Безплатна регистрация

Публикации

Как да използваме Google Analytics, за да изберем най-доброто време за изпращането на имейл маркетинг

Има ли начин за определянe на точното време за изпращане на дадена имейл кампания? В повечето случаи изборът на деня от седмицата и часа, в който се изпращат имейлите, по-скоро се базира почти изцяло на интуицията на човека, организиращ кампанията, или на резултатите от предишните кампании, отколкото на реална информация.

 

Ясно е, че има дни от седмицата и часове на деня, в които се наблюдават повече конверсии от останалите. Ако можете да изпратите своята имейл кампания на Вашите клиенти точно във времето, когато е най-вероятно те да отворят писмото Ви (или малко преди това), Вашите усилия би трябвало да бъдат възнаградени с повече конверсии и приходи.

 

За щастие има по-добър начин да се определи оптималният отрязък от време за разпращането на имейли от този да се разчита на интуицията – можете да го направите чрез Google Analytics (GA).

 

Оказва се, че е изненадващо трудно да се извади тази информация от GA.  Положителното е, че не се изисква въвеждането на кодове – всичко може да бъде направено чрез Вашия браузър.


Стъпка 1: Създайте Вашите сегменти

 

За да определите времето на деня, в което има най-много конверсии, трябва да създадете някои сегменти, за да разпределите транзакциите във времеви периоди.

Можете да направите колкото искате такива сегменти, но за създаването на една достатъчно акуратна картина би трябвало да са достатъчни 3 или 4 сегмента. Да изберем сутринта (7:00-12:00), следобяд (12:00-17:00) и извън работно време (17:00-7:00).

Ако забележите, че извън работно време се наблюдава добър процент конверсии, можете да добавите допълнителен сегмент за вечерта, като разделите дните на четвъртини. Това ще Ви даде повече прецизност.

 

 

За да създадете тези сегменти, кликнете върху: Advanced Segments > All Visits > Create a new advanced segment. След това кликнете върху Dimensions > Visitors > Hour of the day и изберете "dimension or metric"; натиснете линка „and” и изберете от падащото меню още един път часа в полето „Hour of the day”.

Въведете времеви периоди във всяко поле, за да разделите трафика според конкретния период.

 

Стъпка 2: Открийте най-подходящото време

 

Отидете на: Advanced segments > All visits > Custom segments и изберете сегментите, които току-що добавихте. След това изберете „Apply”.

Сега кликнете на бутона „Ecommerce” горе вляво. Най-отгоре трябва да виждате конверсията за всички посещения на сайта, както и трите отделни  конверсии за добавените от Вас времеви сегменти. Ако някоя от конверсиите е с по-добри показатели от другите, тогава това е моментът, в който трябва да изпращате своите имейли.

 

 

Използвайте уиджета, от който можете да избирате датата, за да проверявате различни седмици, месеци, години или още по-големи периоди от време. Ако имате достатъчно информация, ще можете по-добре да проверявате дали информацията, която разглеждате, е постоянна във времето. 

След като определите времето, в което има най-голям процент конверсии, си заслужава да задълбаете още повече, така че се върнете на „Advanced segments” и създайте още няколко сегмента.

Това ще Ви позволи да определите дали процентът конверсии е най-голям между 7:00-9:00, 9:00-10:00 или 10:00-12:00. За Вас е по-добре да изпращате своята имейл кампания така, че да покрива всички пикови конверсионни периоди.

 

Стъпка 3: " Хакнете" своя браузър


Заради това, че току-що създадохме сегменти, за да визуализираме времевите периоди относително лесно, може би бихте си помислили, че е също така лесно да направим същото и за дните на седмицата. Ще сгрешите, ако мислите така.

Да намерим най-подходящия ден се оказва доста сложно! Към момента интерфейсът на GA не Ви позволява да сравнявате информация за определени дни на седмицата, за да видите кой от тях осигурява най-висок процент конверсии, защото просто няма такава функционалност.

Странното е, че всъщност тази функционалност съществува в интерфейса, но не може да се ползва.

Както и да е, възможно е да се хакне интерфейса на GA така, че да можете да използвате функционалностите, които не се предлагат за момента и които средностатистическият потребител на GA не би могъл да използва.

 

 

Това звучи много сложно, но всъщност можете да го направите доста лесно, като ползвате Firefox и няколко приставки (*plug-in): Greasemonkey и Google Analytics report Enchancer от ROI Revolution.

Просто инсталирайте Greasemonkey, рестартирайте браузъра си и след това кликнете върху линка Google Analytics Enchancer и Greasemonkey ще инсталира хак. След това, когато влизате в сайта на Google Analytics, трябва да виждате допълнително лого (на ROI Revolution) до това на GA горе вляво.

 

 

Стъпка 4: Намиране на най-подходящия ден от седмицата


За да намерим деня от седмицата, в който има най-висок процент конверсии, отиваме на Traffic Sources > Search Engines, след което натискаме бутон „Sources” от първата колона на таблицата. Това ще отвори падащо меню и трябва да видите линк, наречен „Day of the week” под „Custom variable keys”. Натиснете го, след което изберете таб „Ecommerce”. Сега трябва да виждате списък с дните от седмицата, заедно с техните показатели – включително и важния процент конверсии „Ecommerce”. Изберете период – или деня с най-висок процент конверсии, или този период, който се разпростира в няколко дни с най-високи проценти конверсия. Комбинирайте това с информацията относно най-подходящия час на деня (който намерихме в предишните стъпки) и сега вече сте разбрали с точност теоретичното оптимално време, в което е най-добре да изпращате Вашата имейл кампания.

 

 

Съвети:

 

-        Създавайте сегменти за по-големи времеви периоди и където е необходимо разделяйте на по-малки периоди за по-голяма прецизност;

-        Използвайте Google Analytics Report Enchancer, за да добавите още функционалности към Google Analytics;

-        Определете най-подходящото време за деня и най-подходящия ден от седмицата, базирани на най-високия процент конверсии за Вашия уебсайт. Най-вероятно те ще бъдат различни за отделните Ви сайтове;

-        Проверете достоверността на информацията, с която разполагате, преди да действате спрямо нея. Разгледайте по няколко месеца наведнъж, за да проверите дали промените нямат сезонен ефект;

-        Използвайте GARE, за да проверите най-подходящите дни от месеца. Дали процентът конверсии не се покачва около дните, в които получаваме своята заплата?

-        Направете „*split test”, за да видите дали ще има подобрение (увеличаване процента конверсии). Ако това проработи, можете да повторите експеримента;

-        Ако забележите определен модел, пробвайте нещо подобно и с *PPC реклама. Рекламирайте повече, когато има по-висок процент конверсии и съответно по-малко, когато процентът е нисък.

 

 

Термини, използвани в статията:

  • Конверсия - В уеб маркетинга конверсия (или онлайн реализация) се осъществява, когато (не)случаен посетител на сайта Ви извърши желаното полезно действие (преглед на 2 страници, абонамент, запитване, покупка и т.н.). Ако един посетител не предприеме конкретно действие, маркетинговите Ви усилия и бюджет по привличането на потенциални клиенти са били напразни.

Колкото повече от посетителите на сайта извършват желаното от вас действие, толкова по-голяма е конверсията Ви. Тя се измерва в проценти и формулата е следната:

% Конверсия = (брой извършени желани действия / брой посетители) * 100

  • Plug-in е компютърна програма, която може (или трябва) да се интегрира в друга програма. Плъгините предоставят специфична допълнителна функционалност, която не се поддържа от основното приложение.
  • Split test - Тест, при който се изпращат два (или повече) типа писма (с различен тип съдържание и обръщение). Например едните могат да бъдат с по-притятелски тон и обръщение, а другите строго официални. Идеята е да се разбере кой тип писма се приема по-добре от клиентите и съответно кой тип писма е подходящ за различните видове клиенти.
  • PPC реклама (Pay Per Click) - Един от начините за реклама в интернет е PPC рекламата. PPC е реклама, при която се плаща за всяко осъществено кликване върху дадения банер или текстов линк.

 

*Тази статия се отнася за стария интерфейс на GA. За да изпълните точно всички описани стъпки, моля превключете в режим Old version.





Публикувано на 18.04.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация