Безплатна регистрация

Публикации

15 начина за оптимизиране на вечно актуално съдържание

Евъргрийн съдържанието може да докара немалко трафик към вашия сайт в дългосрочен период.

 

Това е една от най-добрите възвръщаемости от съдържанието и трябва да бъде ключова част от вашата стратегия за него.

В тази статия ще обясним стратегическите стойности на евъргрийн съдържанието и ще разгледаме в няколко точки как работи то.

Но първо нека си отговорим на въпроса "Какво е евъргрийн съдържание?". С най-прости думи това е съдържание, което не остарява бързо. Това може да бъдат ръководства или други помощни материали. Евъргрийн съдържанието е полезно и не е нужно да бъде подновявано често.

Нека разгледаме следния пример.

Пример

Тук може да намерите статия, включваща 14 примера за скролващи се сайтове, които бяха събрани преди около година. Такава публикация може да се сметне за евъргрийн, защото няма спад в интереса към нея и продължава да поддържа добри посещения.



Интересно е как статия с толкова нишова тема може да генерира 15 000 показвания на месец, но е факт. А ето и защо.



Това е класическа кратка публикация-резюме, която има и образователен елемент, който разказва история. За такава публикация не е нужно да се отделя повече от два часа.

Така че какъв е ключът към създаването на силно и вечно актуално съдържание? Предлагаме ви 15 съвета.

Планиране

1. Намерете правилното място
Запомнете, че съдържанието е само за вашия бранд. Трябва да се запитате "с какво искате да бъде известен той". Наложете бранда си в съдържанието и обратно, за да привлечете правилната аудитория.

2. Прогнозирайте
Малко предварително проучване може да ви донесе сериозно предимство. Хубаво ще е, ако можете да усетите тенденциите и да сте актуални още от самото начало. Google Trends е добър инструмент за това.





3. Създайте свежо съдържание
Евъргрийн съдържанието трябва да е свежо, независимо от това, кога е написано. Мислете в бъдеще време и не използвайте изрази, които ще звучат остаряло след няколко години. Може да ви се налага да подновявате съдържанието си. Да вземем речника за пример, който е един от най-добрите примери за евъргрийн съдържание. Думите еволюират с времето и се променят. Речниците се подновяват именно поради тази причина.

4. Ориентирайте се нишово
"Евъргрийн" не е синоним за "популярен". Бъдете готови да се насочите към много специфични теми. Може да анализирате най-ценния ви сегмент от клиенти, за да видите дали те откриват вашия сайт и какво ги кара да се заинтересуват повече. Може би ще се окаже печелившо, ако направите повече евъргрийн съдържание за този тип хора.

5. Анализирайте топ публикациите си
За какво става въпрос в тях? Защо докарват още посетители? Те са сред първите резултати в Google, но защо? Обичайно причината за това ще е, защото са добре написани и имат няколко линка към тях, както и споделяния в социалната мрежа. Може да научите много от тези публикации. Използвайте наученото и в други теми.

Съвети

6. Внимавайте с датите
Ако добавите дата, това автоматично ще състари вашето съдържание. Дата на публикуване не може да се избегне, но мислете за времето, когато пишете, и избягвайте фрази като "Олимпийските игри се проведоха в Лондон миналото лято", когато пишете статии. Новините остаряват много бързо, както и анализите. Събитията също са много зависими от датите. Статистиките и трендовете също, макар че има някои изключения.

7. Използвайте датите
Някои съдържания са евъргрийни точно заради сезонността си. Свети Валентин, денят на жената, националните и религиозните празници - те се повтарят година след година и могат да докарат много трафик. Създаването на евъргрийн съдържание за тези събития е добра идея (идеи, съвети, ръководства и т.н.).

8. Работете с емоции
Емоциите са отговор на хората към вашето съдържание и е важно да ги предизвикате, когато пишете публикации. Направете го така, че да оценят вашата помощ. Шокирайте ги. Накарайте ги да се смеят. Разгледайте и статията "12 подтика за споделяне на видео", за да разберете силата на различните емоции.

9. Добавете вътрешни линкове
Уверете се, че насочвате търсещия механизъм на Google към вашето евъргрийн съдържание, като поставяте линкове към него от други статии и го рекламирате във вашия сайт, а и не само. Освен търсачките, трябва да насочвате и потребителите си към това съдържание.

10. Използвайте и други платформи за съдържание
Може да извлечете много полза от вашето евъргрийн съдържание, като разпространите различни слайдове или видеоклипове в сайтове като Slideshare и YouTube. Хората използват тези платформи, за да откриват тематично съдържание и това ще продължава да расте. Умните маркетинг специалисти ще ги използват, за да разширят обхвата на съдържанието си.

Формати

11. Задавайте въпроси и давайте отговори
Това означава да правите съдържание, което е полезно и в помощ. Това може да е образователно съдържание, тъй като хората често търсят отговори на специфични въпроси в Google. Намерете релевантни въпроси и дайте отговори, като създадете тематична статия (или друг вид евъргрийн съдържание), което може да стане добре класиращ се ресурс. Може да използвате подсказките на Google при търсенето за идеи.



12. Използвайте тенденциите
Това може и да е малко нож с две остриета, но някои тенденции са по-дългосрочни от други. Анализирайте и вижте кои тенденции ще допаднат на вашата аудитория. Съдържание, което помага на хората да разберат новите тенденции, се цени добре. А споделянето му в социалните мрежи може да стигне големи размери. Примерът със скролващите се сайтове е добър пример за това.

13. Обичайте списъците
Хората гледат с насмешка на списъците, но авторите знаят защо да ги използват. Невзрачният списък означава невзрачна статия. Силният списък води до силна и споделяна статия. Читателите харесват списъците, тъй като им е по-лесно да ги преглеждат набързо, да ги разбират.

14. Обобщавайте
Много от евъргрийн публикациите са обикновено кратки резюмета. Можете да събирате различни статии на различни теми и когато решите да напишете някоя публикация, да отворите тези статии, които сте събрали по дадената тема, и да ги обобщите в една публикация. Читателите ценят това в днешно време.



15. Научете се как да трансформирате нови истории
Новите статии лесно се копират и могат да бъдат доста сходни, но историите могат да ви дадат съвсем друга отправна точка. Научете се как да използвате историите в нещо, което ще се задържи по-дълго време и ще бъде полезно.





Публикувано на 04.06.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация