Безплатна регистрация

Публикации

Три лесни стъпки за 30% повече продажби

Нищо не е вечно. Стоките, които продавате се изчерпват, или се сменя сезона, срокът за абонамент на конкретна услуга приключва. Клиентите Ви може и да се сетят да направят навреме своите повторни поръчки или подновяване на абонамент, но може и да се обърнат към Ваш конкурент, или просто да забравят, че е дошло време за нова поръчка. За да бъдете в услуга и на себе си и на клиентите си, най-лесно е просто да им изпратите един напомнящ e-mail в точното време.

 

Всеки, който продава стоки или услуги, знае че e пет пъти по-лесно и евтино да продаваш на клиенти, които вече са купили веднъж. Трябва да се има обаче предвид и фактора време – времето за покупка почти изцяло се определя от нуждата на клиента в момента. Така че, ако предложите точната оферта в точното време, вероятността клиентът да купи нараства неимоверно.

Сега ще обърнем внимание на лесни и достъпни за всеки стъпки, с които да увеличите продажбите си в случаите когато става дума за масови стоки или услуги.

Ето някои конкретни примери, за да добиете по-добра представа:

Козметика – всеки тип козметика се изчерпва след известно време. Декоративна козметика или продукти за лице и тяло. Една опаковка крем залицеот 50 мл. ще е достатъчназа 1-2 месеца. Спиралата за очи се подменя също за около 3-6 месеца в зависимост от честотата на употреба.

Хранителни добавки – една опаковка обикновено е за 1-3 месеца.

Абонамент за услуги, карти за абонамент – това може да е карта за фитнес клуб, СПА център, козметични или фризьорски услуги, йога студио и други.

Сезонни продукти – например слънчеви очила, летни обувки, ботуши, чанти. Клиент, който си е закупил от Вас тази година слънчеви очила и си ги харесва, доволен е откачеството и доставката с радост ще си поръча отново и следващата година. Необходимо е само едно леко напомняне. Добавете малък стимул, и вероятността да имате още една поръчка вече е наистинапо-голяма.

Която и от тезистоки или услуги да предлагате, със сигурност ще си зададете въпроса – добрезвучи, но как да следя, на кой кога му изтича абонамента, или кой кога си е купил хранителна добавка, за да мога да му напомня в точния момент. Ако с това ще трябва да натоварите някой от персонала, няма да Ви излезе много рентабилно.

Хубавата новина е, че има лесно и достъпно решение и то се казва : e-mail маркетинг или по-точно Auto responders или автоматични имейли.

Всеки добър софтуер за имейл маркетинг предлага тази услуга. Това са имейли, които се изпращат автоматично в зависимост от определено действие на абоната. Трябва само да знаете как да ги използвате ефективно за Вашия бизнес. След действието (направена поръчка) абонатът се записва в определена от Вас група. Датата на записването играе съществена роля в настройките за автоматичните имейли.

За да използвате пълната сила на имейл маркетинга трябва да спазвате само три прости правила – изпращане на точната информация на точния човек в точното време.

В разглеждания случай, минималната информация, за да се изпълнят тези условия изглежда по следния начин :

Име и фамилия на абоната

Имейл адрес – валиден и с потвърждение от абоната, че е съгласен да получава съобщения от Вас

Име на стоката, която си е закупил

- Да изчислите предварително какъв е средния период на изразходване на продукта. Ако става въпрос за абонамент, е лесно, но ако продавате оборотни стоки е добре да имате предварителна информация, според която да си направите точната калкулация. Ако нямате предварителни изчисления Ви препоръчвам да проследите периода на повторна поръчка на предишни Ваши клиенти, които са купили същата стока. В зависимост от периодите на изразходване на стоките, които предлагате  е удобно да ги разделите предварително в групи, които са с приблизително с еднакъв срок на изразходване. Ако продавате по-малък брой артикули е добре да си направите отделни групи за всеки един и непрекъснато да обновявате периода за повторна поръчка.

- Датата, на която всеки абонат е направил последната си поръчка. Необходимо е само да вградите функция за записване в съответната група. Тогава софтуерът записва абоната в посочената група и за дата на записване използва текущата дата. Така имате готов списък с абонатите и техните дати на записване.

Събирането на цялата тази информация става напълно автоматично.

Ето и конкретни примери:

Козметика:

Група 60 дни

Ани Петрова, ani@example.com,  околоочен крем с алое,  60 дни, 5-ти април 2011 г.

Група 30 дни

Хранителна добавка :

Ани Петрова, ani@example.com,  гел за пиене с Aлое Vera с аромат на праскова,  30 дни, 2-ри май 2011 г.

АниПетрова, ani@example.com,  дневен крем с Aloe Vera,  30 дни, 18-ти февруари 2011 г.

Група 90 дни:

Карти за СПА център, йога или фитнес, членство в клуб :

АниПетрова, ani@example.com,  йога студио,  90 дни, 4-ти януари 2011 г.

ИванПетров, ivan@example.com,  фитнес център Energy,  90 дни, 17-те март 2011 г.

Група 365 дни:

Слънчевиочила:

ДаниелПетров, dani@example.com , слънчеви очила марка ХХХ, 365 дни, 28-ти май 2010 г.

Начините за събиране на тази информация са два:

-  След като клиентът направи поръчка, да направите запис в имейл софтуера си чрез API на EmailInvest.

-   Ако все още не сте автоматизирали напълно процеса на поръчките, може да си направите форма за записване, която не изисква потвърждение по имейл (става дума вече за втора поръчка) и да запишете ръчно абоната. По този начин Вие имате неговото съгласие да му изпращате съобщение, и не е необходимо да потвърждава още веднъж.

След като сте си осигурили начин за събирането на тази информация, следват трите лесни стъпки.  Използвайки пълната мощ на автоматичните отговори на имейл маркетинга не само ще увеличите продажбите си, но и ще спестите време и средства.

Ето и следващите стъпки:

1. Изпращане на първи напомнящ имейл, често услугата, която сте закупили изтича след X дни. Периода на напомняне е различен. Ако периода на услугата е 1 година – 30 дни преди това може да изпратите първия имейл, ако е 90 дни – 20 дни, ако е 30 дни – 7 дни. Тези стойности са примерни.

Кой е най-добрия за Вас – трябва да решите сами, най-добре чрез тестове.

2. Изпращане на втори имейл, в който отново напомняте, но и предлагате допълнителен стимул за поръчка. Това може да бъде код за безплатна доставка при реални стоки или код за отстъпка от цената за абонаментни карти или виртуални услуги. Примерни периоди може да са :

1 година – 15 дни преди изтичане на срока

90 дни – 10 дни

30 дни – 3 дни

3. Изпращане на третии мейл. В него отново напомняте и предлагате стимул– код за отстъпка, но и съобщавате, че тази оферта е валидна само ако поръчката бъде направена и платена в следващите 3 дни или 24 часа.

Съвети при оформянето на имейлите:

Примерни заглавия:

Имейл 1 – Ани, очаквате нова ВИП карта за СПА център

Имейл 2 – Ани, вземи твоята ВИП карта и спести 10 %

Имейл 3 – Ани, само до 24 часа спести 10 % с нова ВИП карта.

Оформяне на съобщение:

Изображение на продукта, описание и цена

Вашите контактни данни

Бутон поръчай сега, който да води към страницата на продукта във Вашия уебсайт.

Ето и практически цифри от ефективността на използване на тази техника за компания, която продава комплект филтри, които се подменят на различен период от време . Някои са за 1 година, а други за 6 месеца.

Имейл #1: Click-to-Conversion-Rate - 35.7%

Имейл #2: Click-to-Conversion-Rate - 63.3%
Имейл #3: Click-to-Conversion-Rate - 63.89%

Данните са от http://www.marketingsherpa.com

Просто е, нали ?

Само трябва правилно да организирате времето и настройките за изпращане на софтуера си за имейлмаркетинг.

И всичко това може да стане за 1 ден.

Само трябва да опитате.

Всички споменати опции се предлагат и от безплатната регистрация в Emailinvest.com.

Още идеи за автоматичните отговори в безплатния уебинар - Успешна онлайн техника за привличане на клиенти.





Публикувано на 14.06.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация