Безплатна регистрация

Публикации

Критерии за оценяване на уебсайтове, подходящи за реклама

За повечето търговски марки, които инвестират в интернет реклама, е ясно, че дисплей рекламата е най-бързо развиващият се компонент на онлайн маркетинга.

 

Но какво е най-важно за рекламодателите при избора им на уебсайтове за техните рекламни кампании?

Общото мнение на бранд мениджърите е, че използването на интернет рекламата като канал за увеличаване на продажбата на продукти не е лесна задача. Но как да се ориентираме в многобройните сайтове, които ни предлагат да рекламираме при тях на примамливи условия, но със съмнителен ефект. За да се установи кои уебсайтове са подходящи, ви предлагаме няколко  критерия, по които те могат да се оценят. Тук ще сравним рекламата в сайтовете със съдържание, например новинарски или информационни и сайтовете за електронна търговия.


Демография



Предлагат ли сайтовете със съдържание необходимите статистически характеристики на контингента хора, които търсите? Отговорът често е неясен. При използването на сайтове за електронна търговия, не се нуждаете от подобен специфичен подбор. Хората, които посещават продуктовия каталог на страницата ви и търсят определен ваш продукт, вече се определят като потенциални клиенти, който посещава сайта ви.


Уместност



Дали вашата реклама ще бъде контекстуално подходяща за аудиторията на сайта? Някои сайтове със съдържание са по-подходящи от други. Внимавайте ако разчитате на рекламни мрежи, където често пъти показването на банерите или текстовите линкове не е таргетирано и въпреки ниската цена на клик, ефекта е съмнителен.

Сайтовете за електронна търговия има по-голяма вероятност рекламата ви да се покаже на подходящи места, обвързана с конкретни категории или ключови думи.


Проследяване на възвращаемостта на инвестициите (ROI)


Можете да проследите ROI по-лесно при реклама на продуктите ви  в сайтове за  електронна търговия, отколкото в сайтовете със съдържание.  Обърнете внимание и на нагласата, когато са в сайтове за електронна търговия, посетителите имат нагласата да пазаруват.


Проучване на продуктите от потребителите



Последните статистики сочат, че онлайн проучване на определен продукт, може силно да повлияе на   офлайн покупките. Откъде  най-вероятно потребителите са получили информация за конкретния продукт или услуга? От сайтовете за електронна търговия.


Качествено проучване


Тук отново водят сайтовете за електронна търговия, те притежават  невероятно количество статистики и данни, които се отнасят до конкретни продукти и като цяло за вашата марка. Сайтовете със съдържание не могат да предложат информация като:

Колко търсен е определен ваш продукт и какво е неговото съотношение с продукти от друга, конкурентна на вашата марка?


Защита на личните данни


Сайтовете за електронна търговия  дават възможност за висока защита на личните данни и са  най-безопасните по отношение на кукита пускани от трета страна.


Мъдростта на тълпата


Колективният  модел на потребителите (покупки, навигация, търсене) дава на  сайтове за електронна търговия необходимите данни  за това как посетителите правят своя избор на покупка и какъв е потребителският им опит.

Например, много сайтове организират категории и проучват резултатите от продажбите (продадени единици), което дава възможност на потребителите да намерят определени стоки  по-бързо.

В края на деня, самите потребители чрез тяхната ''колективна мъдрост'', индиректно са  помогнали за оптимизирането на навигацията на базата на техния опит.

Посочените критерии са полезни от гледна точка на това, че помагат да се определи кой е  основния фактор за ефективна продажба на продуктите.





Публикувано на 12.07.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация