Безплатна регистрация

Публикации

На какви въпроси отговаря Вашият сайт?

Основното предназначение на търсачките е да отговарят на зададените им запитвания. Ако сайтът Ви може по-добре от другите да отговори на въпроса на потребителя, вероятността той да заеме първо място в резултатите при търсене по съответните запитвания ще бъде максимална.

 

Да допуснем, че Вие или Вашата компания предлагате търсени от хората услуги в дадена област. Тогава можете да създадете свой сайт, за да разкажете на потребителите за тези услуги, да се рекламирате, а търсенето в търсачките ще помогне на Вашите потребители да намерят отговори на интересуващите ги въпроси, използвайки информацията от страниците на Вашия сайт.

 

При създаването на сайта за Вас ще е полезно да разберете по какъв начин потребителите формулират своите потребности под формата на запитвания в търсачките. Върху позицията на страниците в резултатите при търсене много силно влияе това, доколко текстът съответства на формулировката на въпроса. Например ако потребителят търси определен термин, а на страниците на Вашия сайт той въобще не се използва, тогава е много малко вероятно търсачката да сметне, че именно Вашият сайт съдържа добър отговор на търсенето на потребителя.

Обърнете внимание на съответствието на текстовете от страниците на Вашия сайт със запитванията на Вашите потенциални клиенти.


Представете си, че потребителят се интересува от тази сфера, в която Вие работите. По какъв начин той ще формулира своето запитване в търсачките? Какви думи той ще използва? Доколко подробно той ще опише своята потребност? За да анализирате какво и как търсят потребителите, трябва да използвате някои от инструментите, които самите търсачки предлагат, за да разгледате статистиката на ключовите думи.

В тези инструменти можете да въведете дума или словосъчетание, което е свързано с Ваш продукт или услуга. Там ще можете да видите запитванията на потребителите, включващи зададената от Вас дума или словосъчетание и свързаните с тях въпроси, които потребителите са въвеждали при търсене. Също така там можете да видите и не съвсем очевидните запитвания, свързани с дадената сфера. Например, потребителите могат да използват синоними или други думи, уточняващи или разширяващи сферата на запитването. Също така се показва и броят на тези запитвания за определен времеви период. С помощта на статистиката на запитванията по региони пък ще можете да видите популярността на дадените ключови думи във Вашия град или регион.

Популярността на запитванията зависи от множество фактори и може доста силно да се колебае. Например, върху популярността на запитванията може да влияе сезонът или случващите се по света събития, които по един или друг начин са свързани с Вашата дейност.





Публикувано на 28.10.2010
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация