуотинг. Ние препоръчваме на читателите по възможност никога да не използват подобни неетични методи. В същото време знанието на това, „какво не трябва да се прави“, може да бъде доста полезно. Много потребители на интернет използват неетични методи (самостоятелно или привличайки специализирани фирми), без дори да знаят за възможните негативни последствия (включително и наказателната отговорност). От друга страна знанието на „мръсните“ методи може да помогне на нашите читатели по-ефективно да се борят с тях.

 

Вижте: Неетични методи за реклама и PR в интернет – втора част

"Черен PR"


Различните специалисти под "черен PR" разбират различни неща. Според една от най-разпространените крайни гледни точки "черният PR" са всички (включително и незаконните) действия, които са насочени към влошаване имиджа на конкурента или опонента. Друга част от експертите го определят като анонимно публикуване на негативна компрометираща информация (към тази гледна точка се придържа и авторът на статията). При това трябва да отбележим, че съществуват случаи, когато се използва "черен PR" преднамерено срещу собствената компания за постигането на различни стратегически цели.

Изхождайки от казаното дотук, ни предстои да разгледаме публикуването на такава информация в интернет. За да може негативната информация да окаже влияние върху широка аудитория, тя по правило се помества на посещаеми ресурси, в които потребителите на интернет имат доверие. Такива са преди всичко мрежовите издания. За разпространението на "черния PR" в тези издания способства от една страна много ниската (по сравнение с другите медии) цена за разполагане на платени статии. От друга страна – споменатото вече доверие към интернет-изданията.

В някои случаи може да се навреди на опонента, без да се прибягва към допълнителни харчове. Широко разпространено е разполагането на негативна информация в блогове, форуми и книги за гости. Тук главното изискване е разполаганата информация да представлява интерес за читателите на форума (в такъв случай тя няма да бъде изтрита от модераторите на форума). Така например един несправедливо уволнен служител може да разположи във форумите, посветени на търсенето на работа, информация за своя "лош" работодател. След като съответните съобщения бъдат индексирани в търсачките, те ще излизат при търсенето на информация за компанията на работодателя и това може сериозно да затрудни намирането на нови служители.


Тайпоскуотинг


Тайпоскуотинг се нарича закупуването на домейни, които са много сходни с  тези на известни компании. Най-известният пример в световен мащаб е сайтът www.whitehouse.com (истинският сайт на Белия дом се намира на адрес www.whitehouse.gov). Този метод се основава върху това, че потребителите на интернет при изписването на адресите на сайтовете често допускат печатни грешки, пропускат символи и невинаги знаят точното изписване на адреса.

Като правило хората, използващи тайпоскуотинг, се стремят към висока посещаемост на сайтовете. Определен положителен ефект се наблюдава за развлекателните ресурси – случайно попадналите там хора могат известно време да останат там. От друга страна, ако сайтът е близък по тематика към този, който потребителят се е опитал да намери, той може случайно да се възползва от услугите на малко известна конкурентна компания. И въпреки всичко в абсолютното мнозинство от случаите тайпоскуотърите нанасят непоправими щети върху имиджа на своите интернет-проекти.

Тайпоскуотингът има и още една отрицателна страна. Често той се използва за съзнателното накърняване имиджа на известни интернет-проекти. Така например ако вместо на сайта на Вашата организация, част от посетителите попаднат в порнографски ресурс, това ще окаже определен негативен ефект върху Вас. Често тайпоскуотингът става причина за съдебни дела. По наше мнение това е един от най-нечестните прийоми за "интернет-реклама".


Измамни банери


Също така разпространен подход е публикуването на измамни банери. Съдържанието на тези банери се различава от съдържанието на рекламираните от тях сайтове. Така има случаи, когато под формата на развлекателен ресурс (например онлайн ролева игра) банерът примамва посетителя в сайт, който търгува с битова техника. Към различен вид измама прибягват някои информационни ресурси, чиито банери рекламират конкретна статия, но водят към главната страница на сайта. За да открие тази статия, посетителят трябва да положи допълнителни усилия и да посети още няколко други страници.





Публикувано на 08.02.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация