Безплатна регистрация

Публикации

Резултатни ключови думи за тема на имейла (и думи, които не стават за нищо)

Замисляли ли сте се какво влияние оказва изборът на думи за тема на имейла върху начина, по който получателите възприемат този имейл?

 

Направено е проучване с 287 ключови думи, взети от 2,2 млрд. примерни имейла. Tо цели да провери кои ключови думи носят успех и кои не.

Причината за всичко това е, че приносът на президента Обама към имейл маркетинга е по-голям от този на който и да било друг световен лидер в човешката история. Фокусирайки се върху изпробването на различни думи в темата на имейла, неговият екип, занимаващ се с дигиталните технологии, оптимизирал кампанията за дарения и в резултат на това по Интернет били събрани стотици милиони долари.

Въпреки огромните усилия на екипа на Обама, според повечето хора, които се занимават с маркетинг, имейл маркетингът е възможно най-скучното и безинтересно средство за маркетинг.

Но никога не забравяйте, че имейл маркетингът е нещо, от което се изкарват пари. Затова оптимизацията на темата на имейла в никакъв случай не бива да се пренебрегва.

А ето и повече информация за резултатите от проучването.

Изследвани са 95,000 кампании по целия свят, избрани на случаен принцип и проведени на английски език през последната година с общ брой имейли 2,2 млрд., и са изолирани 287 популярни думи, които подтикват към някаква реакция.

След това за всеки сектор поотделно е анализирано съотношението между включването на думата в темата на имейла и позицията й по отношение на средните резултати за ключови показатели при имейлите: процент на отваряне на писмата (Open Rate), честота на кликване (CTR), процента отваряния и кликвания в имейла (CTOR) и отписването от имейли.

С цел избягване на неточности са взимани предвид първият, вторият и третият квартил, за да се добие пълна представа за разпространението на данните, а не просто за номинални стойности в дългосрочен план.  

Имайте предвид, че всички тези неща са взаимосвързани, но не е задължително връзката между тях да е причинно-следствена. Просто в една имейл кампания има твърде много променливи величини, за да се определи точно причинно-следствената връзка. Но, както знаете, където има огън, има и дим, и ако не друго, то поне ще добиете представа какво точно трябва да подложите на проверка.

А ето и някои от ключовите открития:


Хората обичат безплатните неща

Някои специфични думи оказват драстичен ефект върху начина, по който получателите възприемат специалните предложения. Например думата "Sale" (в пр. "разпродажба") печели +23,2% отваряния на имейлите, а "Save" (в пр. "спестете") – само +3,4%.

По отношение на кликванията обаче съотношението е съответно +60,7% към -25,2%. Когато рекламирате предлаганите от вас оферти, пробвайте да използвате тези думи – до голяма степен от тях зависи успехът на кампанията ви.

Освен това не забравяйте дребните неща, които бързо могат да ви донесат успех – например думи като "Free Delivery" (в пр. "безплатна доставка") или дори "% off" (% отстъпка) – ако са в подходящ контекст, тези ключови думи могат да доведат до значителен успех. Но ако единственото, върху което се фокусирате, е hard sell (букв. "твърда" продажба), или по-директен подход към потребителя, и постоянно предлагате намаления, потребителите ще се отегчат и ще спрат да им обръщат внимание.

Комбинирайте имейлите, които съдържат специални предложения, с поредица от кампании, целящи да затвърдят авторитета на предлаганите стоки или услуги.


Маркетингът на съдържанието работи, когато съдържанието е качествено

Проблемът с маркетинга на съдържанието е, че по-голямата част от съдържанието не е качествено. Прекалено много хора възлагат тази задача на агенции, които не са достатъчно добре запознати с пазара, към който е насочена дейността на фирмата, и не се фокусират върху правилните параметри. В резултат на това потребителите престават да обръщат внимание на съдържанието. Да вземем за пример "Webinar" (уеб семинар) с -16,6% отваряния и -70,7% кликвания.

И обратното, ако съдържанието е качествено, хората ще го възприемат добре. "News", в пр. "новини" (+34,8%, +47,7%),  "Bulletin", в пр. "бюлетин" (+15,8%, +12,7%) и "Video", или "видео" (+18,5%, +64,8%) се възприемат добре.

Накратко, ако съдържанието не е качествено, няма да постигне успех. Ако обаче е качествено, резултатите ви ще са отлични. Когато се занимавате с маркетинг на съдържанието, се постарайте съдържанието ви да се причисли към втората група, защото в противен случай ще попаднете в графата на спамърите.


По-добре е да изпращате имейли по-често

Типични думи за хора, които изпращат имейли, нали? Вярно е, че когато изпращате повече имейли, Електронната стабилизираща програма (ЕСП) изкарва повече пари. Но ако имейлите подтикват към някаква реакция и съответно генерират приходи, тогава какъв е проблемът?

По отношение на честотата на бюлетина, и по-специално думите, които подтикват към реакция, "Monthly" ("месечен") има -26,6% отваряния и -37,0% кликвания, "Weekly" ("седмичен") има +27,1% и +50,6%, което не е никак зле, а "Daily" ("дневен") има +27,8% и +100,3%. С други думи, с повече имейли постигате по-добри резултати.

Ако не вярвате, пробвайте, за да се убедите в това.


Персонализирането работи, ако базата ви данни е изрядна

Много хора са персонализирали темата на имейла с различен успех. Оказва се, че средният брой отваряния и кликвания намалява (отварянията са -20,7%), но разпространението на данните е широкообхватно. Първият квартил е -73,1%, но третият е +30,8%. Възниква въпросът защо се получава така?

Основното нещо по отношение на персонализирането е, че в никакъв случай не бива да обърквате потребителя. Как мислите, какъв ще е резултатът, ако темата на имейла е персонализирана, но съдържанието не е? В този случай ще спечелите отваряния, но не и кликвания. А потребителите оставят с негативни впечатления.

Освен това, ако последващото "пътуване" във виртуалното пространство не е също толкова добре персонализирано, отново ще накарате потребителя да се почувства измамен.

И най-важното – внимавайте да не би вашата база данни да е остаряла и да съдържа невярна информация. Първо добре огледайте данните, с които разполагате, и избирайте внимателно, когато искате да изпробвате персонализирано съдържание.


От имейл маркетинга винаги се изкарват пари

В проучването били анализирани голям брой примерни теми на имейл. Резултатите ясно показват сериозни вариации в краткосрочен план за отделните ключови думи. Важното е да изпробвате различни варианти със списъците, които имате, но не и да бездействате. Това, което дава резултат едната седмица, може да не донесе успех на следващата. Но ако не изпробвате различни нови неща, значи тъпчете на едно място и само си пилеете парите.

От всички електронни средства за комуникация, имейлите все още носят най-големи приходи. Затова задължително отделяйте достатъчно внимание на темата на имейла, независимо дали става въпрос за активност в Twitter, Pin it или Facebook.

Не забравяйте, че от 30-те човека в екипа на Обама, занимаващ се с дигитални технологии, 24-ма са били фокусирани върху имейлите.

Защото са знаели, че от от имейл маркетинга винаги се изкарват пари.





Публикувано на 16.07.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация