Безплатна регистрация

Публикации

Да се носиш по течението в интернет. Може ли да не полагаш никакви усилия за своето интернет присъствие и да постигаш резултат?

Наскоро прочетох една нова, досега неиздавана книга на Наполеон Хил – „Да надхитриш Дявола”. Основната теза в книгата е че образно казано, човек става подвластен на Дявола, когато не мисли самостоятелно и се носи по течението. Веднага направих аналогия с това, което винаги казваме на нашите клиенти – без да се положат усилия и от тяхна страна, няма как да се постигнат сериозни резултати по отношение на интернет присъствието им. Около суетенето за коледните празници, много хора правят равносметка какво са постигнали в различни области на живота си. Защо да не направим и равносметка какво се случва с нашето фирмено интернет присъствие.

 

Ето някои мои наблюдения от последните години за някои грешни разбирания за фирмения уеб сайт и рекламата в интернет.

 

  1. Уеб сайтът е нещо което трябва да се отхвърли като задача и после може с години да не се променя.

 

Грешен подход, който се среща почти при 70% от фирмите. Може ли една фирма да не се променя, може ли само някои нейни части да се променят, а други не? Всичко трябва да бъде в синхрон – нови продукти, нови услуги, нов подход към клиентите. Това трябва да бъде изявено и във фирмения уеб сайт – ново съдържание, функционалности, дизайн.  

 

  1. Аз знам всичко, няма какво повече да науча за своето интернет присъствие.

 

Практиката показва че това не е така, технологиите и тенденциите в интернет са толкова динамични, че никой не може да знае всичко. Това че някой знае повече от някой друг, не значи че знае много.

 

  1. Работа на парче – основен проблем. Представянето в интернет трябва да е комплексно:

-  по отношение на фирмения уебсайт – дизайн, уникално съдържание, структура, обновяване на съдържанието.

Тук основната грешка е работата на парче – дали може старият сайт с някаква модификация да заработи добре. Истината е че в повечето случаи това не може да се получи. Може ли като смените една износена част на старата си кола, тя да заработи като нова?

- по отношение на интернет рекламата и генерирането на трафик към сайта – акцентирането само на един подход – SEO, Google adwords, социални мрежи, имейл маркетинг, каталожни сайтове, банер реклама. За различните продукти и услуги, за различните типове клиенти са подходящи различни рекламни форми.

- липса на връзка между реклама и съдържанието на сайт. Конкретната реклама винаги трябва да води към конкретна целева страница.

 

  1. Липса на обратна връзка. Много фирми все още не проследяват резултатите от присъствието с в интернет – посещения, запитвания и продажби.

 

  1. Предоверяване на различни „експерти”. За да откриете фалшивите експерти им задавайте конкретни въпроси:

- Защо трябва да избера точно тази форма на реклама?

- Как ще проследим резултата?

- Ще имам ли директен достъп до статистиката от кампанията?

- Защо цената Ви е по-ниска с пъти от тази на другите Ви колеги – какво няма да ни предложите?

- Защо цената Ви е по-висока от цената на другите Ви колеги – какво повече предлагате?

 

В заключение – не бива да се носим по течението в нито една област, а още повече в интернет, който е изключително динамичен. Правете постоянно малки подобрения по сайта си. Въвеждайте ново съдържание и обновявайте старото. На 2-3 години трябва да се променя изцяло дизайна и структурата на сайта. Проследявайте ефекта от всяка интернет реклама и променяйте подхода.

 

И най-накрая не отлагайте - ето една предишна наша статия за това кога е най-удачно да се направи нов сайт. Нека Новата година започне с нов подход към уеб, и по отношение на сайта Ви и по отношение на интернете рекламата.





Публикувано на 14.12.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация